A baloldal imádja lesajnálni. Az alacsony, kövér diktátor
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok

„A baloldal imádja lesajnálni, degradáló jelzőkkel illetni mind Orbán Viktor miniszterelnököt, mind pedig az őt támogató politikai, közéleti és média-szereplőket. És a balosok ezeket a mantrákat el is hiszik egymásnak, illetve saját maguknak. Mik is ezek? És mi a valóság?

Orbán Viktor karaktergyilkolását alapvetően két vonalra fűzik fel, régóta ezekkel próbálkoznak.

Az egyikkel konkrétan a személyt, az embert igyekeznek lejáratni, a másikkal a politikai szereplőt, a miniszterelnököt. És mindkét vonalon van két további »leágazás«.

Személyét tekintve az egyik a külseje, testi adottságai.

Alacsony és kövér – ahogy Karácsony Gergely is megmondta. Aztán bocsánatot kért, és amit erre Orbán Viktor reagált (»Karácsony éppen igazat mondott, és rögtön elnézést is kért«), azzal a fasorba’ hagyta nemcsak Gejgőt, hanem a viccekből ismert Frappáns Válaszolót is. A magyar társadalom jelentős részét a legkevésbé sem zavarja a miniszterelnök testalkata, sőt, tán még azonosulni is tud vele.

A másik, hogy Orbán pszichésen zavarodott, kezelésre szorul, stb. A 168 Óra, a Népszava, a 24.hu, a HVG és számos további dollármédia-termék időnként megszólaltat »tekintélyes« (ami a libernyák nyelvezetben általában önmaguk, a belső elit köreik által piedesztálra emelt, egymás által hivatkozott, de valójában semmilyen, széles körben elismert teljesítménnyel nem rendelkezőt jelent) pszichiátereket, akik egyes megnyilvánulásokból, viselkedésmintákból (gombolgatja a zakóját, megnyalta a szája szélét stb.) végtelenül bölcs következtetéseket vonnak le a miniszterelnök mentális állapotára vonatkozóan. (Ez sem újdonság persze, ez is egy nemzetközi balos »franchise«; pontosan ugyanezt csinálták Trumppal is.) Ezt a feladatot, a »komoly értékelést« a mainstream balos sajtó végzi; az aljamunkát, a suttogó propagandát (veri a feleségét, Grazban ápolják stb.), a mémeket, manipulált fotókat, a nettó uszítást pedig az »Ez a lényeg«, a »Pesti bulvár« és hasonló szennyoldalak, illetve az ezek alá dolgozó online trollhadsereg.

Politikai oldalról pedig egyrészt azzal igyekeznek lejáratni, hogy fasiszta, diktátor, autokrata.

A szóhasználat függ a célközönségtől, és az sem baj, ha a jelzők folyton ellentmondásba kerülnek egymással: így képes a baloldal egyszerre nácinak bélyegezni, ugyanakkor kommunistázni, gimnáziumi KISZ-titkári múltját felróni. A cél nyilvánvalóan a valódi tájékozottságra nem törő plebs hergelése.”