Bükkszentkereszti, bogácsi üdülőket is eladna a kormány

A kormány gyermeküdülők mellett a mentősök, a NAV és a honvédség nyaralóit is eladná

A Nagy Márton (képünkön) vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 darab értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladására készül – áll a Válasz Onlinehoz eljutott minisztériumi munkaanyagban. A listában gyermeküdülők, egyetemi és rendőrségi üdülők és sporttelepek is vannak, de a honvédség Stefánia úti kulturális központját is értékesíthetik.

A munkaanyagnak minősülő előterjesztésben 74 ingatlan szerepel, ezek száma még változhat, mivel a kormány még nem tárgyalt a javaslatról. A listán több nagy értékű, balatoni és a velencei-tavi, vízparti vagy partközeli állami üdülő található. Ezeket egészen eddig nem privatizálták. A Válasz azt írja, hogy a hasonló jellegű vállalati üdülők mára nagyrészt eltűntek, de ezekben az ingatlanokban az állam saját alkalmazottainak továbbra is kedvezményes üdülési lehetőséget biztosít, szép helyen, viszonylag olcsón.

Az ingatlanok értékesítéséből a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat 32,7 milliárd forintot vár. Ha a javaslatra rábólint a kormány, akkor eladnák például

  • a mentőszolgálat üdülőjét Balatonszemesen,
  • a balatonkenesei Honvéd Üdülőt,
  • az ELTE balatonfüredi üdülőjét,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem balatonkenesei és balatonlellei nyaralóját is.

Ezek mellett fenn van a listán több kisebb értékű nyaraló is, ami például oktatási intézmény vagy tankerület kezelésében áll. Ezek a kisebb értékű ingatlanok például Mátrafüreden, Sástón, a Szelidi-tónál, Hajdúszoboszlón, Bükkszentkereszten találhatóak. De szabadulnának a Magyar Állami Operaház balatonalmádi és a székesfehérvári Szent György Kórház siófoki üdülőtelepétől is.

Ezentúl a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság üdülői közül is többet értékesíteni kellene.

A bogácsi, sarudi, zamárdi, balatonkenesei üdülők, a zamárdi SzGyF-strand eddig döntően gyerekcsapatok turnusos üdültetését szolgálták. Az értékesítésre kijelölt ingatlanok közé néhány budapesti is bekerült, például Stefánia úti Honvéd Kulturális Központ épülete, de két fővárosi sporttelep is van a listán: az ELTE Mohai úti és a NAV pasaréti ingatlana.

A Válasz Online azt írja, hogy a minisztérium tavaly egyszer már felmérte az eladható ingatlanvagyont, de akkor a vagyonkezelők ezeket az ingatlanokat szerették volna megőrizni, mivel a többségük máig használatban van. A mostani előterjesztést a kormány még nem tárgyalta, de Nagy Márton már aláírta. Az ügy előzménye, hogy néhány hete megjelent egy rendelet, miszerint Nagy Mártont bízták meg azzal, hogy rendeletben kijelölje, melyek azok az ingatlanok, amelyeket a közeljövőben el kell adni.