Skip to content

Igazi gyomros a KSH-tól: két és fél éves mélypontjára került a magyar gazdaság

Igazi gyomros a KSH-tól: két és fél éves mélypontjára került a magyar gazdaság

 

2020 vége óta nem érkezett annyira gyenge GDP-adat, mint most, 2,3 százalékkal esett vissza a gazdaságunk teljesítménye április-júniusban. Az pedig, hogy zsinórban négy negyedévben is romlást mérjenek, még soha nem fordult elő, amióta 1995-ben a mostani módszertannal kezdték mérni a GDP-t.

Kapott egy gyomrost, és térdre rogyott – ha Szentkirályi Alexandra múlt heti elemzéséből az infláció szót kicseréljük arra, hogy „magyar gazdaság”, pontosan ezt érezhetjük, amikor ránézünk a friss GDP-adatra. A nyers adat szerint ugyanis 2,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított számok szerint 2,3 százalékkal volt kisebb a magyar GDP az idei második negyedévben, mint egy évvel korábban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első felében összesen 1,7 százalékos a visszaesés.

Január-márciushoz képest pedig 0,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye április-júniusban. Azaz a technikai recesszió tovább tart – ez a megnevezés azt az időszakot jelenti, amikor legalább két egymást követő negyedévben csökken a GDP az előző három hónaphoz képest.

Hogy távlati szinten is tudjuk hova elhelyezni a mostani számokat, ahhoz elég két adat:

  • éves szinten a mostaninál nagyobb visszaesést utoljára 2020 október-decemberében – a Covid második hullámában – mértek,
  • az pedig, hogy négy egymást követő negyedévben is csökkenés jöjjön ki az előző három hónaphoz képest, most először történt meg, amióta 1995-ben a mostani módszertan szerint kezdték mérni a GDP-t (már a három egymás utáni negyedéven át tartó technikai recesszió is csak egyszer fordult elő, 2008-2009-ben).

A részletes adatokat arról, hogy miből állt össze a mostani mutató, két hét múlva fogja közzétenni a KSH, de néhány részlet már most nyilvános, és a már korábban közzétett adatokból is sok mindent tudunk.

Annyit már most elárultak, hogy a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte a visszaesést, az ipar, valamint a piaci szolgáltatások, ezen belül leginkább a szállítás, a raktározás és a kereskedelem pedig alaposan visszahúzta a számokat. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését az ellensúlyozta részben, hogy a humánegészségügy és a szociális ellátás területén jelentős növekedést mértek.

 

Megolvadt útjelző oszlop a szárazság és a meleg időjárás miatt leégett területen Tiszafüred-Kócsújfalu határában 2022. július 22-én.
© MTI/Czeglédi Zsolt

 

Kezdjük azzal, hogy jó volt az idő! 2022-ben az aszály miatt a mezőgazdaságnak borzalmas éve volt, az akkori második negyedévben például 35,1 százalékos zuhanást mértek – nyilvánvaló volt, hogy a 2023-as agrárszámok ehhez viszonyítva óriási növekedést fognak mutatni akkor is, ha csak egy erősen átlagos éve lesz a mezőgazdaságnak. És ugyan az aratás nem mindenhol sikerült annyira jól júniusban, mint amit várni lehetett, az áprilisi fagyok pedig tettek károkat a gyümölcsökben, az idei termés még így is igencsak jó lehet. „Brüsszel és egy esőtáncos sámán mentheti meg a magyar gazdaságot” – írtuk tavaly ősszel, amikor azt elemeztük, lehet-e recesszió 2023-ban, és ugyan EU-pénzek még mindig nem érkeznek, az időjárás ezúttal tényleg megmentheti a GDP-adatunkat.

Segíthette a növekedést az is, hogy az exportunk nagyot nőtt. Áprilisban ugyan még 1,1 százalékos visszaesést mértek 2022-höz képest, májusban viszont már 3,9, júniusban pedig az első becslés szerint 11 százalékkal volt az export az egy évvel korábbi szint fölött – amihez persze hozzátartozik az is, hogy a 2022-es adatok ebből is extrémen rosszak voltak. Úgy tűnik, hogy ugyan a magyar ipar nem teljesít jól idén (sem), legalább a külföldi eladásra gyártott termékekből bejön pénz az országba.

És nagyjából eddig tartottak a jó hírek.

Az iparunk áprilisban 5,8, májusban 4,6, júniusban pedig 6,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Mindez úgy történt meg, hogy a belföldi fogyasztásra szánt termékek gyártása júniusban már 20 százalékkal visszaesett. Vagyis az exportnál tett megállapítást meg is lehet fordítani: ugyan külföldre még tudunk eladni magyar, vagy legalább itt összeszerelt árukat, a belföldi eladásra szánt termékek gyártása csúfosan visszazuhant.

És minden bizonnyal összeesett minden más termék fogyasztása is. Ekkora infláció mellett egyszerűen elfogy az emberek pénze, nincs miből pörgetni a GDP-t. Részletesen ebből a kiskereskedelmi adatot ismerjük: a bolti forgalom – ha nem a kasszáknál hagyott pénzt, hanem a megvásárolt termékek mennyiségét nézzük – áprilisban 12,6, májusban 12,3, júniusban 8,3 százalékkal volt kisebb, mint 2022 azonos hónapjában. A tavaszi visszaesések csak azért nem minden idők legrosszabbját jelentik, amióta csak méri ezt a KSH, mert amikor a Covid első hulláma alatt bezárt minden, pár ezrelékponttal még ennél is rosszabb volt.

 

© Fülöp Máté

 

Innen szép győzni – lehetne erre mondani. Az biztos, hogy ez után, az év második felében jön az az időszak, amiben 2022-ben nagy visszaesést mértek, úgyhogy ahhoz viszonyítva valószínűleg már értékelhető növekedést látunk majd. Más kérdés, hogy az év egészében mi lesz. A legtöbb szakértő előzetesen úgy számolt, hogy 2023-ban szűken úszhatjuk meg a recessziót, de annyira kis pluszban lesz csak a gazdaságunk 2022-höz képest, hogy az majdhogynem stagnálásnak lesz minősíthető. A kormány mindenki másnál optimistábban 1,5 százalékos növekedést vár, az MNB pedig egy nagyon széles sávot adott meg az előrejelzésében: a 0,0 százalékos eredményt sem tartja kizártnak, de a 1,5 százalékos növekedést sem. Az Európai Bizottság 0,5 százalékos növekedést tart elképzelhetőnek, ami az EU egyik legalacsonyabbja volna, és ezzel számol az IMF is.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



27 Comments

  1. Névtelen
    2023.08.16. 10:51

    Legszebb fidesz-bizonyítvány, hogy 13 év teljhatalom után is csak kurvázni tudnak, a sima csajozás kicsit sem megy. Ezeknek még ma is egyesével kell megvásárolni midnenkit, aki megszólal értük és mellettük, ezeknek 13 év után is tapsolókat kell fizetni minden egyes nézőtérre, ezek 13 év után sem képes egy könyvet, egy filmet létrehozni, vagy barmit, ami megél a piacról. Ezeknek 13 év teljhatalom, teljes alternatív valóság után is 20-30-40 like van 1-1 FB posztjuk alatt, ezeknek 13 év teljhatalom után kell vonni Origót és 888-at, mert képtelenek bármit szakmai és piaci alapon működtetni, sikerre vinni. Ezért kell mindenre a közpénz, mert még 13 év hatalom után sem képesek maguktól egy jó szállodát, éttermet működtetni, ezek teljes emberi, szakmai csődtömegek és kudarcok egymás hegyén-hátán.

    Ezért kellenek ilyen nevetséges külföldi bohócok is, akik horror pénzért idejönnek egy rendezvényre 2 órát bohóckodni. Mert még EZEK sem jönnének el szimpátia, vagy kölcsönös szimpátia alapon. Többek között ezért lesz ritka szórakoztató, amikor ezek egyszer veszítenek. Látni, ahogy a nagy, évtizedes „barátságok”, meg hatalmas „szövetségek” 1-2 hét alatt tűnnek el a semmibe, ezeket ugyanis semmi más nem tartja össze, mint a közös „ellenség” és a közpénz.

    5
    1
    • Névtelen
      2023.08.16. 11:27

      Tejhatalommal a fidesz négy cementgyárat indított vissza Miskolcon
      Nem hiába pereskedik 1994-től.

      A Németország Erwitte városában is 4 cementgyár üzemel

      Közölte a Bonyhádi bányászfiú Central Media Zrt, a 6 milliós olvasótáborával,
      a 24huhogó és leányzóin keresztül.

  2. Névtelen
    2023.08.16. 11:02

    Hát hogyne. A háború miatt kellett nagyobb jachtot vennie Lölőnek. Mocskos Brüsszel miatt.

    • Névtelen
      2023.08.16. 11:31

      A Magyar Állam strómanjának?

      Az EU-ban a magántulajdon szent

      Lölö után nincs tiltott állami támogatás bünti

      Az EU kinyalhatja. Keresse tovább Ursula SMS-ét.

      • Névtelen
        2023.08.16. 13:41

        https://uploads.disquscdn.com/images/2e394fa323c2a0be1710ae289a6fa82578f230fde72da8e9908569d122af98e0.png?w=800&h=608

  3. Névtelen
    2023.08.16. 11:09

    a térdelés az nagyon megy

  4. Névtelen
    2023.08.16. 11:20

    Köszi gyerekek! Dékásként pazarul élek.
    Napi 38 ezer a Sziget belépő.
    Az jenkinek fizetek. Nyomjátok!

    • nektek cigány kell
      2023.08.16. 11:46

      Legalább 15 éve sokmillió magyar az élet minden területen, és az élet minden döntési helyzetében kivétel nélkül azt választja, ami neki magának, közvetlen és tágabb környezetnek az összes lehetőség közül a legrosszabb, legpusztítóbb, ami rombolja mindenki életét, körülményeit, lehetőségeit, biiztonságát, jövőjét, anyagi lehetőségeit, mindent. Mindeközben ordítva gyűlölnek mindent és mindenkit, akiktől lehetőségeket, segítséget, élhető világot kaphatnának. Követelik maguknak, hogy teljesen személyesen, tudatlanul, egy hazug alternatív valóságba zárva szolgák nyomoroghassanak, követelik, hogy az uraik lopjanak el tőlök pénzt, munkát, lehetőségeket, tájékoztatást, téren állva könyörögnek, hogy a gyerekeik jövőjét vegyék el tőlük, mint a tisztaként ivóvizet . Könyörögnek, hogy mérgezze meg az istenük a földet, amin a házuk áll,

      Mégis mi a szart lehet mondani ilyen emberekre? Ezekkel az abnormális, agyatlan, gonosz idióta barmokkal kellene együtt érezni? Vagy sajnálni őket, amikor a gyerek örökre elmegy, vagy az akkugyár örökre megérkezik? Vagy amikor könnyen elkerülhető betegségekben elpusztulnak?

      Sajnos lehetetlen.

  5. Névtelen
    2023.08.16. 11:22

    Egyetlen gond van amúgy, mégpedig az, hogy Orbánék nem gazdaságot, illetve országot akarnak vezetni, hanem megakarnak gazdagodni és a sok pénznél csak a még több pénz a jobb.

    Ezért adóztatják jobban a fogyasztást, mert azelől nem tudnak az emberek teljesen elmenekülni és kisebb az ellenállás, mert a társadalom teljesen megosztott és effektíve nincs ellenzék sem.

    A lopás nem állhat le, függetlenül attól, hogy a gazdaság gyakorlatilag összeomlik. Amíg egy forintot is ki lehet lopni belőle, addig lopni fognak. A rák is addig terjeszkedik, míg ki nem nyírja a gazdatestet és az Orbán rezsim nem kormány, hanem rák.

    • Névtelen
      2023.08.16. 18:35

      Érdekes , hogy a lopásból mindenre jut

      Ti miért nem loptatok ennyire?

      • Névtelen
        2023.08.17. 10:58

        Ha jutna mindenre, akkor nem lenne semmi baj.
        Az ellenzéket sosem cigány vezette.

  6. Névtelen
    2023.08.16. 11:26

    \ alakú kilábalás 🙂

  7. Névtelen
    2023.08.16. 11:35

    https://uploads.disquscdn.com/images/4e997c4cfee7813584c87bd7e0a21e6f90479d8effe8a6fe4eb71af373c74df8.jpg?w=800&h=282

  8. hádde ejurópa bajban van!
    2023.08.16. 12:06

    https://uploads.disquscdn.com/images/198d7dedf3e7b8cead316dfb70bf939cf13affe26dc2552884394823a3a6207b.jpg?w=800&h=538

  9. de legalább kormányozni tudnak
    2023.08.16. 12:14

    https://uploads.disquscdn.com/images/aa4cbc108ab2d7cd8f827cfb3e802c435e48535682842beaeaee3cce7e136402.gif?w=800&h=250

  10. Névtelen
    2023.08.16. 13:38

    https://uploads.disquscdn.com/images/f2499fddfaf914b9037647060222812c9e3a4bf42259237744f7af3ad34287e7.gif?w=800&h=640

  11. Névtelen
    2023.08.16. 13:42

    A ner féle rendszerek örök problémája. Amikor a gazdatest már nem tudja ellátni a rákos sejteket.

    4
    1
  12. Névtelen
    2023.08.16. 13:44

    Különben meg Nagy Márton azt is mondta, hogy a harmadik és negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható
    .
    https://a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fj.gifs.com%2FZjeo4l.gif&key=022T5YK1alYh5ldYWfXdcA&w=800&h=270

  13. Névtelen
    2023.08.16. 13:45

    A KSH -T MEG KELL SZÜNTETNI, EZ AZ ADAT NEM LEHET VALÓS, MERT 2010 ÓTA SOKKAL JOBBAN ÉLÜNK !
    KÖSZÖNHETŐ MINDEZ ORBÁN VIKTOR FŐNÖK ÚR ÉLESLÁTÁSÁNAK.
    MAJD A FŐNÖK MEGMONDJA, MENNYI A GDP !

    5
    1
  14. Névtelen
    2023.08.16. 14:41

    az a 3 millio a lelke melyen tudja, hogy azert egy orszagban torteno dolgokert leginkabb a kormany felelos, de ezt nem meri onmaganak sem elismerni, mert akkor azt is el kene ismernie, hogy Orban es a sleppje 13 eve folyamatosan es sikeresen veszi ot full hulyere. Ezt nagyon keves ember kepes onmagaban feldolgozni, a tobbi inkabb a mesevilagban marad elete vegeig.

  15. Névtelen
    2023.08.16. 16:42

    A fidesz már rájött, hogy a valóság semmit nem számít, amíg a kezükben van a teljes média és az adónk egy jelentős részét propagandára költhetik. Egyszerűen nem fontos kormányozni, mert akkor is a fideszre szavazna a választásra elmenők fele, ha éhen halnának a rokonaik és gyerekeik.
    Az ő fejükben kizárólag a fidesz által épített hamis világ létezik, mint valóság, ezek az emberek pedig a független médiának, az internetnek, a saját rokonaiknak és saját tapasztalataiknak sem hisznek. Kizárólag azt hiszik el, hogy mindenhol rosszabb, mint itt és a fidesz nélkül még rosszabb lenne.
    Arról nem is beszélve, hogy soha nem is fognak szembesülni a saját életükben az ellenkezőjével, bár akkor se érdekelné őket a valóság.

  16. Névtelen
    2023.08.17. 06:47

    azért ez elég nagy segítség a családoknak, nem?! Van, akinek semmi sem elég, persze…

  17. Névtelen
    2023.08.17. 11:32

    Korrupciónak a nagy problémája, hogy egyre drágább. Nem lehet azt mondani, hogy holnaptól nem lopunk, mert valakinek eljárna a szája.
    viszont amikor a sakálok egymásnak esnek konc hiányában, az kényelmetlen lenne a klastromban is.

  18. Névtelen
    2023.08.17. 11:34

    ..úgy úgy! Zeng a jójjezígy ahogy van! A Bözsibácsik, és Pistanénik rendületlenül imádják a csuti farhátkirály hősüket, akár halnának is érte. És fognak is!!

  19. Névtelen
    2023.08.17. 11:35

    szerényen a luxus yachtjainkon és magángépeinken a népért szenvedve vándorolunk az egyik luxus üdülőből a másikba hogy ezzel is a magyar nemzet nagyságát demonstráljuk a rothadó nyugat felé. Nem is lennék most a helyükben!! Mármint a rothadó nyugat helyében.

  20. Névtelen
    2023.08.17. 11:36

    Nagy Márton szerint a 3. és 4. negyedévben jön a nagy visszapattanás.
    Ideológiailag képzetlen vagyok ezért csak azt szeretném tudni, ha a recesszió a háború és a prüsszeli szankciók miatt van akkor a visszapattanás mitől lesz?
    Netán nem figyeltem eléggé és közben vége lett a háborúnak, prüsszel meg visszavonta a szankciókat?

    • Névtelen
      2023.08.18. 14:02

      Akkor egy kis ideológiai tovébbképzés: Minden, ami rossz, az a Soros, az USA, az EU, Brüsszel vagy Ukrajna folyamatos és gonosz ármánykodásának eredménye, minden, ami jó, azzal pedig a jóságos egyélőisten, a magyarság megmentője, a „sohasemhazudtam” vezér, Orbán Viktor személyesen adományozott meg mindket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük