Egy egykori magyar világmárka utolsó darabjai, a repülés visszaszorulásának első jelei,

. Fennmaradó Tungsram-darabka

A Tungsram a világítástechnika globálisan meghatározó szereplői közé tartozott nagyjából száz éve, tavalyi bedőlése után viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy alig valami marad belőle.

Fotó: Herdon Veres Pál mellett

  • Januárban indult a cég felszámolása, elkezdődött a vagyonelemek értékesítése, az egykori világmárka egy kis darabkája azonban fennmaradhat.

Előzmények: a Tungsram Kisvárdán működő cégébe, a repülőgépekben vagy a gázmotoros kiserőművekben használt turbinák javítására szakosodott Aero Space Power Kft.-be 2021-ben szállt Herdon István XANGA nevű cégcsoportja.

  • Herdon az egyik leggazdagabb debreceni üzletember, cégcsoportja elsősorban kelet-magyarországi ipari ingatlanfejlesztéseiről ismert, de a légi közlekedési ágazatban is aktív.

A Tungsram csődje ugyanakkor nehéz helyzetbe hozta a kisebbségi befektetőt: lízingszerződések hiúsultak meg az aláírás előtt, zátonyra futottak banki tárgyalások és a beszállítók bizalma is megrendült.

Mi következik? A Tungsram felszámolója eladásra hirdette meg a Aero Space Power Kft.-vel kapcsolatos vagyonelemeit, összesen 1,86 milliárd forintos kikiáltási áron. Herdon ugyan sokallja az értékeket, de úgy tervezi él, az elővásárlási jogával.

  • A helyzet gyors rendezésére ahhoz is szükség van, hogy megtarthassák, fizetni tudják a legutóbbi adat szerint 176 alkalmazottat.

Tovább a G7 cikkéhez