UNIÓS FELMÉRÉS: A MISKOLCIAK HÁROMNEGYEDE SZERINT ÉLHETŐ A VÁROS
  • Fotó: Egy másik EU-s vizsgálat eredménye

Több mint nyolcvan európai várost vizsgált az EB, köztük volt Miskolc is.

A miskolciak 75 százaléka tartja élhetőnek Miskolcot az Európai Bizottság felmérése szerint, melynek eredményeit az egyik országos hírportál tette közzé. A kutatásban 83 európai város, köztük két magyar település, Budapest és Miskolc lakóinak elégedettségét vizsgálták.

A cikkben közzétett adatok szerint a megkérdezett miskolciak 82 százaléka tartja a helyi közigazgatás – például az önkormányzat és a polgármesteri hivatal – információit és szolgáltatásait könnyen elérhetőnek, ezzel Miskolc az európai átlagnál jobban teljesített.

Nemcsak ezen a területen körözte le azonban a felmérésben szereplő többi európai várost a borsodi megyeszékhely, az itt működő kulturális intézményekkel ugyanis a helyiek 84 százaléka elégedett, a településen tapasztalható zajszinttel 64 százalék, az önkormányzat ügyintézési idejével 61 százalék, az önkormányzati szolgáltatások internetes elérhetőségével pedig 82 százalék. A tömegközlekedést a miskolciak 75 százaléka nevezte megbízhatónak, szemben a más európai városokban mért 72 százalékkal.

Más a helyzet az egészségüggyel kapcsolatban, az ellátás színvonaláról a megkérdezett miskolciaknak mindössze 35 százaléka nyilatkozott pozitívan – derül ki a cikkben közzétett adatokból. A közbiztonság kapcsán 48 százalék válaszolt úgy, hogy nem fél este egyedül kimenni az utcára, háztartása vagyoni helyzetével pedig 52 százalék volt elégedett.

Mindezekből az látszik, hogy azok a területek, amelyekkel elégedetlenek a miskolciak – a közbiztonság, az egészségügy, a munkabérek és ezáltal a vagyoni helyzet – „kormányzati ügyek”, a kormányzat hatáskörébe tartoznak, azokra a városvezetésnek és az önkormányzatnak vagy egyáltalán nincs ráhatása, vagy csak minimális a mozgástere.