Skip to content

Ülő börtön két lódoktornak

Ülő börtön két lódoktornak

Külföldre eladott állatok egészségügyi bizonyítványait árulta két hatósági állatorvos, letöltendőt kaptak

A bizonyítványokat pénzfizetés ellenében, ellenőrzés nélkül, a társaik által előadott adatokkal állították ki, okiratonként 10-20 ezer forintért.

Több év börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélt a Pécsi Törvényszék két hatósági állatorvost. A pécsi és szigetvári hatósági állatorvosok feladata volt a nemzetközi forgalomba kerülő állatok jogszabályban előírt ellenőrzése és a kivitelhez szükséges állategészségügyi bizonyítványok kiállítása – derül ki a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség közleményéből.

Az állatnagykereskedő vádlottak a tenyésztőktől felvásárolt kutyakölyköket szállíttatták több európai országba. Az ügyletek lebonyolításához a szükséges bizonyítványokat az állatorvosok állították ki úgy, hogy a személyes helyszíni vizsgálat tényét akkor is igazolták, ha arra sor sem került.

A bizonyítványokat pénzfizetés ellenében, ellenőrzés nélkül, a társaik által előadott adatokkal állították ki, okiratonként 10-20 ezer forintért.

A Pécsi Törvényszék folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében találta bűnösnek a két állatorvost.

Egyikük 3 év 6 hónapot, a másikuk pedig 2 év letöltendőt kapott, előbbit 5, utóbbit 3 évre eltiltották a hatósági állatorvosi foglalkozástól is. Két másik elkövető felfüggesztettet és pénzbüntetést kapott folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt, míg egy vádlottat felmentett a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére részben a bűnösség megállapításáért, részben súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért és enyhítésért fellebbeztek. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést kisebb módosításokkal fenntartotta.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük