Miskolc-Budapest vonalán az IC-k menetideje az 1991-es indulás óta 16-22 perccel lett több

Az, hogy „késett a MÁV”, olyan megszokott a magyar utasok számára, minthogy reggel felkelt a nap. Az is köztudomású, hogy a vasút műszaki állapota egyre romlik, így a fennakadások, késések is gyakoribbak lehetnek. Sőt, nemhogy késnek, alapvetően is lassabban közlekednek a vonatok, mint 10 vagy 20 éve! Ahogy azzal nemrég behatóbban foglalkoztunk, az ország kilencedik legforgalmasabb, Miskolc-Budapest vonalán az IC-k menetideje az 1991-es indulás óta 16-22 perccel lett több 2023-ra. Azt pedig a vasúttársaság is elismerte, hogy ez legalább részben a Hatvan–Miskolc vonalszakasz általános műszaki állapotának jelentős leromlásának következtében alakult így.

MÁV honlapja szerint „belföldi forgalomban közlekedő feláras vonatok vasúthibára visszavezethető késése esetén az Utas átalány-kártérítésre jogosult a menetjegyen feltüntetett indulási állomás és célállomás között”. Ennek mértéke 30-119 perc késés esetén a menetjegy árának 25%-a, 120 perc vagy annál nagyobb késés esetén a menetjegy árának 50%-a.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

„Az átalány-kártérítés számításának alapja a menetjegy árának a késett vonatra eső része, menettérti útra kiadott menetjegy esetén a menettérti jegy árának azon útra (oda vagy vissza) eső része, amely út során az Utas a késést elszenvedte. Nem kérhető kártérítés, ha az Utas nem rendelkezett menetjeggyel és pót-és helyjeggyel, pótjeggyel, vagy helyjeggyel” – írják.

Vannak azonban további szabályok, például hogy ha az átalány-kártérítés számított összege nem haladja meg az 1000 forintot, azt a vasúti társaság nem fizeti ki. (Ugyanazon utas több, egyenként 1000 forintot meg nem haladó kártérítését a vasúti társaság kifizeti, amint összegük meghaladja az 1000 forintot.)

  • Pénztárban, vagy jegyértékesítő automatából vásárolt menetjegyek esetén az állomási pénztáraknál egyéb feltételek függvényében az utazás napjától számított 14 napon belül teljesítik a kifizetéseket, ezt követően az átalány-kártérítési igényt az Ügyfélszolgálathoz kell benyújtani, de a beadványt ezen túl bármely pénztár is befogadja, illetve továbbítja a megfelelő szervezeti egység felé.
  • Belföldi forgalomban a bérlettel vagy bérlet jellegű más jeggyel, igazolvánnyal történő utazás esetén az átalány-kártérítés alapja az ugyanazon viszonylatra érvényes teljesárú egy útra szóló menetjegy ára, tanuló bérlet esetén az ugyanazon viszonylatra érvényes 90%-os mérséklésű egy útra érvényes menetjegy ára.
  • Az e-vonatjegyek esetén a kártérítés kifizetése csak központilag lehetséges. Az igény pénztárban történő benyújtása a kártérítési igénybejelentő lap kitöltésével lehetséges. Az igény elektronikus módon is benyújtható, ebben az esetben kérik, hogy az utas e-vonatjegyét (PDF) is csatolja igénye mellé, vagy a vásárlás beazonosításához adja meg a vásásláskor használt felhasználó nevét, és a vásárlás idejét. Amennyiben késési igazolás is került kiállításra utazása során, azt is be kell csatolni. Minden esetben meg kell adni a vásárolt és utazáshoz felhasznált menetjegy egyértelmű beazonosításához szükséges adatokat (jegysorszám, vagy felhasználónév és vásárlás ideje), valamint a postacímét, vagy bankszámlaszámát melyre a kifizetést igénylik. A MÁV applikációból vásárolt e-vonatjegyekre ugyanezen szabályok alkalmazandók.

A nemzetközi utazásra külön szabályok vonatkoznak.