Skip to content

Kozák Luca: „Úgy akarom abbahagyni, hogy szép kerek a karrierem”

Kozák Luca: „Úgy akarom abbahagyni, hogy szép kerek a karrierem”
Budapest, 2023. augusztus 22. A finn Lotta Harala (b), Kozák Luca (j2) és az amerikai Nia Ali (j) a nõi 100 méteres gátfutás elõfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Kozák Luca a legjobb magyar atléták között szerepel, azonban a sportolónak még az idei év is sok mindent tartogat, hiszen jelenleg a második olimpiájára készül. Az országos csúcstartóval arról , hogy milyen út vezette az ötkarikás játékokig és milyen nehézségekkel szembesül sportolói karrierje során.

Tavaly nyáron első magyar atlétaként szerezted meg az olimpiai kvótát. Mi volt az első gondolat, ami abban a helyzetben az eszedbe jutott? Ez egy eufórikus állapot?

Azért én bíztam benne, hogy ha nem is az első versenyen, de a kvótát meg fogom tudni szerezni a 2023-as évben. 100 méteren 12,69 másodperc a csúcsom, úgyhogy azért csalódott is lettem volna, ha ez nem sikerült. Mondtam is Laci bá’-nak  (Kozák Luca edzője Suba László – a szerk.), hogy milyen jó lenne elsőre megszerezni a kvalifikációt. Ez egy nagyon jó cél volt, és nagyon örültem is neki, mivel ez volt a legjobb eredményem. Ennek ellenére tényleg inkább az okozta az örömöt, hogy meg tudtam csinálni, amit kitűztem magam elé. Legalábbis én mindig a következő, vagy az éppen aktuális versenyre koncentrálok. Egyébként olyan szempontból is előnyt jelent a tavalyi kvalifikáció, hogy nem kell nagyon-nagyon sok versenyt bevállalnom idén, vagy túlhajtanom magam.

Kozák Luca és a kanadai Mariam Abdul-Rashid a 2024-es Glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság 60 méteres gátfutás előfutamában (Fotó: Michael Steele/Getty Images)

Tavaly augusztus végén ért véget az atlétikai világbajnokság, viszont túl sokat az idén sem pihenhettél, mivel március elején már a fedettpályás atlétikai világbajnokságon indultál el. Mennyi időd van regenerálódni? 

Hosszabb pihenőnk általában szeptember végén van, amikor vége a szezonnak. Ilyenkor négy hét pihenőt kapunk, de persze ez nem azt jelenti, hogy nem csinálok semmit, pusztán csak nem a feszített edzéstervet kell követnem. Ilyenkor szoktam elmenni 15-20 perces futásokra, néha pedig úszom, kondizom vagy gyógytornázom. Az egész felkészülés arról szól, hogy a regenerációt minél nagyobb összhangban, egyensúlyban tartsuk a terheléssel. Ez nagyon fontos. A március egy erősebb periódus volt, ráadásul április végén már a versenyszezonra is rákanyarodunk, de azért szoktam pihenni, ne aggódj!

Van különbség az idei, illetve a tokiói olimpiára való felkészülésedben? Egyáltalán hogyan zajlik ez az időszak a ti sportágatokban? A felkészülés különbözik egy olimpiai verseny, illetve egy “hagyományos” között?

A koronavírus-járvány miatt szerintem Tokió egy speciális eset volt, és remélem, hogy soha többet nem is lesz olyan. A felkészülés íve minden évben megvan, ami általában nem változik. Legyen szó EB-ről, VB-ről, vagy olimpiáról, mi ugyanúgy készülünk. Szerintem nincsen olyan, hogy fontosabb, vagy kevésbé fontosabb verseny. Ha egy évet elengedsz, az a következő évben úgyis meg fog látszani. Évről évre próbálunk előrelépni és megnézni, hogy mi volt az, ami jól működött és mi az, amin esetleg változtatnunk kell.

Persze egy olimpia már önmagában is hatalmas mérföldkőnek számít egy sportoló életében, de mégis, van kitűzött célod, vagy esetleg idő, amit mindenképpen meg szeretnél futni? 

Hatalmas dolog lenne egy szabadtéri világbajnokságon, vagy az olimpián az első nyolc közé kerülni. Ez tényleg egy ilyen álomszerű cél, de én azon vagyok, hogy ez teljesüljön. De persze ha valaki azt mondja három vagy négy évvel korábban, hogy 12,69 másodperc lesz az egyéni csúcsom, már akkor visszakérdeztem volna, hogy hol kell aláírni? Most az a célom, hogy még erősebb legyen az egyéni csúcsom és a lehető leggyorsabb eredménnyel tudjak visszavonulni. https://nlc.hu/eletmod/20240429/kozak-luca-ugy-akarom-abbahagyni-hogy-szep-kerek-a-karrierem/

Kozák Luca a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság, 100 méteres gátfutás selejtezőjében (Fotó: Steph Chambers/Getty Images)



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük