39 fokban bringázta végig  a 18 kilométeres, békegalamb alakú útvonalat Holló Mariann Gyöngyösön, hogy kijöjjön az ábra

39 fokban bringázta végig vasárnap a 18 kilométeres, békegalamb alakú útvonalat Holló Mariann Gyöngyösön, hogy kijöjjön az ábra

MŰVÉSZET

július 17., 13:33

„Elengedtem egy békegalambot”Ezzel a kétértelmű kezdőmondattal posztolta ki a Facebookra legfrissebb, egyszerre láthatatlan és mégis létező műalkotását a gyöngyösi Holló Mariann.

Ez Holló legfrissebb, de nem az első GPS-rajza, hanem a százhatvankettedik.

A GPS-rajzolás hobbijának hódolókkal szerencsém szokott lenni – amikor megkerestem azt a Floridában élő magyart, aki 2019. januárjában BAZ megye-méretű O1G feliratot repült Florida egére, kiderült, hogy 600 dollárból benzinnel együtt kijön egy négyórás repülés trágár útvonalon, és hogy 1 kilométer magasból a mocsár olyan, mint a sivatag -, ezért a galamb láttán egyből ráírtam Hollóra.

Aki nem okozott csalódást, hiszen megmutatta, hogy milyen fantasztikus műveket futott/tekert végig az elmúlt években, amik egy részét ezen az oldalon mutatja be. Egyből lettek is kedvenceim:

  • a nagyfejű, túlgyúrt combú kutya (legalsó sor, jobbról a második)
  • a 49-es lábú kiscsibe (fentről a harmadik sor, balról a harmadik)
  • a struccnyakú pitiző kutya (fentről második sor, balról második)
  • és a pöcsfarkú baromfi (jobb alsó sarok)

De Mariann készített már láthatatlan kutyaanimációt is:

Az állatos rajzok nem véletlenek, Györgyös Eleven Rajzeszköze egy bernáthegyivel és két macskával lakik együtt.

A legfrissebb munkájáról Holló a 444-nek elmesélte, ezt a 18 kilométeres útvonalat valójában háromszor járta be, de egy korábbi print magazinos interjújából kiderült, hogy egyes útvonalakat akár tízszer is legyakorol, mire megcsinálja a végső rajzot. Ez azért van, mert a „graffitiket” egy lendülettel rajzolja meg, így először begyakorolja a pontos útvonalat, hogy ne kelljen lassítgatnia. A rajzokat hosszú ideig tervezi, csiszolgatja, ezt például még 2022-ben tervezte meg, de a kitalálás és az elkészítés között néha ilyen hosszú idő telik el, például azért, mert a forgalom miatt az eleven ecsetként funkcionáló művész csak a forgalommentes hétvégi napokon tudja telerajzolni a Mátraaljai kisvárost.

És hogy miért szereti ezt az egészet?

„Kreatív sportos tevékenység. Olyan graffiti, amit csak a neten látni és nem teszi tönkre a várost.”