🐳Bálnát mentett a Greenpeace-hajó legénysége

Szeretnénk megosztani veled egy gyönyörű és sok mindenről hírt adó történetet. 💙 Az Arctic Sunrise nevű hajónk legénysége néhány héttel ezelőtt Mexikó partjainál egy halászhálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnára lett figyelmes. Kollégáink azonnal cselekedtek és kimentették a bajba jutott állatot a 18 méter hosszú kötél fogságából. Az akcióról készült rövid videót itt tudod megnézni.

 

Ez az eset is jól szemlélteti azt az egyre súlyosabb veszélyt, ami az amúgy is a kipusztulás szélére sodródott tengeri emlősökre és sok más élőlényre leselkedik. Évente ugyanis több mint 300 ezer delfin és bálna, valamint nagyon sok tengeri teknős pusztul el kegyetlen szenvedéssel, mert megfullad az ipari halászatban használt hálókba, kötelekbe belegabalyodva, és így nem tud feljutni a vízfelszínre, hogy levegőt vegyen. Nem engedhetjük meg, hogy ilyen, és egyre nagyobb áldozatokat követelve működjön ez az iparág.

pupos-balna

© Paul Hilton / Greenpeace

Miközben a Greenpeace egy bálnát megmentett, ugyanazon a napon közel ezer másik esett áldozatául a tengereinket kifosztó nagyipari halászatnak. Ahhoz, hogy óceánjainkat megmenthessük ettől a pusztítástól, létre kell hozni a védett tengeri övezeteket, amiről márciusban született megállapodás az ENSZ keretein belül.

 

Nemzetközi petíciónkban arra kérjük az egyes országok döntéshozóit, hogy mielőbb ratifikálják és ezzel léptessék életbe az óceánok védelméről szóló egyezményt, hogy 2030-ig a nyílt tengerek 30%-a valóban védelmet kapjon. Add a neved a petícióhoz, és segíts te is, hogy elérjük ezt a célt!

A szárazföldi élet fennmaradásához elengedhetetlen, hogy megőrizzük és helyreállítsuk az óceánok élővilágát. Óvjuk meg bolygónkat együtt – köszönjük, hogy velünk tartasz!

Üdvözlettel:

_MG_6110_pslr2_vágott_800

Dr. Rodics Katalin a felső képen is.

biodiverzitáskampány-felelős

Greenpeace Magyarország