ALIG EGY HÉT ALATT KÖZEL 30 FORINTTAL DRÁGUL A BENZIN
Múlt pénteken már volt egy emelés, szerdán egy újabb érkezik.

Pénteken a benzin nagykereskedelmi ára literenként 13 forinttal, a gázolajé 12 forinttal nőtt, azonban most szerdára is újabb 12 forinttal drágul a benzin, míg a dízel 15 forinttal lesz több literenként.

Mindez azt is jelenti, hogy kevesebb mint egy hét alatt 25-27 forinttal drágulnak az üzemanyagok – írja a HVG.

Hivatkoznak a Holtankoljak.hu oldalra, szerintük az aktuális átlagárakat figyelembe véve a benzin átlagára szerdától 622 forint lesz, míg a dízelé 613 forint.

Emlékeztetnek, hogy a júliust még 574 forinttal kezdte a benzin, 516-tal a gázolaj, vagyis egy hónap alatt a benzin 8,4 százalékot, a gázolaj pedig 9,3 százalékot drágult.

Az adatbázis szerint Budapesten és közelében 561,9 forint a legalacsonyabb benzinár, ezt egy érdi és egy martonvásári kúton találhatjuk, a legolcsóbb gázolajat pedig, ugyancsak egy érdi töltőállomáson, 551,9 forintért tankolhatjuk.

Egy érdekes adalék a hírhez: az üzemanyagok drágulása miatt a vásárlók 55 százaléka hibrid vagy elektromos hajtású jármű vásárlását tervezi a következő 2 évben – ezt az EY közölte a napokban az MTI-vel. A tanácsadó cég felmérése szerint egyértelmű az összefüggés az üzemanyagok árának változása és a hajtástípusok kereslete között, a környezetvédelmi okok ugyanis kevésbé ösztönzik a váltást.

A megkérdezettek 88 százaléka még felárat is hajlandó adni elektromos hajtású autóért, a legtöbben 11 és 20 százalékkal fizetnének nagyobb összeget. A benzines és az e-autók árai között ma 30-40 százalék a különbség – írták.

Az emelkedő népszerűség ellenére az EY úgy véli, hogy az e-autók drágulása meg fog állni. A kereskedőknek ezért a közlemény szerint folyamatosan követniük kell a vevői igényeket, ügyfélkapcsolat-kezelő rendszereket kell kiépíteniük, és folyamatosan elemezniük kell az értékesítési adataikat.

Az EY Európa, Ázsia és Amerika 20 országában vizsgálta az autóvásárlási szokásokat 2023 márciusában. A nemzetközi felmérésben 15 ezren vettek részt.