Zseni vagy giccsfestő? Barcelona mondja ki az ítéletet a magyar tiniről
Sávolt Karolina az önmaga által mágikus realizmusként jellemzett stílusával tavaly áprilisban robbant be a magyar képzőművészeti szcénába. Azóta két nagy port felvert hazai tárlaton van túl, meg egy dubaji bemutatón. A kamasz lány barcelonai kiállítása ma, 2023. június 23-án nyílik a Mrs. Toolip Galériában.

Sávolt Karolinának nem ez az első külföldi bemutatója, Dubajban már kilépett a nemzetközi porondra – nem sokkal azok után, hogy Budapesten, a Falk Miksa utcai Bodó Galériában két kiállítása is volt az elmúlt bő egy évben. Az elsőről az Index elsőként számolt be a magyar médiában.

KAPCSOLÓDÓ
A 11 éves magyar zseni mágikus realizmusa mindenkit elvarázsol

A 11 éves magyar zseni mágikus realizmusa mindenkit elvarázsol

Tukánok, liánok, orchideák és gyönyörű fekete nők.

NEM AKÁRMILYEN KARRIER EGY, A TIZENHARMADIK SZÜLETÉSNAPJÁT NEMRÉG ÜNNEPLŐ IFJÚ HÖLGYTŐL.

Aztán beindult a nagyüzem. A második, immár nem kamarakiállításon gyakorlatilag a teljes magyar politikai, pénzügyi és celebvilág megjelent, a megnyitó kísérőműsorban Radics Gigi énekelt, a háttérbeszélgetésekben úgy pörögtek a milliók (forintban), hogy a Wall Street-i tőzsdén éreztük magunkat.

Egymást követték a hangzatos újságcikkek, és még a Budapesten forgató amerikai filmsztár, Adrian Brody is meglátogatta Karolina tárlatát. Az Oscar-díjas színész elismerően, ámuldozva nyilatkozott művészetéről, a Margit híd budai hídfőjénél pedig „futballpálya-méretű″ óriásplakátról mosolygott le ránk a tizenéves lány.

Eközben a honi művészvilág egy része fanyalgott. Giccs, dekoráció, tartalom nélküli mázolmányok, ilyen családi háttérrel, politikai hátszéllel nem nagy kunszt (magyarul művészet…) villámkarriert befutni – hangzottak a vélekedések komoly, elismerése méltó életművet hátuk mögött tudó festőművészektől. Az újságíró pedig, aki nem művészettörténész, még csak nem is művészetkritikus, csak kapkodta a fejét.

Művészet, nem egzakt tudomány

Most kinek higgyen? Az ájuldozva dicshimnuszokat zengőknek, akik már most Csontváryval, Munkácsival emlegetik egy lapon a tizenhárom éves kislányt, vagy a szigorú bírálóknak, akik szerint amit Karolina a vászonra fest, az minden, csak nem művészet.

Ám a valóság ilyen: nem kell hinnünk senkinek, azaz higgyünk mindenkinek! A művészet nem egzakt tudomány, nem 100 méteres síkfutás, ahol tudjuk, hogy Usain Bolt 9,58 másodpercénél gyorsabban senki sem futotta le a távot, ennyi a világcsúcs. Punktum, a stopperóra kimutatta.

A GALÉRIÁKBAN AZONBAN NINCSEN STOPPERÓRA, OTT MINDENKI AZT GONDOL A FESTMÉNYRŐL, AMIT AKAR.

Ami viszont tény: megnyílik Sávolt Karolina kiállítása a barcelonai Mrs. Toolip Galériában. Az ifjú művész már alig várja a nagy pillanatot, a helyszínen tartózkodik, ahogy ez Instagram-bejegyzéséből is kiviláglik: