Kiemelkedő eredményt ért el a Bosch Magyarországon

 

„  Tavaly 32 százalékkal, 2255 milliárd forintra nőtt a magyarországi Bosch csoport éves árbevétele

„  155 milliárd forintot költött beruházásra, 112 milliárd forintot K+F-re Magyarországon a Bosch

„  Magyarországon működik a Bosch világszinten negyedik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja: fókuszban a jövő járművei és a mesterséges intelligencia

 

 

Budapest – A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója, a kedvezőtlen globális gazdasági folyamatok, a továbbra is meglévő alapanyag-ellátási nehézségek és a megugró energiaköltségek ellenére is kimagasló eredményt ért el tavaly Magyarországon. 2022-ben a csoport teljes magyarországi nettó árbevétele – beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatok közötti kereskedelmi tevékenységeket – 2255 milliárd forint volt, ami 32 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi teljesítményt. A bővülés euróban számítva 21 százalékot tett ki. A Bosch csoport magyar piacon elért forgalma – a csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele – pedig 15 százalékkal 314 milliárd forintra emelkedett. Nőtt a munkatársak száma is: a Bosch csoport 2022 végén több mint 18 300 munkavállalót foglalkoztatott Magyarországon, 1300-zal többet, mint egy évvel korábban. Közülük több mint 3500-an dolgoznak a kutatás-fejlesztés területén, ezzel Magyarország ad helyet a Bosch negyedik legnagyobb K+F központjának a világon Németország, India és Kína után.

 

„A Boschnál a folyamatos innovációt tartjuk a jövő zálogának, ezért működésünk fókuszában a gyártástechnológia állandó fejlesztése és az irányadó innovációk kutatás-fejlesztése áll. Ebben egyedülálló szerepet tölt be a Bosch köré épült és egyre bővülő ökoszisztéma, amelyben az ipar és az akadémiai-egyetemi szféra szoros kölcsönhatásban dolgozik azon, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek mindennapjainkba. A tavalyi év eredményei azt mutatják, hogy jó úton járunk. Ezúton is köszönetet mondok ezért minden együttműködő partnerünknek és munkatársunknak” – mondta Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. „Bár 2023-ban is számos kihívás elé állít bennünket a gazdasági környezet, a Bosch továbbra is a jövő technológiáira fókuszál.” – tette hozzá.

 

Beruházásrekord a jövő technológiáiért

A magyarországi Bosch csoport olyan, a jövőt formáló területekre fókuszál, mint az autonóm járművek, az elektromobilitás, az Ipar 4.0 és a mesterséges intelligencia. A vállalatcsoport a gyártáshoz és a fejlesztéshez kapcsolódva tavaly az egy évvel korábbinál 55 százalékkal többet, 155 milliárd forintot költött beruházásokra, hogy a jövőben is a legmodernebb eszközökkel és technológiákkal támogassa partnereit.

 

Magyarországon a Bosch gyártási és fejlesztési tevékenysége egyre inkább a jövő mobilitása, kiemelten az elektromobilitás köré összpontosul. A Bosch világszerte legnagyobb gépjárműelektronika gyára az idén huszonöt éves hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., ahol a termékportfólió nagyon gyorsan változik a jövőorientált, komplex és csúcstechnológiát jelentő elektromos vezetési rendszerek felé. Várakozásaik szerint a következő években még több elektronikai egységet készítenek majd hibrid és teljesen elektromos autókba, miközben a belső égésű motorokhoz használt elektronikák továbbra is a termékportfolió részét képezik. Tavaly a legnagyobb mértékben a kormánymű- és a vezetéstámogató rendszerekben használt elektronikus vezérlőegységek gyártási volumene nőtt, amelyek szintén fontos komponensek a jövő mobilitása számára.

 

Az idén húszéves, járműipari alkatrészekkel, valamint elektromos hajtásrendszerekkel foglalkozó miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a legnagyobb mértékben az elektromos kerékpárok hajtásrendszereinek gyártása nőtt. Emellett elektromos hegyikerékpárokhoz fejlesztettek speciális, könnyű meghajtást: a Bosch Performance Line CX RACE az ötlettől a sorozatgyártásig miskolci fejlesztés.

 

A szintén miskolci, kéziszerszámokat és eBike-akkumulátorokat gyártó Robert Bosch Power Tool Kft.-nél az eBike-akkumulátorok gyártása csaknem megduplázódott 2021-hez képest, és nőtt a vezeték nélküli kéziszerszámokhoz használt akkumulátorok forgalma is. A vállalat a növekvő igények miatt logisztikai és disztribúciós központ építésébe kezd, amelynek bekerülési értéke több mint 54 milliárd forint.

 

A járműipari alkatrészekkel foglalkozó, idén húszéves maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft.-nél tavaly indult a haszongépjárművekben használt elektromos kormányművek (Servocom) sorozatgyártása, ennek támogatását, valamint a tesztelést is a helyi K+F csoport végzi.

 

Aktívan használja a Bosch a mesterséges intelligenciát

A Bosch kiemelten fontosnak tartja a mesterségesintelligencia-alapú fejlesztéseket. Az idei év végére minden Bosch-termék eleve tartalmaz mesterséges intelligenciát, illetve annak segítségével fejlesztik vagy gyártják azokat. A vállalat eredetileg 2025-ig tervezte ennek megvalósítását, ám jó úton jár, hogy hamarabb teljesítse ezt a célkitűzését. A gyártási műveletekben a technológia segít minimalizálni a hibás működést, javítja a gépek és rendszerek kihasználtságát, és optimalizálja a folyamatokat. A Bosch magyarországi telephelyein is számos területen használja a mesterséges intelligenciát, a technológia a legfontosabb szerepet a gyártási folyamatok során tölti be, például a gyártásoptimalizálásához szükséges adatelemzéseknél, egyes folyamatok optikai ellenőrzésénél vagy a gyártósori berendezések karbantartásának tervezésénél.

 

A jövőt formáló technológiákat fejleszti a Bosch Magyarországon

A Bosch egyre aktívabb K+F tevékenységet folytat Magyarországon, tavaly 112 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre. Ma már a cégcsoport több mint 3500 munkatársa dolgozik a jövőt meghatározó technológiák fejlesztésén, nemcsak Budapesten, hanem Makláron és Miskolcon is.

 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházásaként tavaly elkészült a cégcsoport legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontja, a Bosch Budapest Innovációs Kampusz, ahol 1800 munkahely, kutató- és tesztlaborok, valamint tesztcsarnok és többféle burkolatú szabadtéri tesztfelület is helyet kapott. Emellett a vállalat a ZalaZone szomszédságában egy új autóipari kutató-fejlesztő és tesztelő központ építésébe kezdett.

 

Egyre szorosabb együttműködés az egyetemi-akadémiai szférával

A Bosch csoport Magyarországon egyre inkább az ipari és az akadémiai szféra aktív együttműködésével képzeli el a jövő technológiáinak fejlesztését, ezért szoros kapcsolatot épít ki egyetemekkel és kutatóhelyekkel. Tavaly létrehozták az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Ipari Tanszéket, amely az első ilyen intézmény az országban, idén pedig megnyílt a BME-Bosch Innovatív Járműtechnológiai Kompetencia Központ. Emellett a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és a helyi önkormányzattal Ipar 4.0-s eszközökkel felszerelt labort adott át a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A miskolci Bosch vállalatok is megújították együttműködéseiket: tavaly az akkor tíz éve indult duális képzési együttműködés megújításáról és kibővítéséről írtak alá megállapodást a Miskolci Szakképzési Centrummal. Idén a Robert Bosch Power Tool Kft. és a Miskolci Egyetem erősítette meg együttműködését az egyetemi hallgatók képzését illetően. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. pedig átfogó képzési és kutatás-fejlesztési együttműködésről állapodott meg a Miskolci Egyetemmel. A Bosch ökoszisztémájában az egyetemek oktatói és hallgatói elsőkézből tájékozódhatnak az ipari trendekről, bekapcsolódhatnak ipari fejlesztésekbe, a vállalat pedig akadémiai kompetenciákkal is erősíti kutatás-fejlesztési tevékenységét. A szerteágazó oktatási együttműködéseknek köszönhetően a hallgatók versenyképes, aktuális iparági tudáshoz és megfelelő gyakorlati tapasztalathoz juthatnak a Boschnál.

 

Bosch csoport: kilátások és stratégiai tervek 2023-ra

A Bosch a kihívásokkal teli üzleti környezetben is teljesítette célkitűzéseit 2022-ben. A technológiák és szolgáltatások szállítója 88,2 milliárd euróra növelte árbevételét, az üzemi eredmény 4 százalékról 4,3 százalékra emelkedett. “Jól kezeltük a 2022-es év kihívásait – az árbevétel és az eredmény is magasabban alakult a vártnál.” – mondta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. A Bosch csoport a Covid-19 világjárvány utóhatásai ellenére is 3,5 százalékkal tudta növelni árbevételét 2023 első negyedévében. A szerény gazdasági kilátások ellenére a Bosch 6 és 9 százalék közötti árbevétel-növekedést céloz 2023-ra, 5 százalék körüli üzemi eredmény mellett. Még akkor is, ha a gazdasági és társadalmi környezet változatlanul kihívásokkal teli marad, a Bosch célja a jelentős növekedés a következő években. „Célunk, hogy a világ minden régiójában növekedést érjünk el, és a három vezető beszállító közé tartozzunk piacainkon” – jelentette ki Hartung.

 

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem az üzleti életben és társadalmi szinten is jelentős változásokat hoz, felgyorsítja a technológiai átalakulást. „Ez a technológiai átalakulás olyan növekedési lehetőségeket kínál, amelyeket ki kell használni. E tekintetben valóban találó az ’Életre tervezve’ szlogenünk, és korántsem csupán a villamosítás, az automatizálás és a digitalizáció fő trendjei, hanem – jobban, mint valaha – a szoftverek és a mesterséges intelligencia tekintetében is.” – hangsúlyozta Hartung. A Bosch az autóipari beszállítói üzleti területének átszervezésével reagál a szoftveralapú autóipari fejlesztések irányába mutató trendre: a Robert Bosch GmbH-n belül a Bosch mobilitás a jövőben önálló üzleti szektorként működik. A vállalat célja, hogy a meglévő és az új ügyfelek igényeit egyetlen forrásból, testreszabott technológiákkal még jobban és gyorsabban tudják kiszolgálni. A Bosch elnöke bejelentette, a mobilitási terület átszervezésével a cél, hogy a 2029-re, évente átlagosan mintegy 6 százalékos növekedéssel, több mint 80 milliárd eurós árbevételt érjen el.

 

 

 

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. A 2022-es pénzügyi évben 2255 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el, ebből a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele 314 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport több mint 18 300 munkatársat foglalkoztat (2022. december 31-én). Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

 

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte több mint 421 000 munkatársat foglalkoztat (2022. december 31-én) és 2022-ben 88,2 milliárd euró árbevételt ért el. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az ipar 4.0-hoz és a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz. A Bosch fenntartható, biztonságos és izgalmas mobilitási megoldásokat nyújt partnereinek. Szakértelmét a szenzortechnológia, valamint a szoftverek és szolgáltatások területén, továbbá saját IoT-felhőjében hasznosítva kínál ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja, hogy megkönnyítse a hálózatba kapcsoltságot olyan termékekkel és megoldásokkal, amelyek mesterséges intelligenciát (MI) használnak, vagy annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 470 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A Bosch csoport világszerte több mint 400 telephelye 2020 első negyedéve óta karbonsemleges. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch világszerte 136 telephelyen mintegy 85 500 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén, többek között 44 000 szoftvermérnököt.

 

További információért látogasson el honlapunkra: www.bosch.hu, iot.boschblog.hu, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, http://www.twitter.com/BoschPress.