DK: Ragaszkodik-e Lázár János a Diósgyőri vár lerombolásához?



Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció miskolci képviselője Gréczy Zsolt (DK) képviselőtársával együtt írásbeli kérdéssel fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez: Ragaszkodik-e a Diósgyőri vár lerombolásához? címmel.  Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára reagálásból kiderült, a kormány továbbra sem tudja, mi lesz a Diósgyőri vár sorsa. Befejeződik, új irányt vesz az építés, vagy torzóként marad meg az utókor számára?
A beadványukban a következőképpen fogalmaztak: a Diósgyőri vár, Miskolc ékessége romos állapotában is élettel volt teli, tömegek látogatták, színvonalas kulturális és szórakoztató rendezvényeknek adott helyet. Négy éve viszont folyik a vár rekonstrukciója, emiatt zárva van, és fél éve immár az építkezés is áll, mert miután 11 és fél milliárdot elköltöttek rá, további kétmilliárdra volna szükség a befejezéshez. Ezt a pénzt azonban a kormány nem hajlandó odaadni, hiába van Miskolcnak három kormánypárti országgyűlési képviselője is, egyikük ráadásul 2019-ben a rekonstrukcióért felelős kormánybiztos is lett.

A város polgárai türelmetlenül várják a munkálatok befejezését, a vár újranyitását, a szakemberek viszont tulajdonképpen örülnek neki: a rekonstrukció koncepciója ugyanis szerintük nem egyszerűen tévedés, hanem mind mérnöki, mind műemléki szempontból alapjaiban elhibázott olyannyira, hogy az építkezés befejezése további jóvátehetetlen károkat okozna a várkastélyban. Azt remélik viszont, hogy a munkálatok leállítása lehetőséget biztosít arra, hogy legalább valamit megmentsenek a késő középkori építészetnek ebből a gyöngyszeméből.

Tény persze, hogy nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy a rekonstrukció keretében eddig fölhúzott vasbeton monstrumokat a szemlélő visszataszítónak találja. Nem a műemlékvédelmi szakma, hanem a miskolci közbeszéd jellemzi úgy, hogy „Vár állott, most Disneyland”, és az sem szakmai, ám annál elszomorítóbb vélemény, hogy a vár elpusztítását, ami az oszmán hadaknak nem sikerült, most rekonstrukció címén valósítják meg.

Lázár Jánosnak a következő kérdéseket tették fel a képviselők:
Mikor nyithatja meg ismét kapuit a Diósgyőri vár a látogatók előtt?
Hajlandó-e a költségvetés biztosítani a munkálatok fedezetét?
Hajlandóak-e kivételesen meghallgatni a hozzáértők lényegében egybehangzó
szakvéleményét, és annak megfelelően módosítani az újjáépítés koncepcióját, vagy ragaszkodnak ahhoz, hogy egyik legértékesebb középkori műemlékünk helyén is saját – nehezen múló, ám kevéssé jó emlékű – kormányzásuk mementóját öntsék betonba?

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára szűkszavúan reagált az elhangzottakra: A kormány számára a Diósgyőri vár kiemelt jelentőséggel bír. A korábban felmerült statikai problémáknak a megoldása szükséges és elkerülhetetlen ahhoz, hogy a vár megújítása megvalósítható legyen, továbbá a műemléki szerkezeteket meg tudják őrizni az utókor számára. A fentiek okán a kormány hamarosan meg fogja vizsgálni a vár rekonstrukciójához elengedhetetlen műszaki munkák ügyét.

Hegedűs Andrea és Gréczy Zsolt parlamenti képviselők úgy értékelik, a kormány továbbra sem tudja, mi lesz a Diósgyőri vár sorsa: befejeződik, új irányt vesz az építés, vagy torzóként marad meg az utókor számára?