Skip to content

Kálvária. Romjaiból támad fel a miskolci kábszeresek, kutyasétáltatók, csövesek, szexuális bűnelkövetők kedvenc helye

Kálvária. Romjaiból támad fel a miskolci kábszeresek, kutyasétáltatók, csövesek, szexuális bűnelkövetők kedvenc helye

A munkálatokat 2023. november végén kezdték és idén május végére tervezik befejezni. A kőelemeket akkurátusan bontották le, amely során mindegyik saját számot kapott és a restaurátor műhelyben mintát vettek róluk. A kálvária állomásait védő, még el nem lopott vasrácsait is felújítják, az eltűnteket pótolják. A fülkék alapozását is megerősítik, a hiányzó két stációt újra megépítik. A Golgota kövei sem maradnak ki a sorból.

Máriássy Gábor egri kanonok 1857-ben az Avason, a Tűzköves dűlőben vásárolt telket, aminek közelében volt a mindszenti plébánia és kies kilátás nyílt az akkori városra. Ezen építtette fel miskolci papi működésének emlékére a kálváriát neogótikus stílusban, az egri mintájára, Rudolf Antal tervei alapján. A fülkék míves vasrácsa Bársony János helyi mester, domborműve Dahlström (Dallstrőm) József, svéd származású miskolci kőfaragó művész alkotásai. Az építkezés 1858-ban kezdődött, a kész együttes, mely eredetileg összeköttetésben állt a közparkkal, 1864-ben szentelte fel Bartakovics Béla egri érsek.

Amikor még a Kálvária-domb volt Miskolc határa. Forrás: miskolciszemelvenyek.blog.hu

Az Avas oldalában felállított hét stációból kettőt és kerítést a Herman Ottó Múzeum főépületének építése miatt kényszerültek lebontani, ám a maradék öt állomást sem kímélte az idő vasfoga. Kövei kilazultak a helyükről, elkoptak, mállásnak indultak és a vasrácsok is elkorrodálódtak, már aminek nem kélt lába.

A stáció köveinek cseréjét, renoválását a Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft. végzi. Dani Gyula cégvezető május végére szeretne elvégezni a megbízást. Még zajlanak a műhelyi munkálatok. Szinte az összes elemet újra gyártják egy budapesti műhelyben. Ha minden jól alakul, április 8-án szállítják a helyszínre a kész köveket, majd másnap kezdik az újraépítést.

Korábban írtuk

Miskolci Kálvária. Népszerű a szexuális bűnelkövetők körében

Miskolci Kálvária. Népszerű a szexuális bűnelkövetők körében

Enyhítette annak a vádlottnak a büntetését, aki 2021. november 9-én délután 5 óra körül a Kálvária dombra vezető lépcsősornál hátulról, a nyakánál fogva megragadta az ott sétáló sértett nőt, aki ettől a földre esett. A férfi többször tarkón ütötte áldozatát és szexuális tartalmú fenyegetéseket intézett felé; a nő testére feküdt és testszerte fogdosta, illetve igyekezett levetkőztetni. A terhelt mindvégig kontroll alatt tartotta a sértettet, aki nem tudott a szorításból szabadulni, azonban kiabálására, sikoltozására és ellenállására támadója felhagyott cselekményével és elszaladt a helyszínről. A nő nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa enyhített az ítéleten
Fotós: Bujdos Tibor

Nagyobb nyomaték a beismerésnek

Az elsőfokú eljárásban tartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a Miskolci Járásbíróság szexuális erőszak bűntette miatt 3 év 6 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokú bíróságként eljáró Miskolci Törvényszék nagyobb nyomatékkal vette figyelembe a terhelt előkészítő ülésen tett beismerő vallomását, amely az ügy eredményes befejezését és a bűnösség megállapítását nagymértékben elősegítette. Erre figyelemmel a törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatta és a büntetést 2 év 6 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra enyhítette. Az ítélet jogerős.

A másik támadás

A Kálvária domb melletti lépcsősoron nem ez volt az egyetlen szexuális célú támadás. 2022. június 20-án egy a várandósságának 23. hetében járó nőt támadott meg egy tartalékos katona, szerencsére a szexuális erőszak akkor is meghiúsult a nő ellenállásának köszönhetően. Az a büntetőügy a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsán van folyamatban, ahol februárban vallomást tett a férfi, és azzal védekezett, hogy ő nem támadta meg a nőt, hanem megbotlott, ráesett, és ezután esett pánikba a sértett.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2024.03.29. 11:40

    H.Kohut Katalin: A húsvéti szeretet
    *
    A húsvéti nyuszi mit dúdolt magában,
    hideg télidőnek jeges fogságában?
    Hívja a Mikulást, segítsen őrajta,
    rénszánját azonnal neki kölcsön adja.
    *
    Sok a csoki áru, csibe, hímes tojás,
    helyére került már minden ecsetvonás,
    örüljön a gyerek, erdőnép rágondol,
    viruljon minden arc, kiléptek a honból.
    *
    Megannyi kisállat üzen a szíveknek,
    megjött nyuszi népe szerető kicsiknek,
    amerre ők járnak, emberség egyre nő,
    ezer éves álom türelme eltűnő.
    *
    Tojásdad formában benne az új élet,
    az erdő új szava végidőre éled,
    amerre csak járnak, őszinteség tárul,
    együtt érez minden, a szeretet ámul.
    *
    2018. március 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük