Elhunyt Dr. Török Pálné Spilevaja Irina (1933-2024), a Miskolci Egyetem jogelődjének, a Nehézipari Műszaki Egyetem Idegennyelvű Lektorátusának nyelvtanára

ELHUNYT AZ EGYETEM EGYKORI VEZETŐ NYELVTANÁRA

Életének 91. évében elhunyt Dr. Török Pálné Spilevaja Irina (1933-2024), a Miskolci Egyetem jogelődjének, a Nehézipari Műszaki Egyetem Idegennyelvű Lektorátusának nyelvtanára, aki sokoldalú nyelvismeretével nagyon eredményes nyelvtanítás mellett meghatározó szerepet játszott az intézmény szakfordítói szakának megalakulásában.

 

Orosz emigráns szülők gyermekeként Zágrábban született 1933-ban, Magyarországra az 1950-es években települt át a család. A Kossuth Lajos Tudományegyetem (a mai Debreceni Egyetem) orosz-német nyelvtanári szakán végzett, majd az egyetemen maradva tudományos munkatársi és oktatói tevékenységet végzett. Miskolcra az 1960-as évek elején került, azt követően, hogy agysebész férje megbízást kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház agysebészeti osztályának kialakítására.

Dr. Török Pálné 1965-ben lett a Nehézipari Műszaki Egyetem Idegennyelvű Lektorátusának vezető nyelvtanára. Széles látókörű, rendkívüli intelligenciájú, az orosz és a német mellett a szerb-horvát és a francia nyelvben is járatos oktató hallgatók százaival ismertette meg az idegen nyelvek szeretetét. A diákok tiszteletüket és szeretetüket fejezték ki, amikor nyugdíjba vonulása alkalmával, 1985-ben a bányamérnök hallgatók gyűrűavató szakestélyén külön méltatták érdemeit.

A Miskolci Egyetem Dr. Török Pálné Spilevaja Irinát saját hallottjának tekinti. Temetési szertartása 2024. február 13-án 14 órától lesz a Debreceni Köztemető ravatalozójában.

Emlékét megőrizzük.