Cserehát vándortábor

229 km

Időtartam

7 nap/6 éjszaka

 

Nehézség

7/10

Részvételi díj

46.000 Ft/fő/hét

Ez a táj egyszerűen gyönyörű. Éppen csak akkora dombjai vannak, hogy még nem fáj annyira a felfelé tekerés, mint amennyire kárpótol az újabb és még szebb kilátás. Forgalomtól mentes utak, mókás nevű települések, amelynek tábláinál mindenki fotózkodni fog. A Cserehát az Északi-középhegység területén húzódó dombvidéki táj, a megyeszékhelytől (Miskolc) néhány kilométerre, három folyó (Sajó, Hernád, Bódva) ölelésében. Ezen a varázslatos vidéken vezet utunk több mint 200 km-en át, érintve a tájegység természeti és kulturális értékeit.

——————————————————————————————-

Jelentkezni 2024. január 15-én este 8 (20:00) órától lehet.

Indulási időpontok:

2024. június 15., 16., 17., 21., 22., 23., 24., 28., 29., 30.,

2024. július 1., 5., 6., 7., 8., 12., 13., 14., 19., 20., 21., 22., 26., 27.

——————————————————————————————-

1. nap: Edelény–Szendrő (26 km)

A csoport Edelénybe, a Bódva-völgy fővárosába érkezik, ott is a Szent Miklós Görögkatolikus Iskolába, ahol le lehet rakni a csomagokat, felvenni a bringákat, a technikai pólót, mindenki megkapja a saját kulacsát, aztán egy kis bringabeállítás és gyakorlás után jön a bemelegítő túra. Azonnal a Cserehát második legnagyobb településére, ahol vár minket a szendrői Vár és Vár-hegy, illetve számos néprajzi és kulturális emlékhely hívogat. Míg odaértek, a csomagok is odaérnek a szállásra.

Programok:

Abodi-kilátó, Galvács Törley-kastély, Szendrői vár

Szállás:

 

Szendrő

 

2. nap: Szendrő-Rudabánya-Martonyi (42 km)

Szendrőről tovább haladva Szuhogy település határában megérkezünk Közép-Európa legmélyebb édesvízi bányatavához a 66 méter mélységű Rudabányai-tengerszemhez, ahol megismerkedhetünk az emberré válásunk egyik láncszemével a Rhudapithecus hungaricus történetével, majd sokat kanyarogva érkezünk meg Martonyiba.

Programok:

Vártörténeti látogatóközpont és iskolatörténeti kiállítás. Rudabányai bányató (rudapithecus hungaricus), szalonnai Árpád-kori templom, Martonyi Pálos kolostorrom

Szállás:

 

Martonyi, Jurtatábor

 

3. nap: Martonyi–Bódvarákó (22 km)

Indulás Martonyiból az Esztramos lábánál elterülő Bódvarákóra, ahol az érkezés után felsétálunk az Esztramos tetejére. Az Esztramos-hegy az Aggteleki Nemzeti Park része, a hegy mélye rejti a híres- nevezetes Rákóczi barlangot, amelyet kőbányászat során fedeztek fel, de lehetőség nyílik a via ferrata révén a magaslatok meghódítására is. A szállás Bódvarákón vár minket, csodás falusi környezetben.

Programok:

A rakacai-víztárózónál kenuzás és a merészebbeknek fürdés a tó vizében, Esztramos hegyi túra, és aki erővel bírja, jöhet a via-ferrata (sziklába szerelt vasalt útvonal), Esztramos hegyi túra

Szállás:

 

Bódvarákó, Falusi Vendégház

 

4. nap: Bódvarákó–Viszló (45 km)

A negyedik napi utunk áthalad Bódvalenkén, ahol falfreskókon keresztül bepillanthatunk a romák hiedelemvilágába. Innen tovább indulunk a magasabb hegyek irányába. A Felvidék peremén található Szádelői-völgyön keresztül térünk vissza a szelíd, lankás Cserehátba. Drótszamarunkon fáradtan, de élményekkel gazdagon érkezünk Visz-ló-ra (Viszló).

Programok:

Tornaszentandrási ikerszentélyes templom, Bódvalenke freskófalu, Hidvégardó látványosságai, túrázás a Szádelői-völgyben, Tornaszentjakab kápolna. Igény esetén Viszlón dézsafürdő, szauna, tehén fejés, traktorozás.

Szállás:

 

Viszlói Hagyományok Háza

 

5. nap: Viszló–Szanticska (44 km)

A viszlói-patak egyenesen elvezet bennünket a Cserehát bazilikájához, a Rakacán található Görögkatolikus templomhoz. Innen megerősödve folytatjuk utunkat a Szászfa felé, majd Keresztétére kanyarodva gyönyörködünk a levendula mezőben és az ország egyik legszebb 1920-as években épült iskolakápolnájában. Nyeregbe pattanva Kányon megtekintünk az ország egyik legszebb görögkatolikus ikonosztázát, ezután árkon-bokron keresztül megyünk, hogy vendégül lássanak bennünket Szanticskán.

Programok:

Rakacai Görögkatolikus templom, néhány választható plusz kilométer esetén Keresztétei iskolakápolna és levendulamezők, Kány Görögkatolikus templom

Szállás:

 

Szanticska, Rejtekadó-völgy

 

6. nap: Szanticska–Irota (30 km)

Szanticskán minden fáradalmat kipihenve Rákóczi nyomdokait követve érünk el Felsővadászra. Innen tovább tekerve érkezünk meg a Cserehát legcsendesebb falujába: „ahol még a csend is hallható”. Az ősi ruszin településen Szent Miklós védelme alatt pihenhettek az ott található erdei iskolában.

Programok:

Irotai Görögkatolikus templom, Ruszin falu túra, gyalogtúra a Cserehát legmagasabb csúcsára, a Kecskepadra

Szállás:

 

Irotai Erdei Iskola

 

7.nap: Irota – Edelény (20 km)

Irotáról elindulva irány Lak, ahol a parton lehagy”Lak”. Majd Hegymeg, majd még egy hegy és már ott is vagyunk Damakon. Tán Sáppusztán át vár ránk Edelény, nem feledvén eme fergeteges tekervényt.

Programok:

Edelényi L’Huillier-Coburg kastély (Edelényi kastélysziget)

Hazautazás

Látnivalók

Edelényi L’Huillier-Coburg kastély (Edelényi kastélysziget), Abodi-kilátó, Galvács Törley-kastély, Szendrői vár, Vártörténeti látogatóközpont és iskolatörténeti kiállítás. Rudabányai bányató (rudapithecus hungaricus), szalonnai Árpád-kori templom, Martonyi Pálos kolostorrom, Via-Ferrata, Tornaszentandrási ikerszentélyes templom, Bódvalenke freskófalu, Hidvégardó látványosságai, túrázás a Szádelői-völgyben, Tornaszentjakab kápolna, Rakacai Görögkatolikus templom, Keresztétei iskolakápolna és levendulamezők, Kányi Görögkatolikus templom, Irotai Görögkatolikus templom, Ruszin falu túra, gyalogtúra a Cserehát legmagasabb csúcsára, a Kecskepadra