Egyetlen fiatal fa 10 darab, 20 órán keresztül üzemelő légkondicionálót is kiválthat

Egyetlen fa ennyi légkondival veszi fel a versenyt

Tudatos fásítással és zöldítéssel  jelentős mértékben lehetne csökkenteni az épített környezetben tapasztalható hőmérsékletet.

A Wageningeni Egyetem kutatása szerint egyetlen fiatal fa 10 darab, 20 órán keresztül üzemelő légkondicionálót is kiválthat. Ez annak fényében nagyon fontos információ, hogy a hőhullámok tragikus következményekkel járnak: egyes számítások szerint csupán az európai lakosság körében tavaly nyáron is több mint 70 ezer ember halt meg a hőség miatt. Egy másik kutatás eredményei szerint pedig az Egyesült Királyságban a hőhullámok alatt az országos halálozási arány 3,74 százalékkal nőtt a nem hőhullámos napokhoz képest. A hőhullám intenzitásának minden félfoknyi növekedése 2,49, míg minden egyes hőségben telt nap 0,38 százalékkal növelte a halálozási kockázatot – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az Európai Bizottság által indított európai éghajlati paktum.

faültetés, facsemeték
A faültetés hatékony eszköz a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, különösen a városokban. Fotó: Getty Images

A leginkább veszélyeztetett csoportok közé az idősek, a kisgyerekek, valamint a mentális betegséggel és krónikus egészségi problémákkal élők tartoznak. Az extrém hőség különösen veszélyes lehet a szív- és vesebetegségekben szenvedők számára, és súlyosbíthatja az olyan krónikus állapotokat, mint például a szív- és érrendszeri, mentális, légzőszervi és cukorbetegséggel kapcsolatos problémák. Azonban még a fiatal és egészséges emberek is veszélyben lehetnek, ha megerőltető fizikai tevékenységet végeznek a forró időben.

Mi történne, ha mindenki ültetne egy fát az országban?

A fák szerepe a klímaváltozás elleni harcban

Az épített környezet alkalmazkodása és különösen a fák ültetése rendkívül fontos a hőhullámok hatásainak csökkentésében. A fák hűtik a városokat azáltal, hogy árnyékot adnak a talajnak és a környező épületeknek – 11-25 fokkal is csökkentve a hőmérsékletet árnyékban –, valamint a párologtatás révén, amely szintén ellensúlyozza az urbánus hőszigethatást. Az európai éghajlati paktum a többi között a fák klímaváltozás ellen betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet nagykövetein és azok akcióin keresztül.

„Az idei nyár valószínűleg újabb kihívások elé állít minket a hőség szempontjából. Ezért most különösen fontos, hogy odafigyeljünk környezetünkre, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy alkalmazkodjunk a változó klímához. A fák ültetése és megőrzése ebben kulcsfontosságú, és költséghatékony módszer a városi hő csökkentésére, valamint jelentősen hozzájárul a közösségek életminőségének javításához. Ennek fontosságára fókuszáltunk kezdeményezéseinken, eseményeinken keresztül több magyarországi városban, így saját lakóhelyemen, Romonyán is” – mutatott rá Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka ökoszisztémakutató, a madarak és emberek közötti együttműködési rendszerek szakértője, az európai éghajlati paktum nagykövete.

A fák tudatos kezelését országos és helyi, valamint egyéni szinten is fontos minél hamarabb elkezdeni. Az utóbbi években az erdőgazdálkodás tekintetében pozitív, növekvő számokról számolnak be a szakemberek, azonban a települések még kevésbé kezelik prioritásként a kérdést.https://www.hazipatika.com/eletmod/zold/cikkek/egyetlen-fa-ennyi-legkondival-veszi-fel-a-versenyt