Skip to content

Ukrajna hazahívja a menekült nőket

Ukrajna hazahívja a menekült nőket
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Mintegy hatmillió ukrán hagyta el hazáját a háború kitörése óta. Mivel a 18 és 60 év közötti férfiak zöme nem hagyhatja el az országot, a menekültek 68 százaléka nő (ebbe a gyermekek is beletartoznak, a felnőttek között még nagyobb a nemek közötti egyenlőtlenség). A munkaképes menekült nők száma valahol 2,8 millió körül mozog, ha pedig nem sikerül őket rábeszélni a hazatérésre és a munkába állásra, az a Bloomberg számításai szerint a háború előtti Ukrajna GDP-jének 10 százalékába, vagyis évi 20 milliárd dollárba kerülne.

Összehasonlításképpen: az EU által Ukrajna állami működtetéséhez javasolt segélyösszeg jelenleg évi 14 milliárd euró.

 

Hazatalál?

A helyzet valóban nagyon súlyos. Ukrajna gazdaságát már a háború előtt is jelentősen befolyásolták a demográfiai mutatók. A termékenységi ráta akkor 1,2 volt, ami messze a legrosszabbnak mondható Európában. Nehéz megbecsülni az ukrán halottak és sérültek számát (egyesek több tízezerről, mások százezres nagyságrendről beszélnek), de annyi bizonyos, hogy a fogyasztók és a foglalkoztatottak számában is drasztikus, GDP-ben nagyon is mérhető hanyatlás mutatkozik – ez pedig sokáig a háború befejezése esetén sem változna.

Ukrajnában a külföldre távozó és az ország határain belüli menekültek száma a háború előtti 37,3 milliós lakosság mintegy harmadát teszik ki. Utóbbiak némileg enyhíthetnek a fullasztó gazdasági helyzeten a munkaerőpiaci beilleszkedéssel, a külföldi menekültek esetében azonban bonyolultabb a helyzet, mivel az elhúzódó háború miatt a többségük dolgozni kezdett, a befogadó országban fizet adót, egyszóval egy új élet reményében egzisztenciát próbál teremteni magának, távol Ukrajnától.

A háborút követően minden valószínűség szerint sok menekült fog hazatérni Ukrajnába. Ugyanakkor az idő múlásával és a konfliktus végeláthatatlan elhúzódásával (az EU most már négy évre előre osztaná be a hadisegélyek összegét) egyre nehezebb lesz rávenni a kint új életet kezdőket a hazatelepülésre.

Migrációs megoldás

A boszniai háború elől a kilencvenes években mintegy kétmillióan menekültek külföldre, ennek az óriási tömegnek a fele tért vissza hazájába a konfliktus végétől számított tíz esztendőn belül. A Bloomberg kalkulációi szerint egy hasonló, 50 százalékos helyzet kialakulása évi 10 milliárd dolláros kiesést (a GDP 5 százaléka) fog eredményezni az ukrán gazdaságban, a helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy a nők hazaköltözése helyett egyre több férfi gondolja úgy, hogy inkább ő csatlakozik majd külföldön a családjához.

A kereslet zuhanása egyenes arányban áll a munkaerő számának csökkenésével. Hogy az ukrán kormány elkerülje a háború után borítékolható munkaerőpiaci káoszt, máris azon gondolkodik, miképpen tudja majd a külföldön maradottakat (és természetesen a háborúban elesetteket) pótolni. Ennek az ötletelésnek egyik sarkalatos pontja a kapuk szélesre tárása a bevándorlók előtt. Míg egész Európa a migráció visszaszorításával és a katasztrofális helyzet megoldásával küzd, Ukrajna a menekültjeit migránsokkal akarja pótolni. Annak minden veszélyével együtt.

Révész Béla Ákos, a Makronóm Intézet elemzőjének írása. 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



7 Comments

  1. Névtelen
    2023.07.28. 09:31

    Nagyon nem az Európai unió akarja migránsokkal elárasztani Lengyelországot és Ukrajnát hanem nem kicsit de nagyon Putyin és Lukasenka bosszúterve migránsokkal elárasztani kelet Európát Mongolokkal, Indiaiakkal. A tömegelárasztás, tömegelözönlés a zavarkeltés eszköze, hogy kiismerhetetlenséget keltsenek egy adott országba, hogy idegenek tömkelegével árasztanak el egy térséget azért, hogy az adott ország helyi lakosaiba félelmet keltsenek. Ukrajnába az elmenekült lakosságot Indiaiakkal, Mongolokkal pótolják majd. Orosz propaganda azt fújja Unió terve ez közbe Oroszországé. Hogy is szól a közmondás? „Vádold meg az ellenfeled azzal amit te magad követsz el”. Vagyis nagyon „Oroszország felől fúj itt a szél”. Ugyanez van Magyarországon is csak ide még Ukránok is menekülnek. Népességcsere, cserélkődés folyik. Országcserék, lakosságcserék. Amelyek később etnikai konfliktusokhoz vezethetnek pont ez lehet Oroszország a Kreml célja zavarkeltés eszközeként a kiismerhetetlenségi félelemkeltési céllal. Ez is mondhatni egyfajta „háború”. Zavarkeltési, kiismerhetetlenségi, félelemkeltési „háború” a népelözönléssel, tömegáradat rászabadítása egy országra. Pedig inkább véget kéne vetni a háborúnak Ukrajnába, hogy a békét követően visszamehessenek az Ukránok. Már Magyarországon is a helyi lakosság be -be szólogat a menekülteknek utcán, villamoson érződik konfliktushelyzetek kiéleződése. Sajnos ez is Oroszország a Kreml célja, hogy ezzel etnikai konfliktusokat élezzenek ki.

    3
    1
    • Névtelen
      2023.07.28. 18:37

      Ekkora marhát mint te vagy, még a Hortobágyon sem találni. Putyin találta fel a migránskvótát! 😛 😛 😛
      Ökörfejed összekeveri a Schwartz horda usákokkal egyérdekű, Európa tönkretételét végző bűnöző migránsokból álló hordákkal történő elárasztását a törvényesen foglalkoztatott külföldi munkavállalókkal.
      Ez a sunyi vinnyogásod ugyanaz, mint amikor a kormánydöntögetésre kapott dollármilliók és a jelenleg is ömlő dollármédia-hizlaló bizonyítékok ellenében megpróbáltok némi rubelt hazudni. Hát ez bizony a vízilólétetek bizonyítéka. Nagy pofa, rajta vastag bőr, diónyi agy és a mindent összeszarozni az usa parancsára a farkatok csóválásával.

      1
      2
  2. Névtelen
    2023.07.28. 14:06

    Oroszországból Putyin diktátor diktál a Kreml-ből Oroszország három (3) enklávéja felé. Fehéroroszország (Belorusszia), Kalinyingrád (Kis Észak Balti ország), és Magyarország felé amiket már régebben annektált Oroszország magához csatolva ezeket nem háborúval hanem gazdaságilag, érdekszférájába sorolva, becsatornázva. Mindhárom ország Oroszország enklávéja kis tagköztársaságai. Sőt már mondják a kreml-ből ,hogy Ukrán vezetők fordulnak Zelenszkij ellen már ott is hergelnek az Oroszok vagyis ezzel Oroszország Ukrajna ellen is puccsot akar csinálni? Teljesen készül Oroszország betámadni Ukrajna egészét majd Putyin Ukrajnában is kinevez majd egy Orosz bábkormányt ez lesz a végső cél? Oroszország ha nem lesz megfékezve akkor kárpátaljáig meg Magyarországig meg sem állnak. Pont ez lehet a Putyin-Orbán mestereterv. Mert ha Oroszország győz akkor Orbán tudja övé kárpátalja. Sőt akár a felvidék egy része is? Orbán már „dörzsöli a tenyerét”?

    3
    1
    • Névtelen
      2023.07.29. 21:15

      De hülye vagy! Nem vagy te dékás?

      „Elmondta, hogy ez már nem az ukránok háborúja. Két kérdés van, hogy az Egyesült Államok elnöke hogyan dönt, ráfordul-e a 2024-es választásra úgy, hogy proxiháborúban van, vagy tűzszünetet köt. A másik kérdés, hogy meddig bírja majd Európa. Amerikának van világpénze, a dollár, s különféle machinációkkal tud előállítani pénzt. Az euró nem ilyen, az uniónak akkor van pénze, ha a tagállamok adnak, viszont most
      már Brüsszel mondja, hogy elfogyott a pénz

      – értékelt a kormányfő. „

      1
      1
  3. Névtelen
    2023.07.28. 18:42

    Vologya Hx:-) 😛
    http

    1
    2
    • Névtelen
      2023.07.30. 19:30

      X küldhetné hozzá a migránsait, hadd fogyjanak azok is. 😛

      • Névtelen
        2023.08.01. 17:38

        Naszóval gilisztagerincű x

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük