Skip to content

EU-biztos cáfolja Gulyás Gergelyt: Nem várhat októberig az Erasmus-megállapodás

EU-biztos cáfolja Gulyás Gergelyt: Nem várhat októberig az Erasmus-megállapodás

 

Nyolcezer diák eshet el a külföldi ösztöndíj lehetőségétől.

Az EU költségvetési biztosa nem hisz abban, hogy meg lehet menteni az vagyonkezelő alapítványi formában működő magyar egyetemek Erasmus-pénzeit. Johannes Hahn a Bloombergnek múlt héten azt mondta:

a szokásos eljárás az lett volna, hogy május végére, június elejére megszületik a megállapodás és minden lezárul, mert az értékelési és visszaigazolási időszak június vége, július eleje.

Csakhogy ez nem történt meg. Az EU-biztos nyilatkozata határozottan cáfolja Guláys Gergelyt, aki a múlt heti kormányinfón arról beszélt: 60 százalék esélyt lát arra, hogy még idén sikerül rendezni az Erasmus-program finanszírozását az Európai Bizottsággal. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította, ehhez nem is kell rendkívüli parlamenti ülést összehívni augusztusban, mivel Brüsszelben megerősítették a kormánynak, hogy a kérdést ráér októberig rendezni.

Korábban a hvg.hu is októberi határidőről írt, egy bizottsági sajtótájékoztatón azonban a testület szóvivője úgy fogalmazott: számításaik szerint legkésőbb szeptember elsejére, az egyetemi szemeszter kezdetére alá kellene írni a szerződéseket a Tempus Közalapítvány és a magyarországi egyetemek között. Gulyás szerint ebben tévedett.

Bár a miniszter hangsúlyozta, hogy a 60 százalékos becslés csak a személyes véleménye, ez semmiképpen nem biztató annak a több ezer egyetemistának, akik megegyezés hiányában kimaradhatnak az uniós csereprogramokból.

Budai Marcell, a HÖOK szóvivője a Bloombergnek azt mondta, hogy az Erasmus+ programban évente résztvevő 13 ezer magyar diák kétharmada a most állami vagyonkezelő által kezelt egyetemeken tanul. Ez azt jelenti, hogy

több mint 8000 magyar egyetemista nem tanulhat külföldön, ha a kérdés nem oldódik meg.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük