CSÖBÖR. AZ EMBER, AKI OTT SEM VOLT
Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő szerint vele senki nem egyeztetett az akkufeldolgozó ügyében.

Két hét után megszólalt Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is az Alsózsolcára tervezett gyár kapcsán. A Miskolc TV-nek elmondta, hivatalos elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a két lakossági fórumon. Hozzátette, kíváncsian várja a környezetvédelmi eljárások végét és a hatóságok véleményét a beruházással kapcsolatban.

Folynak a vizsgálatok, engedély még nincs

– Fontos, hogy a lehető legtöbb információval rendelkezzem az ügyben. Nem tudom, mi hangzott el a cég és az önkormányzat között tartott két megbeszélésen, sem semmilyen más egyeztetésen – mondta, kihangsúlyozva, a vizsgálatok folynak, engedélye pedig még nincs az üzemnek.

– Teljes mértékben az alsózsolcaiak mellett állok – hangoztatta, hozzátéve, számára a legfontosabb, hogy az Andrada betartsa a törvényeket. Elmondta, a lehető legkisebb kockázat sem merülhet fel a gyár működése kapcsán. Arról is kérdezték, hogy a kormány miért támogat 4,7 milliárd forinttal egy idén alapított céget. Csöbör Katalin azt válaszolta, a finanszírozás nem az ő kompetenciája.

Az emberek idegeivel nem lehet játszadozni Hegedűs Andrea a nyilatkozat kapcsán kijelentette, felháborítónak tartja, hogy a térség megválasztott képviselője nem tudott semmit egy ekkora volumenű beruházásról.

– Tereli a felelősséget az önkormányzatra. Számomra ez nem megnyugtató. Az emberéletekkel nem lehet játszadozni. Egy felelősségteljes kormány, ami Magyarországon jelenleg nincsen, nem állítja az embereket kész tények elé megfelelő környezettanulmány és korrekt tájékoztatás nélkül egy ilyen volumenű ügyben – véli a DK parlamenti képviselője.

– Egyértelmű véleményt fogalmaztak meg az alsózsolcaiak a heti lakossági fórumon: nem akarják ezt az üzemet. Azt szajkózza a Fidesz, ha minden beruházás megvalósul, hazánk akkumulátor-nagyhatalom lesz. Azt viszont hozzá kell tenni, ebben az esetben a világ egyik legnagyobb akkuszemét-termelője is Magyarország lesz – tette hozzá Hegedűs Andrea.