Skip to content

Szijjártó ezt nem fogja hagyni. Az tutti. Büntetni fogjuk az USA-t?

Szijjártó ezt nem fogja hagyni. Az tutti. Büntetni fogjuk az USA-t?

Berágott az USA Magyarországra: szigorítják a vízummentességet

 

Bűnözők és csalók is érvényes magyar útlevelet szerezhetnek az egyszerűsített honosítási program miatt az amerikai nagykövetség érvelése szerint.

Az Egyesült Államok kedden jelentősen korlátozta Magyarországról érkező emberek vízummentességét – írja Politico.

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arról beszélt a Politiconak, hogy az Orbán-kormány 2011 és 2020 között többszázezer útlevelet adott ki az egyszerűsített honosítási program részeként anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben.

A módosítás azonnali hatályú az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint, de csak az augusztus 1-étől beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti. A korábban kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek

„Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Ennek ellenére, a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat” – közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a Twitteren.

A probléma nem új keletű, az Egyesült Államok már 2017-ben ideiglenessé tette Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Sőt, ugyanezek a biztonsági aggályok álltak annak a döntésnek a hátterében is, amely alapján a külföldön született magyarok már régebb óta nem jogosultak a vízummentességre.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, azért döntött így az USA, mert annyi visszaélés történt az elmúlt években a könnyített magyar állampolgárság megszerzése kapcsán, hogy az amerikai hatóságok besokalltak. Az USA budapesti nagykövetsége már tavaly rámutatott, hogy a szomszédos országokban a magyar származású személyek honosítási folyamata „sebezhető és megkérdőjelezhető.”  Ezek a sebezhetőségek pedig lehetővé tették, hogy bűnözők és csalók érvényes magyar útlevelet szerezzenek, indokolta meg a követség akkor a szigorítást.

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



9 Comments

  1. Névtelen
    2023.08.01. 12:11

    ok: A kormány (pohos) sok zavaros és ellenőrizetlen hátterű embernek és családjának adott magyar állampolgárságot, és ezzel uniós szabad mozgást. Természetesen gyors pénzhezjutás motiválta, nehogy az IMF-től kelljen pénzt kérni
    okozat: Ez biztonsági kockázat, a normális állambiztonsággal rendelkező országok ezt nem szeretik. Ezért szólt az USA, hogy kik is ezek?
    okozat 2.: „Természetesen” a szövetségesünk kérését megtagadjuk, mert csak… (talán van mégis komoly kockázat?)
    okozat 3.: Az USA jelzi elégedetlenségét egy enyhe diplomáciai lépéssel.
    okozat 4.: Megsértődünk szokás szerint, és kenjük a hibánkat mindenkire, mert báncsák (sic) a magyart, sőt az egész országot, a döglődő nyugatról.
    összegzés: a gazdaság, energiapolitika, eü., oktatás, stb…mellett a diplomáciában is folyamatos kokikat meg sallerokat kap a pohos elmebaja miatt a kormány, de lehet a morzsikat uszítani valaki ellen. Lehet nem is véletlen a sok baklövés, hanem ez a cél, a terelés, hárítás, mert semmihez sem értenek…

    9
    1
  2. Névtelen
    2023.08.01. 12:13

    Ja, hogy azokét a kettős állampolgárokét, akik erős orosz akcentussal megjelentek az ungvári magyar főkonzulátuson, majd közölték, hogy ők magyarok, és máris kapták a könnyített beutazásra jogosító magyar útlevelet. Hát azoknak vigyázni is kell a biztonságára.
    Az a szép, hogy nálunk a belügyminisztériumban fel sem merül, hogy valaminek belbiztonsági okai vannak.
    Mi ugyanis nyakló nélkül adtunk útlevelet és nem csak a határon túli magyaroknak, hanem bérszavazóknak is. Nem is beszélve a „Tónit” (vajon ki lehet?) gazdagító letelepülőkről akik akár bűnözők, akár kémek is lehetnek.

    Szóval ébresztő fiúk. Van ahol a nemzetbiztonságot valóban védik!

    7
    1
  3. Névtelen
    2023.08.01. 12:17

    Mostantól könnyebben lehet oroszországi vízumot igényelni Magyarországon
    No elvtársak. Tessék csak kelet felé venni az irányt, ne a haldokló nyugatra! 🙂

    • Névtelen
      2023.08.01. 14:38

      Tessék,tessék!! Tárt karokkal várja az orosz híveket putyin.Lehet menni szabadon,a boldogulás reményében.Remélem sok hívő fog útra kelni, nekik az a rezsim való és végre haza érkeznek.A fejlődő kelet és világhatalom mindent letarol,Usákok meg a végnapjaikat élik.Na! Menjetek,a novicsok legyen veletek!

  4. Névtelen
    2023.08.01. 12:18

    Viszonozni kell minél hamarabb a gesztusukat és pont!

    2
    4
    • Névtelen
      2023.08.01. 12:50

      Még az eddiginél is több bűnözőnek meg kágébésnek adjunk magyar állampolgárságot?
      Ravasz, nagyon ravasz!

      6
      1
  5. Névtelen
    2023.08.01. 13:07

    A présembert is hazazavarni a „férjével” együtt!

    • azt hallottam hogy valami fertelmesen büdös a gyógyszerektől !!!
      2023.08.01. 18:30

      azért annyira nem bátor a messziről bűzlő kondaking 🙂
      csak neked mórikálja magát, mert tudja hogy hülye vagy 🙂

    • Névtelen
      2023.08.02. 05:06

      Barmoknak:
      „Már a Donald Trump vezette amerikai adminisztráció is jelezte a magyar kormánynak a biztonsági aggályokat a vízumügyben.”
      Szóval ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük