Izrael hadrendbe állítja csúcstechnológiás, ötödik generációs Merkava Barak harckocsiját
A védelmi minisztérium szerint „ez lesz a világ legfejlettebb harckocsija, az F-35-ös repülőgéphez leginkább hasonlító földi platform”. A Barak harckocsi – Fotó: védelmi minisztérium

Izrael hadrendbe állítja új, Merkava Barak típusnevű, csúcstechnológiás, ötödik generációs harckocsiját – jelentette be az izraeli hadsereg hírportálja kedden.

Az izraeli hadsereg átvette az első Merkava Barak tankokat, amelyeket a védelmi minisztérium páncélozott járművekkel foglalkozó részlege a hadsereg szárazföldi és páncélos erőivel közösen öt éven át fejlesztett, és amelyekbe beépítették több helyi fegyvergyár, köztük az Elbit Systems, a Rafael és az Izraeli Légiipari Vállalat Elta nevű leányvállalatának fegyverrendszereit.

Az 1973-as jom-kipuri háború ötvenedik évfordulójára átadott új generációs harckocsiban forradalmi változtatásokat hajtottak végre. A Merkava termékcsalád új, Barak (Villám) nevű harckocsijában a vezérlőművet mesterséges intelligencia támogatja. A tankok parancsnokainak ezentúl nem kell kiemelniük a fejüket a lövegtoronyból a jobb tájékozódás érdekében, mert az Elbit gyártotta és a pilótákéhoz hasonló sisak segítségével belül maradva is megkapnak minden szükséges információt. Ezeket az információkat a harckocsi körkörös kamera- és szenzorrendszere szolgáltatja nekik, de azokat azonnal meg tudják osztani a többi harcoló egységgel is, ami “forradalminak” számít.

A Barakokba a Rafael által kifejlesztett Windbreaker (külföldön Trophy) rakétaelhárító-rendszert építették be, amely már a régebbi Merkava tankokban és a Namer páncélozott szállító harcjárművekben is a felszereltség része.

A védelmi minisztérium közlése szerint a Barakoknál jelentősen megnövelték a fegyverek tűzerejét és hatótávolságát is.

A Merkava tankok már a nyolcvanas évek óta az izraeli hadsereg fő harckocsijai. A páncélos hadtest nemrég cserélte le a legtöbb Merkava Mark 3 típust a 2003-ban bevezetett Mark 4-es típusra. A minisztérium szerint a hadtestnél fokozatosan a Barakokból lesz a legtöbb.