Skip to content

Bajban a fideszes zsidók. Egy üres telek Mádon

Bajban a fideszes zsidók. Egy üres telek Mádon

A Köves Slomó vezette EMIH cégei változatos eredménnyel muzsikálnak. A Baross utca 61. alá bejegyzett Rabbiház Kft. ellen még decemberben kért végrehajtást a NAV. Ez a cég kezelné a tokaj-hegyaljai Mádon azt a panziót, amelynek felépítésére 2018-ban 165 millió forintot kaptak a Kisfaludy-programból, ám egyelőre csak a telken álló romos házat bontották el. A fogadót a vallási turizmus keretében üzemeltetnék a 460 millió forintos uniós támogatásból felújított, már működő mádi panziójuk mellett.

2021-ben még másik turisztikai cégükön, a Kóser Közösségi Üdültetési Kft.-n is érvényesítette volna a zálogjogot a Lavamed, ennek azonban a mostani ügyben nyoma sincs. Az üdültetési cégben azóta társtulajdonosuk lett az EMIH-közeli Strategic Consulting is, amelynek vezetője 2021-ig Köves Slomó sógora volt. 2022-es mérlege szerint ez a cég is egy év alatt 2,8 milliárd forint tartozást szedett össze. Ennek ellenére május végén leányvállalatot alapított Kóser Egészségügyi Szolgáltató néven, egy nappal azelőtt, hogy az MBH Banktól kapott kölcsön 20 millió eurós biztosítékát bejegyezték.

Bajban van az EMIH csengelei vágóhídja, a Quality Poultry Kft. is. Az elmúlt három évben hat alkalommal kértek ellene végrehajtást, a legutóbbit június 21-én. Üzemeltetője a madárinfluenza-járványok okozta veszteségre hivatkozva június közepén erősítette meg, hogy tavaly teljesen leálltak. A kóser húsfeldolgozót 2017-ben nyitotta az EMIH 1,75 milliárdos Eximbank-hitellel és 400 millió forint vissza nem térítendő támogatással. A cég a nyitás óta összesen 1,2 milliárd forint veszteséget termelt, és ebben a 2022-es adatok nincsenek is benne (lapzártánkig a Quality Poultry még mindig nem tette közzé tavalyi beszámolóját).

Az egyetlen szépen muzsikáló EMIH-cégnek az Oloesz Kft. tekinthető, amely 1,3 milliárd forintos eredményt ért el 2022-ben. Ám csak az idén négy közjegyző kezdeményezte végrehajtás elrendelésének bejegyzését a cégkivonatba, s egy még mindig folyamatban van.

Az Oloeszen keresztül fél tucat cégben van tulajdonrésze Köves Slomó egyházának, idén márciusban például a 44 milliárd forintos árbevételű Inotal Alumínium- és Salakfeldolgozó Zrt.-ben is 75 százalékos részesedést szereztek, betársulva Rogán Antal izraeli–grúz barátja, Shabtai Michaeli mellé. Az Inotal igazgatóságába két saját embert is beültettek a minap: Hetényi Csabát és Bodnár Dánielt. Utóbbi egyenesen az elnöki székbe került; ő azon túl, hogy az EMIH vezetőségi tagja, a Milton Friedman Egyetem elnöke, és az EMIH több cégét is igazgatja.

  • Nem csoda, hogy egy kisegyház fél

Hogy mire röpködnek el a kölcsönmilliárdok, és hogyan sikerül végül mégis kifizetni vagy megenyhíteni a hitelezőket, az rejtély. Mindenesetre az állam ez idáig biztos támasza volt Köves Slomó egyházának: 2022-ben csak a Bethlen Gábor Alapkezelő félmilliárd forintot adott nekik különböző projektekre, egyetemük pedig – ahol Deutsch Tamás a stadionüzemeltetésről taníthat – 2027-ig összesen nyolcmilliárd forintot kap.http://hvg.hu

Korábban írtuk

Fuchs Yoshua, az EMIH miskolci rabbija. Mi hamarabb együtt terjeszthetjük a fényt ebben a csodálatos városban, Miskolcon!

Fuchs Yoshua, az EMIH miskolci rabbija. Mi hamarabb együtt terjeszthetjük a fényt ebben a csodálatos városban, Miskolcon!

Hanuka alkalmából gyújtották meg a Centrum elé kihelyezett óriás hanukia gyertyáit vasárnap délután. Az esemény a Sabbathsong Klezmer Band rövid műsorával kezdődött, majd előbb Köves Slomó, az Egyesület Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Veres Pál, Miskolc polgármestere és Fuchs Yoshua, a Miskolci Zsinagóga rabbija mondott ünnepi beszédet.

Fuchs Yoshua, az EMIH miskolci rabbija végül a hanuka ünnepe és a koronaírus-világjárvány összefüggéseiről beszélt. „Isten nem csak azokban a napokban tett csodákat, hanem most, ezekben a pillanatokban is. A görögök idejében a zsidók nem fejezhették ki magukat szabadon. A hanuka ünnepe ezen korlátozások alóli felszabadulást jelent. Sajnos ezekben a napokban is valamiképp hasonló korlátozásokkal kell együtt élni olyan értelemben, hogy nem lehetünk teljesen önmagunk és szabadok a koronavírus miatt. Hiszek benne, hogy hamarosan túl leszünk ezen és jövőre már szabadon, korlátozások nélkül ünnepelhetünk. Bízom benne, hogy mi hamarabb együtt terjeszthetjük a fényt ebben a csodálatos városban, Miskolcon!” – jelentette ki.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2023.08.16. 14:56

    Bandiiiii!
    Kapás van!

  2. Névtelen
    2023.08.16. 15:48

    Ez a fotó hozza rendesen a kétharmadokat

  3. Névtelen
    2023.08.16. 16:54

    A ķórt terjesztitek,nem a fényt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük