ujkelet.live

Jonatán Hirsch ultraortodox férfi, aki százados az Izraeli Védelmi Erők tartalékosainál, hétfő reggel rasszista beszólásokkal szembesült egy hod hasaroni buszozás során, jelentette a 12-es csatorna.

Egy női utas fordult hozzá, és azt mondta neki, hogy nincs rendjén, hogy nem szolgált a hadseregben, mire ő azt válaszolta:

„Miből feltételezed ezt, mert kipát és fehér inget hordok? Ez elfogadhatatlan és helytelen, hogy így ítélkezel az emberekről.”

,,Ahogy a testvéreim is bevonultak a hadseregbe, nektek is ezt kéne tenni” – mondta Hirschnek az utas, aki így válaszolt: ,,Én szolgáltam a hadseregben, és hiszem, hogy többet, mint te. Az a tény, hogy az egész busz előtt ítélkezel felettem, és megkérdezed, szolgáltam-e a hadseregben vagy sem, csak azért, mert kipát viselek, elfogadhatatlan és helytelen.”

Hirschtől ekkor megkérdezte, miért hord kipát. ,,Miért hordok kipát? Mert ez az én meggyőződésem, és jogom. Itt élek Hod Hasaronban, és jogom van itt buszozni. Hihetetlen, hogy minden alkalommal, amikor Hod Hasaronban utazom, ilyen beszólást kapok. Százados vagyok a tartalékosoknál, az Izraeli Védelmi Erők egyik legjobb gyalogos egységénél.”

Amikor az utas folytatta a ruházata kritizálását, Hirsch a következőt válaszolta: „Jogom van úgy járni, ahogy akarok, streimellel, fehér ingben és kipában, ez a demokrácia, ez a demokrácia, jogom van úgy járni, ahogy akarok. Szégyelld magad a viselkedésed miatt, arcátlan vagy. Izrael államban szégyellnem kell, hogy pajeszom van és kipát hordok? Miért, mi történt? Úgy jársz, ahogy akarsz? Élj, ahogy akarsz, ez nem szekta, én is úgy élek, ahogy akarok.”

Beni Gantz volt vezérkari főnök és védelmi miniszter (Nemzeti Egység) reakciója: ,,A videó az ultraortodox fiatalemberről a buszon, fájó. Nem számít, hol szolgált vagy szolgált-e valaki, vagy mit viselünk, és hogy imádkozunk-e, és kihez imádkozunk – emlékeznünk kell arra, hogy mindannyian testvérek vagyunk. Remélem, hogy az utas megtalálja a módját, hogy bocsánatot kérjen tőle, ő pedig hogy megbocsásson neki.”