Semmit nem tudni a gondosórákra költött százmilliárdok sorsáról

Semmit nem tudni a gondosórákra költött százmilliárdok sorsáról

Forbes
Forbes

Európai Csalás Elleni Hivatallal vizsgáltatná ki a 104 milliárd forintos gondosóra-biznisz részleteit Hadházy Ákos.

Mi történt? A kormánypropaganda állításain túl semmilyen, még a legalapvetőbb információk sem derülnek ki a Gondosóra program részleteiről – írja a Népszava. A 104 milliárd forintos uniós projektről Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó rendszeresen ad jelentéseket, így arról tud a nyilvánosság, hogy hányan regisztráltak a programba: 600 ezren; ahogyan arról is, hogy a szolgáltatás hány ezer életet mentett meg: március közepéig hétezret, mostanra „több mint tízezret”.

Amiről nem tudni semmi sem az az egyszerű adat, hogy pontosan milyen életveszélyes helyzeteket oldottak meg a gondosórák, hogy hol van a „száz főt alkalmazó diszpécserközpont”, illetve hogy egyáltalán mennyibe kerül egy darab ilyen óra.

A Népszava kérdéseire nem érkezett válasz.

Kontextus: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is aggályosnak tartja a programot, ezért az uniós források jogszerű felhasználását ellenőrző Integritás Hatóságtól, illetve az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kérte az uniós pénz felhasználásának ellenőrzését és vizsgálatát.

Szerinte az is aggasztó, hogy a Gondosóra alkalmas arra, hogy a helymeghatározás segítségével akár a választás napján megfigyelje az idős embereket. Emellett „a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is felmerül a programmal kapcsolatban”, mondta a politikus.