Szikszó. Füzesséri polgármester jelölt emeli tétet
1929- ben közadakozásból elindult a szikszói kórház építése. Az elmúlt közel száz évben jobb napokat is megélt kórházban mára megszűnt a belgyógyászat, sebészet de még a legkevesebb energiát igénylő szülészet is.
Ma a szikszói és abaúji betegek a megyei kórházban kerülnek ellátásra.
A 2007- ben felújított kórházat 2009-ben a szocialista kormányzat döntése alapján leépítették. A 2010 -es kormányváltás után a Fidesznek sem volt érdeke az újranyitás. Az akkor még megmaradt 1 napos sebészetet is megszüntették tavaly decemberében.
A kórház sorsa mára teljesen megpecsételődött.
Az egészségügy válsága, a megdöbbentően hosszú várólista úgy tűnik csak a betegeknek kellemetlen. A mindenkori hatalmat nem érdekli.
A megye egyik legdinamikusabban fejlődő városában mára már az orvosi ügyeletet is megszüntették.
A város jelenlegi vezetése nem tartotta rossznak, hogy a betegek éjszaka az encsi ügyeletre, majd onnan Szikszó érintésével a megyei kórházbanű kapják meg a szükséges ellátást, több órás éjszakai utazás után, ha még életben van a beteg.
Füzesséri József eljárást kezdeményezett a szikszói kórház önkormányzati tulajdonba vételére és üzemeltetésére.
Ma azt érezzük, hogy az egészségügy nincs jó kezekben, az intézmények dolgozói erő feletti küzdelmet folytatnak a betegek ellátása érdekében.
A betegeket és a dolgozókat magára hagyta az állam.
Füzesséri társadalmi összefogást kezdeményez annak érdekében, hogy a szikszói kórház visszakerüljön a helyi önkormányzathoz, a mindenkori vezetőt az önkormányzat nevezze ki.
Egy minta kórházat alakítanának ki, ahol a helyi önkormányzat felügyelete mellett a lakosság a szükséges ellátást megkaphassa.
Szombaton 10.00 tól Szikszón a Kálvin téren várják azokat, akiknek fontos még a szikszói kórház sorsa, akiknek elegük van, hogy egy ledolgozott élet munkája után több hónapos, vagy akár több éves várólistára kerüljenek fel, azonnali ellátás helyett.
Fotó: Archív