Az Észak-magyarországi Innovációs Díj célja a nemzetgazdasági szinten vagy Észak-Magyarországon kiemelkedő eredménnyel járó termékfejlesztést, technológiafejlesztést, informatikai rendszerfejlesztést, szolgáltatásfejlesztést célzó tevékenység elismerése.

A cégekről

A CreativEnergy Kft.

A CreativEnergy Kft. alapításának dátuma: 2009.12.11. A cég székhelye 2022.10.19. óta a 3530 Miskolc, Petőfi utca 45. szám alatt található, Miskolc egyik ikonikus épületében. A felújításnál a fő szempont az volt, hogy a legújabb épületgépészeti megoldásokkal egy élhető közösségi teret hozzanak létre az itt dolgozó emberek számára. A cég főtevékenysége, a Víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés, ehhez kapcsolódva évek óta fontos területünk a kutatás-fejlesztés is. 2017-ben a” sziget üzemű energiakonténerünkkel”, megnyerték az országos Greennovációs nagydíjat. A cég ügyvezetője és egyben tulajdonosa: Sedlák Gábor. 2022 árbevétele: 1 848 801 000 HUF, létszáma 28 fő (2024). Tevékenységüket több cégben végzik, jelenleg több mint 50 kollégát foglalkoztatnak. Munkatársaik mintegy 70 százaléka fizikai állomány, 30 százalék pedig mérnöki, műszaki feladatot lát el, illetve működteti a gépházat, azaz a komplett adminisztrációt.

A Hőszivattyús gáztisztító berendezés egy hosszú fejlesztési folyamat eredményeként született meg, az Elektronikai Mechanikai Innovációs Kft., Bányai József és a CreativEnergy Kft., Sedlák Gábor közös, kutatás-fejlesztési együttműködéseként. Az általuk kifejlesztett és telepített ipari prototípus hőszivattyús gáztisztító berendezés 2023-ban kiemelkedő műszaki és gazdasági innovációs teljesítményt nyújtott a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok figyelembevételével. Jelen pillanatban termékesítés folyamata alatt áll a hőszivattyús gáztisztító berendezésük, de már tesztelik az egyedi vákuumdesztillációs víztisztító gépüket, illetve a villamosenergia ipari méretű tárolásában is van egy közel hat éve tartó kutatásuk, ahol az eredmények igen kecsegtetőek.

FUX Zrt.

A Fux Zrt. jogelődje a FUX Kft. 1991-ben alakult. A társaság több mint 30 éves története a folyamatos kutatás-fejlesztés és az innováció története. Az alapításkor emelés- és rögzítéstechnikai eszközöket gyártottak, majd 1995-ben megkezdték a szabadvezetékek gyártását. Ezzel sikerült betörni a villamosenergia-iparba, ami magával hozta a folyamatos bővülés, fejlődés lehetőségét. A 4 fővel indult vállalkozás mára már a szabad- és szigeteltvezeték-gyártás meghatározó vállalkozása Európában. Több mint 180 főt foglalkoztatnak, árbevételünk 2023-ban megközelítette a 30 milliárd forintot, aminek 75 százaléka exportból származik. A társaság 18 európai országba szállítja szabad- és szigetelt vezetékeit. Meghatározó partnerországaik a következők: Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Horvátország és a skandináv államok. Bár nagyságát tekintve a FUX közepes vállalkozásnak számít, de az európai gyártók közül az egyik leginnovatívabb cég a szakmában. Kimagasló innovációs teljesítményükkel több elismerést érdemeltek ki, így – egyebek között – 2002-ben a Gábor Dénes díjat, 2004-ben és 2011-ben az Észak-magyarországi Regionális Minőségi Díjat, 2020-ban a Magyar Innovációs Szövetség „Innovációs díját”, 2021-ben pedig az Ipari Innovációs Díjat.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatorn