Miskolci Kálvária. Népszerű a szexuális bűnelkövetők körében

Enyhítette annak a vádlottnak a büntetését, aki 2021. november 9-én délután 5 óra körül a Kálvária dombra vezető lépcsősornál hátulról, a nyakánál fogva megragadta az ott sétáló sértett nőt, aki ettől a földre esett. A férfi többször tarkón ütötte áldozatát és szexuális tartalmú fenyegetéseket intézett felé; a nő testére feküdt és testszerte fogdosta, illetve igyekezett levetkőztetni. A terhelt mindvégig kontroll alatt tartotta a sértettet, aki nem tudott a szorításból szabadulni, azonban kiabálására, sikoltozására és ellenállására támadója felhagyott cselekményével és elszaladt a helyszínről. A nő nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa enyhített az ítéleten
Fotós: Bujdos Tibor

Nagyobb nyomaték a beismerésnek

Az elsőfokú eljárásban tartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a Miskolci Járásbíróság szexuális erőszak bűntette miatt 3 év 6 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokú bíróságként eljáró Miskolci Törvényszék nagyobb nyomatékkal vette figyelembe a terhelt előkészítő ülésen tett beismerő vallomását, amely az ügy eredményes befejezését és a bűnösség megállapítását nagymértékben elősegítette. Erre figyelemmel a törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatta és a büntetést 2 év 6 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra enyhítette. Az ítélet jogerős.

A másik támadás

A Kálvária domb melletti lépcsősoron nem ez volt az egyetlen szexuális célú támadás. 2022. június 20-án egy a várandósságának 23. hetében járó nőt támadott meg egy tartalékos katona, szerencsére a szexuális erőszak akkor is meghiúsult a nő ellenállásának köszönhetően. Az a büntetőügy a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsán van folyamatban, ahol februárban vallomást tett a férfi, és azzal védekezett, hogy ő nem támadta meg a nőt, hanem megbotlott, ráesett, és ezután esett pánikba a sértett.

boon.hu