Milyen Feri? Visszavonulásra szólította föl Gyurcsány Ferencet a DK egyik alapítója

A párt meghatározó tagjai, alapítói is kezdik kritizálni az eddig „szent tehén” státusú, gyakorlatilag bírálhatatlannak, megkérdőjelezhetetlennek tartott pártelnököt – írja a Magyar Nemzet.

A napokban a gyulai Leel-Őssy Gábor, a DK egyik alapítója írt közösségi oldalán Gyurcsány Ferencnek címezve egy levelet, amelyben valójában elküldi emlékiratokat írni a DK, illetve a baloldal eddigi vezérét. A 2010-es pártalapító politikus rendkívül udvariasan kezdi írását „Tisztelt Elnök úr! Kedves Feri! Fleto!” megszólítással, és hosszan sorolja, szerinte mi minden gazdagítja a bukott miniszterelnök dicsőségtablóját.

„Szeretném megköszönni Neked, hogy a politika színpadára lépve bebizonyítottad, a baloldaliság nem a régi idők begyepesedett, elvtársi világa, hanem a demokráciában gyökeredző állhatatosság, amely az igazság keresését és az igazságosság biztosítását tűzte ki célul. Szeretném megköszönni Neked, hogy Őszödön elmondtad beszédedet, egy Európa felé haladó út alapjait letéve, miszerint: nincs ingyen ebéd, és ne nézzük többé hülyének a választókat” – írja többek között szinte hajbókolva Gyurcsány előtt a volt képviselőjelölt, aki 2022-ben az úgynevezett ellenzéki összefogás színeiben 33,93 százalékos eredményt ért el. Egy fordulattal azonban hangot vált, és felemlíti, hogy a DK alapítóinak ars poeticája a 2006-os őszödi beszédben leledzik, ahol Gyurcsány azt mondta a káromkodások közepette: „azért érdemes politikusnak lenni itt a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot.”

Ezen a ponton válik számonkérővé a 2006-os nemzetverető egykori hű híve, amikor közli: „Mi (sokan) ezt pontosan így gondoltuk és gondoljuk a mai napig. De innen lentről úgy tűnik, Ti ezt már elfelejtettétek. Nem lehet büntetlenül feladni az elveinket. Büntetésünk jogos és megérdemelt.” Beidézi az őszödi beszéd végét, amikor Gyurcsány kijelentette: „Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni, és elmagyarázzátok, hogy igen, de… Ahhoz énszerintem én nem köllök. Ahhoz más kell. És írok majd kib…ott jó könyveket a modern magyar baloldalról.” Mindehhez Leel-Őssy annyi fűz hozzá, elküldve elnökét ígéretének beváltására: „Fleto! Köszönjük az eddigieket, de itt az ideje nekiülni, megírni az első könyvet. Kasszasiker lesz. Én biztosan megveszem.”