Én azonban a Citroënt sorolom az első helyre!

Citroen Traction Avant

Melyik az az autómárka, amelynek modellje megjelenésekor szöges ellentéte volt az akkori trendnek és újításaival forradalminak számított? Melyik az, amelyik az újításairól, avantgardizmusáról vált híressé és részben hírhedtté, és amelyiknek vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a mai korszerű autó kialakulhasson?

Elismerem, ilyen több is létezett a gépjármű-történelem során. Én azonban a Citroënt sorolom az első helyre! Ez a márka vezette be a világon először a teljes egészében fémszerkezetű önhordó acélkarosszériát. A gyár azért, hogy a szerkezet merevségét bebizonyítsa, 1934 júniusában végrehajtotta a világ első hivatalos töréstesztjét, az akkor teljesen új típusukon! Ez a modell, amelyik egyben elfogadtatta az elsőkerékhajtást is a világgal, a Traction Avant!

Az első önhordó karosszériás gépjármű ugyan az 1923-ban megjelenő Lancia Lambda volt, azonban ennek karosszériáját még fából készítették. A Lancia Lambdát 1934-ben követte a Citroën Traction Avant és a Chrysler Airflow, majd 1935-ben az Opel Olympia. A Citroën Traction elsőként teljes egészében fémből készült, vagyis „Monocoque” szerkezetű volt.


Traction Avant – a világ első önhordó acélkarosszériás, elsőkerék-meghajtású autója!

Előzmények

A ’20-as évek végére a Citroën – a gazdasági válság következtében – anyagilag nehéz helyzetbe került. 1932 októberében a Párizsi Világkiállításon a C4 és C6 típusok helyét a 8-as, a 10-es és a 15-ös modellek veszik át. A Rosalie-nak keresztelt modellek számos nemzetközi rekordot döntenek meg a Linas-Montlhéry versenypályán. Amikor a francia autógyártás kezdi megérezni a harmincas évek elején Amerikát sújtó gazdasági válság első következményeit, André Citroën öt hónap alatt, 1933 márciusa és júliusa között – a gyártás megszakítása nélkül –, képes átszervezni a javeli autógyárat.


A Traction önhordó fémkarosszériája (másnéven „monocoque” vagy „unibody”)

Ezért szükség volt egy igazi sikermodellre, amelynek a korszakalkotó újításaival hódítani kellett a piacon. 1934-re André Citroën időközben kijátszotta utolsó aduját is, nyolc hónappal korábban nekilát, hogy kifejlesszen egy innovatív, emellett gazdaságos autót. A Renault-tól átigazolt André Lefébvre fiatal főtervező, aki az elsőkerékhajtás lelkes híve volt, meggyőzte Citroën urat, hogy az új típust ezzel a hajtással kell kifejleszteni és piacra dobni. A fiatal mérnököt sürgeti az idő, ezért szakít minden régi megoldással és egy forradalmian új koncepciójú gépkocsi mellett dönt. Az elsőkerékhajtást független kerékfelfüggesztésekkel párosították, amihez teljesen fémből készült karosszériát terveztek, ez lett a Traction Avant!

Technikai újítások

A Traction Avant sikeréhez, 3 fő technikai újítás vezetett:

– teljesen fémkarosszériás, önhordó felépítmény,

– elsőkerékhajtás,

– elöl és hátul független kerékfelfüggesztés.

Továbbá:

– osztott kormányoszlop,

– 1936-tól fogasléces kormánymű,

– hidraulikus fékrendszer,

– csomagtérajtó,

– műszerfalon elhelyezett váltókar,

– silentbloc-ra szerelt motor.

Az önhordó karosszéria

Az önhordó karosszéria az, amelynek minden eleme (a külsők is) hozzájárulnak a kocsitest szilárdságához, merevségéhez, szemben például az alvázas megoldással.

André Citroën üzleti kapcsolatban állt az amerikai Budd Body Companyval, amely cég acélkarosszériákat gyártott abban a korban (nem önhordót!), amikor a fakeretes felépítmények teljesen elfogadottak és megszokottak voltak. 1923-ban Citroën megvásárolta az acélkarosszéria-gyártás egyik szabadalmát, és utána többször járt tanulmányúton Amerikában, tanulmányozva az önhordó fémkarosszéria megvalósításának lehetőségét.

Az újszerű „Monocoque” ívhegesztett felépítménynek köszönhetően, egy sor előnyhöz jutottak az autó megalkotásakor. Az alvázas kortársainál átlagban 20 centiméterrel lejjebb került a Traction karosszériája, ezáltal annak súlypontja is, így optimális lett a jármű tömegeloszlása. Valamint lehetőség nyílt arra, hogy a karosszéria mentén és alján kialakítsanak járatokat a levegőáramláshoz. Elhagyták az oldalfellépőket, hogy ne érjen hozzá kanyarban az útfelülethez. A független kerékfelfüggesztéseket közvetlenül a karosszériához rögzítették.

Az elsőkerékhajtás

A harmincas évek elején Citroën ismét látogatást tett Amerikába, ahol mindenképp látnia kellett a William Muller – Josef Ledwinka-féle elsőkerekes prototípus autót (a későbbi Ruxtont). Ez könnyen megtörténhetett, ugyanis Muller a Budd Body Company alkalmazottja volt. Citroën az ellesett technikát, illetve jó barátja, a francia Jean-Albert Gregoire által kifejlesztett „Tracta-csuklót” együtt alkalmazta az újonnan kifejlesztett típusánál, úgy, hogy a korábbi kisszériás elsőkerék-hajtású elődök hibáiból is tanultak.

A felfüggesztés

1931-ben a párizsi autókiállításon a konkurens márka, a Peugeot két évvel korábban megjelent típusán, a 201-es sorozaton, bemutatta a világon először a független elsőkerék-felfüggesztést! Ez a megoldás még könnyebbé és gazdaságosabban gyárthatóvá tette a járműveket. Ennek köszönhetően a Peugeot könnyedén átvészelte a gazdasági válságot, mivel gépjárművei iránt a kereslet megélénkült.

Zseniálisan látta meg André Citroën, hogy ezek a fejlesztések jelentik a jövőt, valamint, hogy ezek együttes alkalmazásával készülhet el az az autó, amely kiutat hozhat cége számára a válságból. Roppant nagy költségből egy provokatív autót fejlesztettek ki, melyről jól tudták, hogy szöges ellentétben állt a vásárlók akkori elvárásaival. Ennek ellenére a számításaik beváltak. 1934-ben André Citroën megalkotja a modern autót, olyannak, mint amilyen napjainkban is.

„Mostantól a lovakat előre fogjuk be!”

Andre Citroën úr ugyan jó mérnök volt, mégis amiben zseniális volt, az a marketing! Mindig jó meglátásai voltak e téren, gyorsan is cselekedett, és a maga korában remekül értett az akkor még nem igazán létező reklámiparhoz.

„Mostantól a lovakat előre fogjuk be!” – hirdette az 1934-es Citroën-reklám. A Traction Avant típus – a kor legismertebb Citroënje – fogadtatta el Európával az elsőkerékhajtást.

A másik nagy ötlete az volt, hogy szórólapon reklámozta a hihetetlenül merev „Unibody” karosszériás Tractiont.https://autotechnika.hu/cikkek/egyeb/9536/citroen-traction-avant

Fotó. Vietnam a 70-es években