Teljesen kiégett egy csöcsrázó, majomringató, Sütöde, Nepál Express Vámospércsen
A vicces kis járgány a vidéki vonatozóktól számos becenevet kapott, ami mutatja, hogy igazán komoly fejlesztéssel van dolgunk. A Wikipédia szerint a Bzmotot Karcag környékén „Pattinkának” hívják, a kis tömeg és az egyenetlen sínszakaszok miatti bólintó mozgás miatt. Hívják vonatpótló vonatnak is jelezve, hogy a vasútnál talán a legalacsonyabb presztízsű jármű. Szabolcsban sokan Bözsinek, vagy „Dj BZ”-nek is nevezik, utóbbit jellegzetesen kattogó hangja miatt. A Balaton északi partján elterjedt neve a „Tégla”, utalva a formájára és színére. Egyéb elnevezései: Mezei villamos, mezei metró, csöcsrázó, majomringató, Sütöde, Nepál Express, mogyorótörő, Bozót Express, fapados, kávédaráló, tótvonat, Skodavonat, dzsingala, Sárréti Sompolygó (szintén Békés megye), kockakerekű. És persze Piroskának és Zsuzsi-vonatnak is hívják több helyen.

„Mínusz egy Bézé… Vámospércsen a 223-as Bz motorkocsi kivonta magát a forgalomból. A tűz oka egyelőre nem ismert. Amúgy is egyre kevesebb a jármű, durva elvonások jönnek, aligha ússzuk meg a további vonalbezárásokat. De ennyi pénzért ez jár. Illetve, már nem jár…” – osztotta meg a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Facebook-oldalán a lángoló motorvonatról készült videót. A MÁVINFORM hivatalos tájékoztatása szerint a 6866-os számú vonatot továbbító 117-223 pályaszámú Bz motorvonat „járműhiba” miatt nem közlekedett tovább Vámospércs állomástól.

Már 2003-ban is ideiglenesen ki kellett vonni 219 darabot tengelyproblémák miatt, amíg azokat meg nem javították. A közel 40 éves átlag életkorú motorvonatok mára elöregedtek, korszerűtlenné váltak. 2021-től az időszakosan elvégzett fővizsgákon a sorozat motorkocsijai és mellékkocsijai folyamatosan kapják meg a MÁV-START új színtervét, amely összhangban van a vasúttársaság elővárosi motorvonatainak színtervével. Ez az arculatváltás a külső fényezés és a belső tér megújításából áll. Ezeket a dizájnelemeket először két 127-es sorozatú „InterPici” motorkocsi, az egy darab 136-os sorozatú „Csuklós Bz” és egy 24-29 Bzx sorozatú mellékkocsi kapták meg, és ezek Észak-Alföldön, Debrecenben és Balassagyarmaton álltak forgalomba.[7][8]

A Bzx és BDzx típusú mellékkocsik száma a selejtezések miatt fokozatosan csökken. A Bzx mellékkocsik 2020. januári állománya 126 db, a BDzx mellékkocsiké pedig 7 db.[9]

Összefoglaló a MÁV részére szállított motorkocsikról és átszámozásukról[szerkesztés]

Táblázat  

További becenevek[szerkesztés]

Karcag környékén „Pattinkának” hívják, a kis tömeg és az egyenetlen sínszakaszok miatti bólintó mozgás miatt. A Vác–Balassagyarmat-vasútvonalon közlekedő ilyen vonatot „Kis piros”-nak, néhol „Csángónak” becézik. Észak-Alföldön helyenként, és a Dunántúlon Piroskának is nevezik, a Kis Piros mellett. Békés megyében Vésztőn és Mezőhegyesen Zsuzsinak is becézik. Gúnynevei is vannak: „Bűzmot, Buzenka, Buzenyka” (az utóbbi kettő a Studenka szóból ered). Hívják vonatpótló vonatnak is jelezve, hogy a vasútnál talán a legalacsonyabb presztízsű jármű. Szabolcsban sokan Bözsinek, vagy „Dj BZ”-nek is nevezik, utóbbit jellegzetesen kattogó hangja miatt. A Balaton északi partján elterjedt neve a „Tégla”, utalva a formájára és színére.

Egyéb elnevezései: Mezei villamos, mezei metró, csöcsrázó, majomringató, Sütöde, Nepál Express, mogyorótörő, Bozót Express, fapados, kávédaráló, tótvonat, Skodavonat, dzsingala, Sárréti Sompolygó (szintén Békés megye), kockakerekű, Kis Jaszi. A sorozathoz gyártott BDzx poggyász-mellékkocsit a börtönbézé becenevet kapta a poggyásztér rácsos kialakítása miatt. A széria átszámozásakor a 117-es sorszámot kapta, innen kapta a német sorozatról a Medicopter nevet. A színére és az alakjára utaló beceneve még az „Almásláda”.

Az Interpicik[szerkesztés]

InterPici kocsi

Az InterPici (IP) olyan helybiztosítással közlekedő vonat, amely elsősorban az IC-forgalom gyűjtő és elosztó szerepét tölti be a mellékvonalakon. IP-helyjegy váltása kötelező, amely egyben érvényes a hozzá csatlakozó InterCityre is, egy árért. Csak nemdohányzó, klimatizált másodosztályú kocsikkal közlekedik. Kerékpár nem szállítható rajta. Modernizált, részben hátrányos változtatásokkal átépített Bzmot motorkocsiból és Btzx jelű vezérlőkocsiból áll, illetve esetenként IC-kocsik közlekednek mozdonyvontatással.

Kötelező IP-helyjegy megváltása nélkül a megszűnt vonalakon továbbra is közlekednek ilyen vonatok.