Tisztelt Északhírnök!   Kérünk az email címünket ne add oda másnak
Tisztelt Északhírnök!
Kérünk az email címünket ne add oda másnak.
Változtatás nélkül küldjük a civilek megkeresését a Spar és a városi illetékes jegyző felé.

__________
A sajtóból értesültünk azon hírről, hogy Diósgyőrben egy várva várt beruházás elindul, viszont a terület hasznosítása és beépítettsége szempontjából nem egyeztettek a helyi civilekkel és a lakossággal, több kétely is felmerült a beruházás kapcsán. A beruházástól néhány 100 méterre botrányba fulladt a dél-kiliáni orvosi rendelő megépítése egy baki miatt, elfelejtettek szólni a lakosságnak, hogy fakivágás is lesz és nem egyeztetett senki a lakossággal.
Az Önök által tervezett bevásárlóközpont megépítése és pontos megtervezése előtt tisztelettel kérjük cégüket és az önkormányzatot, hogy forduljanak a lakosság felé, akár egy nyilvános fórumon, akár civileken és rajtunk keresztül.
Röviden pontokba szedve tálaljuk az adott terület történetét.
A terület ahova építenek 1945 előtt a független Diósgyőr város területe volt, majd a Miskolccal való egyesülés után a DVTK egy salakos dombbal körbekerített felnőtt NB1-es mérkőzésekre is alkalmas méretű második pályát épített.
Ezen domb a helyi civilek és a gyerekek kedvenc időtöltési helye volt telenként, ahol a gyerekek és a felnőttek gondtalanul szánkózhattak.
Amikor a Tesco a területet megvásárolta ezen salakdomb elhordásra került.
Így civilek szócsöveként szeretnénk megkérni Önöket, hogy az alábbiakat vegyék figyelembe.
1. Nagyon érzékeny a helyi közösség a fakivágásokra, 5000 négyzetméteres területről van tudomásunk, de nem tudjuk hogy ez a McDonald’s nyugati vagy a déli oldalán valósul-e meg. Erről kaphatunk e tájékoztatást, terület pontos megjelölésével, illetve azzal, mennyi fa kivágását tervezik? Mi fog történni az ott fészkelő őshonos madarakkal, mókusokkal, akik az életterüket elveszítik?
2. A lakosság még 2022-ben kapott látványterveket, szeretnénk megkérdezni, hogy az építkezésük igazodik-e a látványtervekben bemutatottakhoz mind elhelyezkedésben mind külsőség szempontjából?
3. A civil közösség felvetette, hogy összefogással épüljön meg egy olyan Pláza, mint amilyen a Szinvapark bevásárlóközpont Miskolcon, ahol az Interspar mellett több szolgáltatás is megtalálható, ugyanis igény lenne más szolgáltatások megjelenésére is.
Diósgyőr városrész nagyjából egy Eger nagyságrendű város szolgáltatóközpont nélkül! Minden egyes szolgáltatásért 30 perces utat kell megtennie a diósgyőrieknek, sok esetben a dugóban még többet.
Elkészült egy lista milyen szolgáltatásokat látnak szívesen az Önök szolgáltatóházában, bevásárlóközpontjában, ami indikálja azt is, hogy ne csak egy Interspar épüljön meg, hanem egy olyan közösségi tér, ahol az emberek egy plaza-szerű zárt térben elintézhessenek télen-nyáron minden bevásárlást, amely tovább generálja az Önök bevásárlóközpontjába a forgalmat, versenyelőnyt jelentve a szemközti Penny Markettel, Coopal és a közelben található más áruházakkal szemben.
– Ebben a városrészben nincs Bank, az önök partnere a Raiffessen Bank – akiket szívesen látunk. Nem kívánunk más entitás nevében nyilatkozni, de megemlítenénk hogy a tervezett bevásárlóközponttól 50 méterre található hazánk egyik legnagyobb multisport egyesülete a DVTK, több tucat sportágban foglalkoztatnak több mint 1500 gyermeket (szülőkkel és családdal együtt 6000 ember), akik szívesen intéznék a pénzügyeiket a leendő plázában helyben, amíg a gyerekek sportolnak.
– Miskolc és Diósgyőr közössége régóta vágyik Starbucks / és vagy Costa Coffee Shopra.
– Igény lenne a McDonaldson kívül egy Pizzériára vagy egy más típusú gyorsétteremre, pl a népszerű KFC-re vagy Burger Kingre! A két étteremlánc Miskolc belvárosából nem vállal kiszállítást Diósgyőrbe a hatalmas távolság miatt.
– A sportoló gyerekek szívesen megvásárolnák sportfelszereléseiket egy Decathlon-ban vagy egy Hervisben, a közeli Bükk, a kerékpáros és a síkultúra ugyancsak igényli a sport szaküzletet.
– Rossmann drogériáért 30 percet kell autókázni forgalomban.
– Elektronikai cikket árusító bolt sincs a környéken. (Media Markt/Euronics)
– Cipő és ruházati üzletekért is utazni kell. (Deichmann/CCC)
– Telekom / vagy Vodafone szaküzlet is hiányzik.
– A városrész utolsó mozija a Szikra Mozi még rendszerváltáskor zárt be népszerűsége ellenére.
Egyszóval. Ha még a tervezési fázis előtt jelezhetnénk ezen igényeket, lehet Önök is jobban fel tudják mérni a piaci környezetet.
2022-ben az alábbi ígéreteket kaptuk a helyi politikusoktól, ezen törekvéseket pártszimpátián felül mindenki támogatja, hiszen a helyi közösség érdekeit szolgálja.
– DVTK Jégkorong pálya (ez a látványterveken is szerepel, ezen igényünkről nem szeretnénk lemondani)
– A Diósgyőr városi uszoda, mely Önökkel szemben lesz- felújítását és DVTK általi átvételét kérte a helyi civil közösség, így Önök is egy impozánsabb környezetbe épülhetnének be.
– Ígéretet kaptunk Kormányablak létesítésére, így a bankfiók és a pénzügyek intézése újabb érvet és jogosultságot kap.
Ígéretet kaptunk egy ügyeletes gyógyszertár létesítésére is, mely erősítheti az Önök forgalmát.
Azért szedtük össze ezen boltok és szolgáltatások listáját, mert anyagilag és pénzügyileg hosszú- és középtávon is jobban megéri inkább még egy vagy két plusz emelet ráépítésével extra szolgáltatásokat idehozniuk, mint külön építkezni. Ráadásul ezen extra szolgáltatók bérleti szempontból kiegyensúlyozottabbá tehetik az Önök gazdaságos működését.
Szeretnénk mi civilek, ha a bevásárlóközpont környezete is 21-ik századba illő modern és az osztrák INTERSPAR brandjéhez és filozófiájához hasonlóan egy minőségi bevásárlási élményt hozna hozzánk Diósgyőrbe. Nagyon tetszik nekünk a Miskolc belvárosában található zöld sétány mely a Szinvapark mellett fut mintegy 110 méteren keresztül, padokkal a patakparton. (3-as számú melléklet)  Adott esetben a várossal egyetértésben itt is létrejöhetne egyfajta közösségi tér, ahol a miskolci üzletükhöz hasonlóan hetenként rendezhetnének helyi termelői napokat, kisebb tematikus programokat. Itt az önkormányzatot is megkérjük vizsgálják meg lehetséges-e térköves burkolatot adni a létrejövő sétánynak, hiányzik a területről a vízfelület, akár a Westendhez hasonló de kisebb vízesés, vagy egy kis apró szökőkút vagy csobogó is sokat javítana a városrész és az új pláza / bevásárlóközpont megítélésében.
Amennyiben hivatalosan egy pláza lesz, akkor szeretnénk megkérni Önöket vonjanak be minket és minél több helyi lakost a végső elnevezés kialakításába.
Pl: Diósgyőr Pláza, DVTK Pláza, Diósgyőr Galéria, Diósgyőr Park, EastEnd Bevásárlóközpont stb.
Szeretnénk magunkénak érezni és büszkék lenni az új bevásárlóközpont nevére is.
Régen nagy hagyománya volt a Diósgyőri focicsapat szurkolói ankétjának, amelyet sokáig a Szinvapark / Miskolci Interspar üzlet első emeletén lévő Food Courtjének terében tartottak! Szeretnénk ha ez az esemény közelebb kerülne hozzánk és hagyományt teremthetnénk.
Amennyiben a DVTK partner lenne abban, hogy a városrészünk dinamikusan fejlődjön, akár meg lehetne vizsgálni annak a lehetőségét hogy a területre tervezett DVTK Jegesmedvék jégcsarnokot egybe lehet-e építeni a Plázával, úgy ahogy a Polus Center esetében is. Ez előre vetíti hogy a Városi uszoda is egybeköltözhetne a komplexummal, ezzel a DVTK a régi városi uszoda területét is szabadon továbbfejleszthetné vagy hasznosíthatná. Ezekről egyébként az eddigiekben is szó volt a helyi politikusok részéről.
A helyiek régi nagy kívánsága a szánkódomb pedig terület hiányában csak akkor valósítható meg és hozható vissza, ha egy cég vagy építő vállalja, hogy a tetőtérre épít egy a Westendhez hasonló Winter Wonderlandet, hüttével, szaunával, wellnessel, konditeremmel és téli szánkópályával.
Egy ilyen bevásárlóközpont / Pláza, méltán lenne a Diósgyőriek büszkesége, ami nem ‘csak egy újabb Interspar‘ hanem igazi közösségi élményt nyújt a városrészben lakóknak.
Záró gondolatként, a civilek által készített projekt tervek tartalmazták, hogy a volt 4-es villamos, (mely a most épülő Pláza mellett kanyarodott fel a Tatárdomb városrész felé) kapjon a bevásárlóközpont mellett egy fejállomást / betétállomást.
Köszönjük a figyelmet!