Ez ám a valami…Miskolcon nagyon rossz a közbiztonság és mégis az ötödik legnépszerűbb belföldi turisztikai desztináció

Miskolc az ötödik legnépszerűbb belföldi turisztikai desztináció Magyarországon

A Szallas.hu első negyedéves statisztikái alapján 6-8%-kal nőtt a belföldi turizmus, Miskolc pedig az ötödik helyen áll a foglalások száma alapján.

A 2023-as év hasonló időszakához viszonyítva (az egyébként miskolci alapítású) Szallas.hu oldalán keresztül foglaló magyar vendégek belföldi vendégéjszakái 8 százalékkal nőttek az első negyedévben, a foglalások száma pedig 6,4%-kal. Az adatok arra is rámutatnak, hogy a bruttó szobaár bevételek több mint 13,5 százalékkal emelkedtek, amiben a SZÉP kártya turizmust élénkítő hatásának is szerepe lehet, mivel az online kifizetések majdnem 27 százalékát fizették Széchenyi Pihenőkártyával.

A kimutatott növekedést ugyanakkor érdemes óvatossággal kezelni, mert ebben szerepe volt annak is, hogy idén a március 15. péntekre esett, így egy olyan hosszú hétvégénk is volt, amilyen 2023-ban nem.

„Az utazási kedv élénkülését elsősorban a hosszú hétvégékkel magyarázhatjuk, hiszen a március 15-e háromnapos pihenő volt és a húsvét is erre az időszakra esett, ezzel szemben 2023-ban nem volt hosszú hétvége az első negyedévben” – mondta el Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője, aki arra is rámutatott, hogy hamarosan itt a következő hasonló alkalom, május 20-án pünkösdhétfő lesz, azaz megint egy háromnapos hétvégénk lesz, és ilyenkor mindig nagyobb kedvet kapnak az utazni vágyók. A belső foglalási adatokból az is látszik, hogy idén erősen last minute jellegűek a foglalások, azaz nem jóval előre foglalnak az utazók, hanem nem sokkal az utazás előtt, jellemzően még ugyanabban a hónapban.

A szállásfoglaló oldal rendre közöl negyedéves statisztikákat azokról a helyekről, ahová a legtöbben utaznak, ezt méretéből adódóan mindig Budapest szokta vezetni, és jellemzően történelmi városaink valamint fürdővárosaink szoktak a top10-be bekerülni. Így az első negyedévben Eger, Pécs és Gyula kerültek a 2-4. helyekre, de ötödikként megjelent Miskolc is, amelyik a téli időszak népszerű desztinációi közt nem szerepelt a legjobb tízben.

A borsodi megyeszékhely az első negyedévben olyan népszerű úticélokat utasított maga mögé, mint Szeged, Hévíz, Debrecen, Hajdúszoboszló és Siófok. A régiós összesítésben minden ötödik Szallas.hu-s foglalásnál Észak-Magyarországot választották az utazók.

Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője szerint az attrakciók közül ebben az időszakban a fürdők voltak a vendégek kedvencei, többek közt a miskolctapolcai Barlangfürdő, ahol a napokban kellett egy hódot kimenteni az egyik medencéből, és ami januárban több mint két hétig zárva is volt a szokásos éves karbantartásuk miatt.