Miskolc. A Veres huszárok figyelnek

– Térfigyelő kamerarendszerünkkel, a „város szemeként” a nap 24 órájában felügyeljük Miskolc közterületeit az itt élők biztonsága érdekében – számolt be Czaga Zsolt, a MIÖR Ügyeleti és Térfelügyeleti Osztályának vezetője. – Szeretném kiemelni azon bűnmegelőzési tevékenységünket is, amelyben az áldozattá válás eseteit igyekszünk mérsékelni. Például azzal, hogy a magányos, láthatóan potenciálisan áldozattá váló személyek mozgását „láthatatlan védőangyalként” követjük.

– Az alkalmazott módszerrel többek között a csoportos garázdaságra is szinte azonnal tudunk reagálni, vagy már kialakulásának fázisában meg tudjuk előzni a jogsértés elkövetését. Természetesen ennek a híre is szárnyra kelt, amely egyrészt pozitív visszacsatolás az elvégzett munkánkra vonatkozóan, másrészt pedig önmagában visszatartó erővel bír – tette hozzá az osztályvezető.

Szabó Ferenc kifejtette, hogy Miskolc térfelügyeleti szolgálatának eredményessége javult az elmúlt néhány évben, amely ebben a formájában 2019 óta működik. Tudatta, hogy a térfigyelő kamerarendszer évente egy-két kamerával bővül a város frekventált helyein. Ebből kifolyólag sokkal gyakrabban tudnak megelőző intézkedést is végrehajtani. Beavatkozás szükségessége esetén pedig vagy a rendészet járőrszolgálatát vonják be, vagy a rendőrség tevékenységirányítási központjának jeleznek. Megtudtuk azt is, hogy a MIÖR a rendőrség mellett jó viszonyt ápol a katasztrófavédelemmel és egyre intenzívebb a kapcsolata a polgárőrséggel.

Változatos járőrszolgálat

– Próbáljuk a közterületi jelenlétünket növelni, hogy visszaszorítsuk a társadalmi megítélés szempontjából súlyosan deviáns magatartásokat. A közbiztonság fenntartásához azonban a lakossági bejelentések is elengedhetetlen, amit bárki megtehet a MIÖR ingyenes zöld számán a 06-80-460-046-on, vagy a rendőrségen – emelte ki a MIÖR igazgatója. Megosztotta, hogy rendezvények esetén pedig közterület-felügyelőik ügyelnek a KRESZ szabályainak betartatása.

Bizonyos területeken állandó járőrpárost alkalmazunk. Ilyen városrész például az Avas, Komlóstető és a Vasgyár környezete, a Győri kapu, Martinkertváros, Szirma és nem utolsó sorban a Selyemrét. Ezeket a szolgálatokat a visszajelzések alapján kedvelik az állampolgárok – részletezte Bor Imre.

Összefoglalásképpen Czaga Zsolt osztályvezető elmondta, hogy Miskolcon nincs ok a félelemre, viszont fontosnak tartja, hogy a lakosság tisztában legyen azzal, hogy probléma esetén hol, hogyan és kihez fordulhatnak segítségért.

minap.hu