Skip to content

Dolce vita. Megint engedik Orbánék az eddig tiltott ukrán méz behozatalát

Dolce vita. Megint engedik Orbánék az eddig tiltott ukrán méz behozatalát

Megint engedik Orbánék egy eddig tiltott ukrán agrártermék behozatalát

Kormányrendelet mondja ki, hogy ismét jöhet az ukrán méz.

Rövid kormányrendelet jelent meg hétfő este a Magyar Közlönyben, amellyel az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos korábbi rendeletet egyik részét írják felül, azt, ami a “természetes méz” tiltásáról rendelkezik.

A hétfő este megjelent kormányrendelettel törölték a mézet a tilalmi listáról.A kormány áprilisban tiltotta meg számos ukrán mezőgazdasági termék behozatalát, amit az Európai Bizottság helytelenített, mert ez közösségi hatáskör, de aztán a magyar Agrárminisztérium megegyezett a testülettel a tilalomról.

Szeptemberben meghosszabbították az importtilalmat.

Hogy most a mézet miért vették le a listáról, arról nem adtak indoklást, de már tavaly ősszel sok panasz volt az eladatlanul álló rengeteg magyar méz miatt, és ezen az sem változtatott, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni a származási országot.

Ugyanakkor Brunner Ferenc, a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnöke az év végén azt mondta a 24.hu-nak, hogy a tiltás semmilyen előnyt nem jelent a méhészek számára, mert a felvásárlási árak például az akácméznél jelentősen, kilogrammonként 300 forinttal tovább csökkentek a tilalom bevezetése óta. Mint mondta, ugyanott adják el a magyar hordós exportot képviselő cégek a mézet, mint az ukrán exportőrök. Márpedig arra a piacra az ukrán méz akadálytalanul áramlik továbbra is, amire a magyar tilalom semmilyen befolyással nem bír.

Mindenesetre február 20-ától az új rendelet szerint szabad mézet behozni Ukrajnából.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2024.02.20. 13:29

    Hergelés!
    Csak azonnali exportra engedik
    A magyar akácmézhez csatolt árukapcsolás

    Így kéri a vevő.

    • Névtelen
      2024.02.20. 16:51

      Nagy a baj, idegesek az elvtársak, bőgnek, hátha beveszik az emberek:
      https://cdn.origo.hu/2024/02/C2fuy3ryJqPd-oBWDcQFxdNXOV5H8_QZYfIZx-3HSRg/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VhZDRlMDgyYjMxNTQ5ZmY5OGM4MzgwYjk0NzBiOTNl.jpg
      A megváltó főelvtárs meg egészen idegbeteg már az izgalomtól, érzi a vesztét, akármennyi dolcsival tömik:
      https://www.origo.hu/itthon/2024/02/ismet-alpari-fenyegetozesbe-kezdett-gyurcsany-most-a-neki-nem-tetszo-birokat-es-ugyeszeket-listazna

  2. Névtelen
    2024.02.20. 20:00

    Tiltakoztak sokáig, hogy nem támogatják Ukrajnát majd megszavazta Orbán is az EU forrásokat az 50 Milliárd eurót Ukrajnának. Tiltakoznak a Svéd NATO csatlakozás ellen majd várhatóan nemsokára ratifikálják elfogadják. Tiltakoztak a méz behozatala ellen most mégis engedik. Tiltakoznak az Ukrán gabona ellen majd a végén megsajnálják a határon várakozó sok száz kamiont és végén azokat is idővel lehet beengedik. Mindig óckodnak mindentől mikor már nagy rajtuk „a nyomás” mindent és mindent is engednek sajnos ezt kell itt látni, hogy végül a végén sajnos „mindenre rábólintanak”. „Bólogató Jánosok” gúnynevet ezért kaphatták.

    • Névtelen
      2024.02.21. 13:54

      Még uszítónak is gyenge vagy

      Hanyasod volt a fox-maxi-n?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük