Miskolci albérlet. Rezsi nélkül, átlépte a havi százezer forintot

A Duna-House miskolci irodáját vezető Nánási-Kocsis Norbert szerint minden évben jellemző a bérlet díjak megugrása augusztus végén, szeptember elején. Idén talán kicsit nagyobb volt a drágulás, mint az előző évben. Az átlagos ár, rezsi nélkül, átlépte a havi százezer forintot.

Kiemelte, az árak természetesen differenciáltak a különböző paraméterek miatt, hiszen az albérletkeresésnél is fontos, hogy az ingatlan mekkora alapterületű, hol helyezkedik el a városban, milyen a felszereltsége, sőt, már az is, hogy milyen energetikai paraméterekkel rendelkezik, és ennek megfelelően mennyi a havi energiafelhasználása.

Egy szokatlan jelenségre is felhívta a figyelmet, amely összefüggésben lehet az Ukrajnában folyó háborúval. Úgy látják, hogy még a nagyobb cégek sem tudnak hosszabb távra és pontosan tervezni a munkaerővel, egy részüknek ők bérelnek lakásokat Miskolcon.

„Ez azért befolyásolja a város albérletpiacát, mert ezek a cégek is sok ingatlant lekötnek, ami jelentős hatással van az árakra, arra is, hogy mi és mennyiért áll rendelkezésre az egyetemistáknak. A cégek most jó, ha hat hónapra látnak előre. Ez azonban zavart okoz a bérbeadóknál, akik a hosszabb távra bérlőket részesítik előnyben. Ez a bizonytalanság is hat a jelenlegi díjakra” – ismertette a szakember.

Kiemelte, további érdekessége a jelenlegi ingatlanpiacnak az, hogy miközben növekedtek az albérlet díjak, csökkennek az eladási árak.

Rámutatott, egy átlagos, kétszobás lakótelepi lakás havi bérleti díja ma Miskolcon 100-110 ezer forint, plusz nagyjából 25 ezer a rezsi. Átlagosan kéthavi bérleti díjnak megfelelő kauciót kérnek előre a tulajdonosok. Ami ennél olcsóbb, az nagyon lelakott, esetleg kellemetlen a környék vagy az adott lépcsőház. Kínálat van, akinek szükséges, idén is tud megfelelő és a pénztárcájához igazodó albérletet találni Miskolcon – tudtuk meg Nánási-Kocsis Norberttől.minap.hu infó