Miskolci közbiztonság. Nagyon szar
Koppenhága az egyik legbiztonságosabb városnak számít, Rómában azonban igen kevesen érzik magukat biztonságban egyedül éjszaka.

 

Az Európai Bizottság felmérést végzett az európai városok életminőségéről, beleértve azt is, mennyire érzik magukat biztonságban a lakosok éjszaka egyedül. Általánosságban a kisebb településeken nagyobb a biztonságérzet, mint a többmilliós lakosságú városokban, azonban bőven akad eltérés utóbbiak között is.

Míg a lakosok 82 százaléka biztonságban érzi magát olyan városokban, mint Koppenhága, Oviedo és Ljubljana, addig Rómában csupán a lakosok 38 százaléka sétál nyugodtan egyedül éjszaka. Mindemellett alacsony a biztonságérzet Szófiában, Athénban, Ostravában, Isztambulban, Liège-ben, Nápolyban, Marseille-ben, Athénban, valamint Miskolcon, ahol az elért arány csupán 48 százalék.Budapesten a lakosok 60 százaléka érzi magát összességében biztonságban egyedül éjszaka, míg 2019-ben ez az arány még 67 százalék volt.

Biztonságérzet az európai városokban 2023-ban százalékosan

Fotó: DG Regio, 2023

Az adatokból az is kiderült, hogy a nők biztonságérzete (67 százalék) általában kisebb, mint a férfiaké (72 százalék), valamint hasonlóképp az idősebb lakosoké és a munkanélkülieké is alacsonyabb, mint a fiatalabb generációké és a teljes munkaidőben foglalkoztatottaké – írja a SchengenVisaInfo.

Fotó: Helyi politikusok