Miskolc. Lyukóvölgy az ország egyik legnagyobb szegregátuma
Lyukóvölgy az ország egyik legnagyobb szegregátuma, több ezren élnek itt nehéz körülmények között – rengeteg fiatal is. Közülük néhányan felismerték, hogy képesek és akarnak is segíteni a saját közösségükön, így jött létre a Lyukóvölgyi Fiatalok Közössége, amelynek fejlődését hétről hétre segíti az Élményakadémia egyesület is. Riport egy kivételes csapat élményekben és élménypedagógiában egyaránt gazdag estéjéről.

A kulcs ott van, amikor egy telepen felnőtt, nagyon nehéz körülmények között élő fiatal egyszer csak elkezd nem a hiányaira nézni. Nem arra, hogy nekem mim nincs, hanem arra, mim van. Hogy »jé, én tudok adni másoknak, képes vagyok másnak örömet szerezni«. Miközben természetesen a hiányokkal is foglalkozunk. De nem az van a középpontban. Hanem az, hogy ők mit tudnak beadni a közösbe. Hogy életre szóló örömet tudnak szerezni másoknak, egy gyermeknek vagy egy idős, akár sérült embernek, miközben ők is hiányokkal küzdenek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Lyukóvölgyi Közösségi Házában 2016-ban indult el a Máltanoda Lyukóvölgy program – egy tanoda, amely a hátrányos helyzetű, jórészt roma tanulóknak nyújt felzárkóztató foglalkozásokat. Az egyéni és kiscsoportos foglalkozásokon különböző képességek és készségek fejlesztése mellett szabadidős programokat is szerveznek, illetve az idejáró gyerekek rendszeresen végeznek önkéntes tevékenységeket.

Az idejáró fiúk és lányok már egészen kicsi koruktól kezdve egy csapatot alkottak, ám, ahogy idősebbek lettek, egyre csak nőtt bennük a vágy, hogy tenni akarnak a saját közösségükért. A gyerekek alig várják, hogy betöltsék a 14-et, ekkortól válhatnak ugyanis egy kivételes közösség tagjaivá. Ez a Lyukóvölgyi Fiatalok Közössége, azaz a LYFK.https://24.hu/belfold/2023/12/03/elmenyakademia-lyukovolgy-lyfk-miskolc-maltai-szeretetszolgalat-riport/