Skip to content

A lengyelek megkapták az EU-s kassza kulcsát, és beléptek az Európai Ügyészségbe

A lengyelek megkapták az EU-s kassza kulcsát, és beléptek az Európai Ügyészségbe

Az elmúlt héten már megelőlegezte Ursula von der Leyen Varsóban, most pedig meg is hozta az Európai Bizottság azokat a döntéseket, amelyeknek köszönhetően Lengyelország hozzáférhet valamennyi uniós forrásához, mintegy 137 milliárd euróhoz. Az első kifizetés 6,3 milliárd euró lesz.

Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország is el volt zárva eddig az őket megillető uniós pénzektől. Hozzánk hasonlóan ez vonatkozott a hétéves költségvetésre, és a koronavírus utáni helyreállítási alapra is. Csak míg Magyarország esetében körülbelül 30 milliárd euróról, Lengyelország kapcsán 137 milliárd euróról beszélünk. A magyar igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása érdekében tett lépéseket elismerve az Európai Bizottság tavaly decemberben úgy döntött, hogy a hétéves költségvetésből 10 milliárd eurót felszabadít Magyarország számára, amely utófinanszírozás keretében, 2027-ig terjedően használható fel, az előre rögzített programok teljesítése érdekében.

Lengyelországban tavaly ősszel a kormányzó Jog és Igazságosság ugyan a legtöbb szavazatot kapta a parlamenti választásokon, ez azonban kevés volt a kormányalakításhoz, így a Donald Tusk vezette ellenzéki koalíció vette át az ország irányítását. Tusk egyik legfontosabb választási ígérete az uniós pénzekhez való hozzájutás volt. Ennek érdekében a lengyel kormány számos intézkedést tett, ezeknek az eredménye a nekik járó források teljes körű felszabadítása.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a testület két jogi aktust fogadott el Lengyelország kapcsán. Ezek a lengyel parlament által elfogadott jogállamisági reformokhoz, valamint azokhoz az újabb és azonnali lépésekhez kapcsolódnak, amelyeket az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése érdekében szükséges mérföldkövek teljesítése érdekében tettek.

A helyreállítási és rugalmassági eszköz (RRF) keretében a Bizottság befejezte Lengyelország első kifizetési kérelmének előzetes értékelését. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy Lengyelország kielégítően teljesítette a két „szuper mérföldkövet”, amelyek célja a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése a bírák fegyelmi rendszerének reformja révén. Megnyugtatóan teljesített egy másik szuper mérföldkövet is, amely arra kötelezte Lengyelországot, hogy használja az Arachne informatikai eszközt, amely támogatja a tagállamok auditálási és ellenőrzési rendszereit, és így biztosítja a szükséges biztosítékokat a csalás ellen.

Ezt a döntést még formálisan a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk, ezt követően válik lehetővé az első kifizetési kérelem, 6,3 milliárd euró folyósítása. Az összkeret 59,8 milliárd eurónyi.

A másik döntésében az Európai Bizottság megállapította, hogy Lengyelország teljesíti az EU Alapjogi Chartájához kapcsolódó horizontális engedélyezési feltételeket, amely lehetővé teszi Lengyelország számára, hogy akár 76,5 milliárd euróhoz férhessen hozzá a 2021–2027 közötti időszakra vonatkozóan. Ezt már nem kell a tagállamoknak jóváhagyniuk, az Európai Bizottság saját hatáskörben dönthetett.

A brüsszeli testület arra is emlékeztet, hogy Lengyelország jelezte csatlakozási szándékát az Európai Ügyészséghez (EPPO). Ennek alapján a Lengyelország által a Bizottsághoz intézett kérelmet követően

az Európai Ügyészség hatáskörébe tartozik a 2021. június 1-je után Lengyelországban elkövetett, az Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények kivizsgálása és üldözése.

Lengyelország a bizottsági határozat hatálybalépésének napjától az Európai Ügyészség részévé válik. Az EPPO húsz nappal azután kezdheti meg működését és nyomozását Lengyelországban, hogy a Tanács kinevezett egy lengyelországi európai ügyészt.

Végül arra is emlékeztet az Európai Bizottság, hogy a Lengyelországgal szemben folytatott, az alapszerződések 7-es cikkelye szerinti eljárást ugyan ezek a döntések formálisan nem érintik, de mindezek kiegészítik egymást, és

jól mutatja Lengyelország szélesebb körű elkötelezettségét a fennálló jogállamiság kérdéseinek kezelése.

Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben Lengyelországgal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárást megszüntethetik a tagállamok.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2024.03.27. 09:41

    Lengyel és a világ szégyene az Uniós megállapodás. A magyarországi németek, amelyek Indiával nagy közös megváltási tervével emelkednek a magyar kormánynak, jelenleg neonáciként imádják Orbánékat. És tagadják valamennyien, hogy ők a világtörténelem végrehajtásához egyetlen áldozatukkal megszülettek Ratkósként, azóta utazgatnak, házasodnak, hosszabbítanak, mint miskolci elmeosztály tagjai. Ugyanez Duda Lengyelországban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük