Még a végén közlekedési sztrájk lesz Miskolcon

Az ütemes menetrendek, a közös szakaszokon való egyenletesség, az átszállásmentes kapcsolatok bővítése és a völgyidőszaki járatsűrítések alkalmazása az utazóközönség jobb megelégedettségét célozzák. A menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően a közösségi közlekedés elérhetősége és utasmegtartó ereje növekszik.

A 61 oldalas előterjesztés nem tartalmaz arra vonatkozó adatokat, hogy a változások végrehajtása mennyi pénzébe kerül majd a város közösségi közlekedésének lebonyolításáért felelős, amúgy is jelentő veszteségeket cipelő Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt.-nek. Annyit lehet csupán megtudni, hogy „a javasolt vonalhálózat- és menetrend-módosítással összefüggésben jelentkező futásteljesítmény-növekmény 2023. évre várt többletköltségének fedezetét az önkormányzat a 2023. évi költségvetésének terhére biztosítja.”

Levél a polgármesternek

Az MVK Zrt. reprezentatív szakszervezetei, valamint Üzemi Tanácsa szeptember 22-i dátummal levelet küldött Veres Pál polgármesternek. A levélben „megdöbbenéssel és mély sajnálattal vették tudomásul” a tervezett vonalhálózati és menetrendi változtatásokat, amelyeket ráadásul a dolgozói érdekvédelmi szervezetek kikerülésével akarnak bevezetni.

Arra kérik a polgármestert, vonja vissza a javaslatot, mert az abban foglaltak végrehajtása törvényekbe ütköző és arra az eredményre vezetne, hogy tovább gyengülne a társaság dolgozói állománya.

Mint írták, „a 2023. április hónapban kezdődött és a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közlekedésszervező Osztályának felállításával kapcsolatos, sorozatos, törvényben foglalt véleményezési jogainkat sértő, és szakmai hibák, bizonytalanságok sorozatát hordozó anyagokkal kapcsolatosan eszkalálódott problémáink okán fordulunk a nyilvánossághoz.”

Erkölcsi és anyagi károk

Az érdekvédelmi szervezetek jelezték, hogy a részükről kezdeményezett többszöri egyeztetés, szakmai érvelések után is ragaszkodik a városvezetés „a Közlekedésszervező Osztálya által tervezett, több irányból is szakmaiatlan, olykor pazarló költségvetésbe hajló menetrend bevezetéséhez”. Leírták, hogy egy a mostanihoz kísértetiesen hasonló menetrendet már tavaly december hónapban – hosszas ellenérvek, és egy, az MVK berkein belül lezajlott, túlfűtött hangulatú állománygyűlés után – mindössze két héttel a bevezetése után visszavontak. 

Ennek ellenére hasonlóan kifogásolható, és még nehezebben teljesíthető menetrendet kívánnak bevezettetni most, ezért úgy érezzük, kötelességünk a város lakosságát is tájékoztatni a kialakult helyzetről, hiszen egy esetlegesen balul elsült változtatássorozat erkölcsi és anyagi károkat is okozhat az MVK Zrt. számára, annak ellenére, hogy ezeket a változtatásokat nem a mi társaságunk kívánja véghez vinni.

boon.hu