Milyen a nyilvánosság helyzete a vidéki önkormányzatoknál?

Öt év után ismét jönnek az önkormányzati választások, és ilyenkor nincs hiány hangzatos politikai ígéretekből sem, amelyek közül az egyik leggyakoribb a „nyíltan és az átláthatóan fogjuk irányítani az önkormányzatot”. De vajon mennyire elérhetőek a vidéki önkormányzatok legfontosabb dokumentumai (jegyzőkönyvek, költségvetések, városi cégek szerződései, vagyonnyilatkozatok, közbeszerzési adatok) a helyi honlapokon kereshető, és nem mellékesen, feldolgozható formában? Mennyire könnyen vagy inkább küzdelmesen jutnak hozzá az információkhoz a választópolgárok, a civilek vagy akár a független médiafelületek, és bevonják-e őket a városokat érintő fejlesztések előkészületeibe? Netán csak a kész terveket ismertetik velünk? Írásunkban szemügyre vesszük, mennyire partner egymással önkormányzat, képviselő és választó. A témakörben hat vidéki független szerkesztőség készített körképet. A közös munkában a Borsod24, a Debreciner, a Kecsup, a Nyugat, a Veszprémkukac és a Szegeder munkatársai vettek részt, az alábbiakban mindegyik cikk rövid összefoglalója olvasható.

Szegeder: Átlátható Szegeden a városháza működése, mégsem sokakat érdekel

„Szabad, európai, szolidáris Szeged” – már Botka László védjegyévé vált ez a szlogen. A polgármester ezzel arra utal, hogy Szeged szinte az egyetlen olyan vidéki nagyváros az országban, ahol tartósan nem kormánypárti vezető regnál, így itt a fideszes városokénál „európaibb” elvek mentén zajlik a helyi politika. A Szegeder annak járt utána, vajon tényleg érvényesül ez az „európaiság” és szabadság a közgyűlés és a testületi ülések esetén is.
Szegeden évente általában hat rendes közgyűlés van, melyek nyilvánosak, így elvileg bárki jelen lehet. Az újságírók lent, az erre kijelölt páholyban, a magánszemélyek a karzaton foglalhatnak helyet. Nemigen szokott számottevő polgári érdeklődés mutatkozni a közgyűléseken, hiszen minden alkalommal élőben közvetítik azokat, a felvételek visszanézhetőek otthon is.

Bálint András / Szegeder

Egyes városi bizottságoknak kormánypárti elnöke van, ebből a szempontból nincs politikai egyeduralom a városházán, de az tény, hogy az ellenzéki összefogásnak abszolút többsége van a közgyűlésben. Elméletileg a bizottsági ülésekre is benézhet akárki, a legemlékezetesebb ilyen esetre a tavalyi óvodabezárások apropója adott alkalmat, akkor az elégedetlen szülők több ülésre is bementek, és el is mondták ellenérveiket azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat 45 óvodájából négynek a bezárását tervezte.

Nyugat.hu: Tényleg mindent kiraknak az asztalra a szombathelyi önkormányzatnál?

Mindent kiteszünk az asztalra – ígérte Nemény András, Szombathely frissen megválasztott ellenzéki polgármestere 2019-ben. Ezzel arra utalt, hogy vezetésével az önkormányzat teljesen átlátható módon működik majd.

Most, négy és fél évvel a választások előtt érdemes mérleget vonni az önkormányzat és a sajtó kapcsolatáról – írja a Nyugat.hu. A lap megjegyzi, az biztos, hogy jobban mennek a sajtó ügyei, mint az előző ciklusban. A közgyűlési anyagok publikusak, az ülést élőben közvetítik, utána a frakciók sajtótájékoztatót tartanak, ahol válaszolnak a kérdésekre is.
A polgármesteri hivatal válaszol a kérdésekre is, de vannak súrlódások, mert sokszor késve érkeznek a válaszok. Komolyabb a helyzet az önkormányzati cégeknél, van, ahol készségesek, és van, ahol többszöri megkeresésre sem reagálnak. A K-Monitor oknyomozó portál felmérésén a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. átláthatóságból elégtelen osztályzatot kapott.https://kecsup.hu/2024/03/milyen-a-nyilvanossag-helyzete-a-videki-onkormanyzatoknal-unikum/