Tóth-Szántai József  is támogatott- mondja Rózsa Kocsonya Edit

A hétvégén rendezik a Kocsonyafesztivált. Annak idején hogyan kezdődött, honnan jött az ötlet? 

1998-ban költöztem Szegedről Miskolcra. Ex-férjemnek, Fedor Vilmosnak is köszönhetően a város olyan értékeit fedeztem fel, amelyekről még csak hallani sem hallottam. Néhai Dobrossy István történész, a megyei levéltár akkori vezetője nevét kell kiemelnem, aki nekem mindig is a példaképem, hiszen olyan szeretettel beszélt Miskolcról, olyan nagy tudása volt, olyan értékeket kutatott fel és publikált, és olyan sok dolgot tudtam meg tőle, ami rendkívül motivált és inspirált. Akkor is azt gondoltam, ezt az értéket meg lehet és meg is kell mutatni egy fesztivál keretében. Erre nagy szükség volt és van, hiszen a város megítélése szerintem rosszabb, mint amennyire értékes hely. Ezt a képet kezdtük javítani a Vendégségben Miskolcon városmarketing programmal, amit volt férjemmel közösen szerveztünk. Ma ezt hívják influenszer marketingnek.

Kiknek volt még elévülhetetlen érdeme abban, hogy a mostani rendezvény elődje, a Miskolci Tél Kocsonyafesztivál 2004-ben létrejött? 

Az Észak-Magyarország napilap korábbi főszerkesztőjének, Kiss Lászlónak, aki azonnal partner volt a rendezvény támogatásában. Barna György néprajzi gyűjtőnek, Fehér Péternek, aki a kameráján keresztül örökítette meg a kezdeteket. Veres Lászlónak, aki az első műsorvezetője, színpadmestere volt a fesztiválnak, vagy a Vadaspark akkori igazgatójának, Molnár Attilának, akivel az első békaszépségversenyt és béka-valóságshow-t valósítottuk meg. Tóth-Szántai József rádiós szakember-műsorvezetőnek (jelenleg a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete polgármesterjelöltje, a civilek jelölését követően a Fidesz-KDNP is támogatja – a szerk.), akinek az értő füle és lokálpatriotizmusa, Miskolc iránti szeretete is kellett a sikerekhez, a várost felfedező vendégek lenyűgözéséhez. Mert ő szólította meg, kérdezte azokat az embereket, akik a megyeszékhely jó hírnevének hordozói, „nagykövetei” voltak. De ide sorolom – a teljesség igénye nélkül – Kobold Tamást, Répássy Róbertet, az akkori alpolgármestereket, Juga Györgyöt és Alakszainé Oláh Annamáriát.

Nem tart attól, hogy lesznek olyanok, akik szerint ezzel a kijelentésével pozícionálja magát a politikai térképen? 

boon.hu