Újra magyar meccs az Európa-bajnokságon, vonulhat Németországban a Carpathian Brigade

Újra itt a futball-Európa-bajnokság, vonulhat a nemzetközi sajtó szemei előtt a Carpathian Brigade Németországban. A magyar válogatott fekete dresscode-ban mutatkozó, szervezett, ultra típusú szurkolótábora a 2016-os Eb-n masírozott be először a nemzetközi nyilvánosság látóterébe, és azóta se került ki onnan.

Világtornákon ritkán találkozni szurkolói csoportokkal, amelyek nem az ország nemzeti színeiben buliznak. Nem véletlen, hogy a nemzetközi sajtó felfigyelt a fekete seregre, amelynek nagyját megtermett, keménykötésű ultrák adják, ők vezetik maguk mögött a városokon keresztül a magyar szurkolók tömegét, akik között hátrébb azért több a piros dominanciájú piros-fehér-zöldbe öltözött drukker.

2016-ban több meccs után eljárást indított az UEFA az MLSZ ellen a lelátói balhék miatt. Aztán a 2021-ben rendezett 2020-as Eb-n megint, a meccseken tanúsított szurkolói magatartás miatt. Idén eddig még nem érkezett ilyen hír, igaz, csak egy találkozón vagyunk túl.

Magyar szurkolók vonulnak Marseille-ben a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában sorra kerülő Izland–Magyarország mérkőzésre (Fotó: Illyés Tibor / MTI)
photo_camera Magyar szurkolók Marseille-ben, a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon Fotó: Illyés Tibor

Az előző két Eb-hez képest a mostani első nagy menetelése Kölnben sokkal kedélyesebb volt. A felvezető emberek maradtak ugyanazok, akik nem annyira a vidámságukkal akarnak benyomást gyakorolni senkire, de a tömeg zöme inkább viccelődött és sört keresett az útba eső helyeken. És ami helyszíni tudósítónk szerint igazán szembeötlő volt: a vonulók közül sokan kedélyesen integettek az ablakokból a Köln kertvárosát elárasztó felvonulást szemlélőknek, és nem lett németre áthangolt buzizás sem, helyette a Szervusztok, szervusztok! ment. Persze legalább két meccs még hátravan.