Skip to content

Már csak ez hiányzik. A Borsodchem kínai tulaja építene egy aksi gyárat Kazincbarcikán?

Már csak ez hiányzik. A Borsodchem kínai tulaja építene egy aksi gyárat Kazincbarcikán?

A Borsodchem kínai tulaja egy magyar telephelyet emlegetve írt arról, hogy fejlesztenék az európai akkufeldolgozást, másnap Szijjártóval tárgyaltak

 

A Wanhua az elmúlt időszakban több céges közleményben tette világossá, hogy ráfekszenek az akkuiparra. Tavaly augusztusban alapítottak egy magyar leányvállalatot, melynek a tevékenységi körében is ott van az akkugyártás és a hulladék-újrahasznosítás. Február 28-i közleményükben egy magyar telephelyet is megemlítettek, egy nappal később Szijjártó Péter is tárgyalt a cég vezetőivel, de az akku szót nem írta le az erről szóló posztjában.

Akkumulátor, szárazelem gyártása

– ez is szerepel a 2023. augusztus 23-án Kazincbarcikán bejegyzett Wanhua Hungary Energy Materials Kft. tevékenységi körei között. A cégnek szerepel a tevékenységi listáján emellett a vagyonkezelés (holding), egyéb hitelnyújtás, egyéb pénzügyi közvetítés, vagy a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, és a

hulladék újrahasznosítása is

A Wanhua Energy Materials Kft.-t egyébként nem ezen a néven alapították, az első bejegyzésnél a cégbázisban elérhető adatok szerint még az volt a neve, hogy Wanhua Hungary Battery Kft., vagyis első cégnevében is szerepelt, hogy akkumulátor. Ezt egy hónappal később, 2023 szeptemberében módosították, így lett belőle Wanhua Energy Materials Kft.

Kazincbarcikán a Wanhua kínai óriásvállalat már régen jelen van. Az előbb említett Wanhua Hungary Energy Materials Kft. a leányvállalata a Magyarországon 2015 óta működő Wanhua Chemical (Hungary) Holding Co Kft.-nek. A „nagy” Wanhua a régi Borsodchem tulajdonosa, a Borsodchemnél pedig több mint 3200-an dolgoznak.

A Wanhua az utóbbi időszakban látványosan mozgolódik az akkumulátoripar felé. Liao Zengtai, a Wanhua Chemical elnöke például 2023. december 31-én arról beszélt, hogy a Wanhuával piacvezetői szerepet céloztak be az akkualapanyagok gyártásának területén. A cég hivatalos oldala szerint tavaly augusztusban indították el NMP-üzemüket Kínában, Szecsuán-tartományban.

Február 28-án megjelent közleményükben pedig azt írták, hogy tényezők akarnak lenni az akkualapanyagok piacán, ennek részeként az európai akku-újrahasznosításban is részt vennének,

ennek pedig számukra egyik legfontosabb terepeként egy tulajdonukban lévő magyarországi ipari parkot neveznek meg.

A Wanhua vezetőivel február 29-én tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az egyeztetésről szóló posztjában azt írta, „nagyra becsüljük a Wanhua szerepét a magyar gazdaság növekedésének fenntartásában, és

folytatjuk az egyeztetéseket arról, hogy ez a szerep hogyan tud növekedni a jövőben”.

Szijjártó külön kiemelte, hogy a cég az utóbbi években 800 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre, „hogy környezetkímélő módon minél hatékonyabban és versenyképesebben tudjanak működni a borsodi településen”. Az utóbbi években az összes nagyobb, Magyarországra érkező akkumulátoripari beruházást Szijjártó Péter jelentette be, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha egy esetleges, Kazincbarcikára érkező gyárral, vagy feldolgozóüzemmel kapcsolatban is ő lenne az, aki kiáll a projekttel a nyilvánosság elé.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. Névtelen
    2024.03.04. 22:59

    vigyék inkább ózdra

    1
    1
    • Névtelen
      2024.03.05. 16:20

      Ááá!
      Barcikán voltak a nagy internáló táborok

      most is komcsi város

      Lenin 1918. augusztus 10-én elrendelte:

      „a kulákokat, pópákat, fehérgárdistákat és más kétes elemeket koncentrációs táborokba kell zárni a városokon kívül”.

      A tábort 1951. október 6-án nyitották meg. Lakóinak többségét volt hadifoglyok – a szovjet lágereket megjárt katonák és csendőrtisztek – adták. Emellett ide is kerültek olyan nemzetiségiek, főként németek, akiket családjuk kitelepítése miatt nem volt hova szabadítani az akkori Magyarországon. A kazincbarcikai foglyok a Borsodi Vegyi Kombinátot építették. A tábor létszáma 1200–1300 főt tett ki. Az internálótábor 1956-ig működött.

  2. Névtelen
    2024.03.05. 13:15

    hatvanpuszta jó lesz

    1
    2
    • Névtelen
      2024.03.05. 16:15

      a szemlőhegy alkalmasabb

  3. Névtelen
    2024.03.05. 19:21

    nagyon helyes.

  4. Névtelen
    2024.03.05. 19:57

    Nem akar áramszámlát fizetni a „BVK”
    Megtermeli magának a tárolókat is.
    Ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük