Így lehet fogyni pusztán sétával

Összeszedtünk néhány hasznos jótanácsot, aminek segítségével látványos változást érhetünk el pusztán gyaloglással.

  • A legfontosabb, hogy tegyük az edzést szokásunkká, így idővel a mozgás hatása csak nőni fog.
  • Fokozatosan növeljük a terhelést: eleinte sétáljunk sík terepen, később minél több emelkedőt próbáljunk beletenni a gyalogtávba.
  • Mérjük le, hogy mennyi séta esik jól megterhelés nélkül, majd növeljük a mennyiséget.
  • A kalóriaégetés növelése érdekében sétáljunk rendszeresen felfelé, érdemes arra törekedni, hogy hetente két-három alkalommal dombon, lépcsőn vagy emelkedőn gyalogoljunk.
  • A futáshoz, úszáshoz és az aerob edzés más formáihoz hasonlóan a tempó is sokat számít. Több kalóriát égethetünk el, ha gyorsan sétálunk, mint ha lassabban.
  • Technikailag úgy érdemes sétálni, hogy tekintetünk előre nézzen, mindez segít növelni a járás sebességét és meghosszabbítja a lépést.
  • Gyaloglás közben arra is összpontosítani kell, hogy feszes legyen a has- és a farizom. Ez a technika segíthet abban, hogy sérülés nélkül növelhessük a gyaloglótempót.
  • Haladó gyaloglóknak a séta során rövid edzésintervallumok (guggolás, fekvőtámasz, fekvőtámasz, burpee) segíthetnek a pulzusszám növelésében és az izomépítésben. Ezekkel a gyakorlatokkal a megszokott gyaloglási rutin érdekesebbé válhat

medicalnewstoday szakértői szerint az is előnyös, ha minden étkezés után sétálunk egyet. Egy 60 év feletti inaktív embereken végzett tanulmány szerint az étkezések után naponta háromszor 15 perces séta jobban segíthet a vércukorszint szabályozásában, mint a napi egyszeri 45 perces séta.

Miért fogynak jobban a túlsúllyal küzdők sétával?

A válasz egyszerű: a túlsúlyos azért éget el több kalóriát egy átlagembernél pusztán sétával, mert a testének több energiára van szüksége ugyanannak a feladatnak az elvégzéséhez, mint egy kisebb súlyú személynek. Ezért az átlagember számára jó megoldás lehet a súlymellény viselése séta közben, ami arra ösztönzi a szervezetet, hogy keményebben dolgozzon, ezzel több kalóriát égetve el.

Mennyi lépést érdemes megtenni naponta?

A lépéseket számoló okosórák kiváló ösztönzők lehetnek arra, hogy naponta egyre több lépést tegyünk meg az átlagosnál. A Trusted Source 2016-os tanulmánya szerint napi tízezer lépés az ideális, ami nagyjából hét-nyolc kilométernek felel meg. Ha valaki az életmódváltás elején még nem tudja elérni a napi tízezer lépést, érdemes célul kitűznie egy lépési célt, majd dolgozzon annak mihamarabbi elérésén.

Ahogyan a fenti példák is mutatják, a séta igenis segítheti a fogyást, ahhoz azonban, hogy valaki látványos eredményt érjen el érdemes hosszú távon kitartónak maradni: a naponta növekvő lépésszámok után, a hatékonyságot nagy mértékben segítheti az emelkedőn való gyaloglás, később súlymellénnyel is érdemes segíteni a zsírégetést. https://rtl.hu/eletmod/2024/02/04/zsiregeto-gyaloglas-fogyas-edzesterv-lepesszam