𝐎̈𝐧𝐭𝐬𝐮̈𝐧𝐤 𝐭𝐢𝐬𝐳𝐭𝐚 𝐯𝐢𝐳𝐞𝐭 𝐚𝐳 𝐄𝐆𝐘𝐈𝐊 𝐩𝐨𝐡𝐚́𝐫𝐛𝐚 — 𝐨̈𝐫𝐨̈𝐦 𝐡𝐞𝐥𝐲𝐞𝐭𝐭 𝐮̈𝐫𝐨̈𝐦 𝐣𝐮𝐭 𝐢𝐬𝐦𝐞́𝐭 𝐌𝐚́𝐥𝐲𝐢𝐧𝐚𝐤 ⎮Ezek mennek
⎮ 𝐎̈𝐧𝐭𝐬𝐮̈𝐧𝐤 𝐭𝐢𝐬𝐳𝐭𝐚 𝐯𝐢𝐳𝐞𝐭 𝐚𝐳 𝐄𝐆𝐘𝐈𝐊 𝐩𝐨𝐡𝐚́𝐫𝐛𝐚 — 𝐨̈𝐫𝐨̈𝐦 𝐡𝐞𝐥𝐲𝐞𝐭𝐭 𝐮̈𝐫𝐨̈𝐦 𝐣𝐮𝐭 𝐢𝐬𝐦𝐞́𝐭 𝐌𝐚́𝐥𝐲𝐢𝐧𝐚𝐤 ⎮
Ellenszélben lehetetlen életben maradni Mályiban. Mutyi, ellehetetlenítés, közpénzek csapolása… Sárdobálás helyett szembesítő őszinte nyilatkozat következik, reagálva a mályi képviselő-testület külsős tagjának a Mályi Önkormányzat „hivatalos Facebook oldalán” olvasható „írására”, amely a faluvezetés „segítő” szándékáról szól a sportélet életbemaradása érdekében.
Mályi önkormányzata mondvacsinált és igaztalan indokokkal felmondta a Mályi SE-vel korábban kötött szerződését. Az SE elnöke az elmúlt években több tízmillió forintot költött saját forrásból a sporttelepre és a helyi sportélet működtetésére, ám az önkormányzat néhány tagja rosszul mérve fel a helyzetet, és nemlétező forrásokat sejtve a szakágak komplex fenntartásában, a jövőben (tudás, tapasztalat és hozzáértés nélkül) a saját kezébe akarja venni a helyi sport üzemeltetését. Hogy miféle mutyi állhat emögött, majd az idő megmutatja, ám ahogyan az elmúlt évek bizonyítják, ha valakit el akar lehetetleníteni a maffiamódszerekkel dolgozó helyi vezetés, akkor azt meg is teszi. De hisszük, hogy előbb-utóbb győz az igazság, és mindenre fény derül.
⎮ „𝐀́𝐋𝐒𝐀́𝐆𝐎𝐒” 𝐒𝐄𝐆𝐈́𝐓𝐒𝐄́𝐆, 𝐎̈𝐍𝐎̈𝐒 𝐄́𝐑𝐃𝐄𝐊Ű 𝐇𝐀́𝐓𝐒𝐎́ 𝐒𝐙𝐀́𝐍𝐃𝐄́𝐊𝐊𝐀𝐋 — 𝐄𝐆𝐘 𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓𝐄𝐆𝐘𝐄𝐒𝐔̈𝐋𝐄𝐓 𝐌Ű𝐊𝐎̈𝐃𝐓𝐄𝐓𝐄́𝐒𝐄 𝐓𝐎̈𝐁𝐁 𝐌𝐈𝐍𝐓 𝐅Ű𝐍𝐘𝐈́𝐑𝐀́𝐒, 𝐃𝐄 𝐌𝐈 𝐕𝐀𝐍, 𝐇𝐀 𝐌𝐄́𝐆 𝐀𝐙 𝐈𝐒 𝐆𝐎𝐍𝐃𝐎𝐓 𝐎𝐊𝐎𝐙? ⎮
Ha átveszi a Mályi Önkormányzat a sportegyesület üzemeltetését a településen, az teljesen ellehetetlenül majd. Egy sporttelep üzemeltetése rendszeres fűnyírásból, karbantartásból, festésből és egyéb munkákból áll, amit képtelen lesz magas szinten megoldani a helyi vezetés. Térdig érő fűben nem lehet focizni, és aki a falut sem tudja rendben tartani, hogyan lenne képes egy egyesület működtetésére? Nemrégiben még arról olvashattunk panaszos posztjukban, hogy nem győzik a faluban a fűnyírást, amire csak 3 emberük van. Nyakukba véve még egy sportpályát — amit kiemelt gondossággal kell fenntartani —, nem kérdés, hogy esélytelenek lesznek a normál működtetésre.
⎮ 𝐎̈𝐍𝐊𝐎𝐑𝐌𝐀́𝐍𝐘𝐙𝐀𝐓𝐈 𝐓𝐀́𝐌𝐎𝐆𝐀𝐓𝐀́𝐒, 𝐀𝐌𝐈 𝐍𝐄́𝐆𝐘 𝐇𝐄𝐋𝐘𝐄𝐓𝐓 𝐄𝐆𝐘𝐒𝐙𝐄𝐑 𝐄́𝐑𝐊𝐄𝐙𝐄𝐓𝐓, 𝐃𝐄 𝐀𝐙 𝐈𝐒 𝐌𝐄́𝐋𝐓𝐀𝐓𝐋𝐀𝐍𝐔𝐋 ⎮
A Mályi SE 2019-ben történt átvételekor szóbeli megállapodás született Mályi Önkormányzatával arról, hogy a rezsiköltséget támogatás formájában kifizeti a település. Ám támogatás az elmúlt 4 évben az önkormányzattól egyetlen alkalommal, 2022-ben érkezett. Akkor az önkormányzat 2,5 millió forintot adott működési költségre, de annak egy részét megcímkézte. 500 ezer Ft-ot át kellett adni a modellezőknek, további 500 ezer Ft-ot pedig másik két szakosztálynak, így összesen 1,5 millió Ft maradt. Ez üzemeltetésre már nem volt elegendő, csak az energiaszámlák rendezésére.
⎮ 𝐏𝐀́𝐋𝐘𝐀́𝐙𝐀𝐓𝐈 𝐏𝐄́𝐍𝐙𝐄𝐊, 𝐀𝐌𝐈𝐊𝐄𝐓 𝐀𝐙 𝐎̈𝐍𝐊𝐎𝐑𝐌𝐀́𝐍𝐘𝐙𝐀𝐓𝐈 𝐀𝐏𝐏𝐀𝐑𝐀́𝐓𝐔𝐒𝐇𝐎𝐙 𝐓𝐀𝐑𝐓𝐎𝐙𝐎́𝐊 𝐇𝐎𝐙𝐙𝐀́𝐓𝐀𝐑𝐓𝐎𝐙𝐎́𝐈 𝐊𝐀𝐏𝐓𝐀𝐊 𝐌𝐄𝐆 — 𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓𝐓𝐀́𝐌𝐎𝐆𝐀𝐓𝐀́𝐒 𝐁𝐄𝐍𝐍𝐅𝐄𝐍𝐓𝐄𝐒𝐄𝐊𝐍𝐄𝐊? ⎮
2022-ben 2,7 millió Ft pályázati pénz futott át a Mályi SE-n. 3 olyan sportágnak kellett a pénzt odaadni, amelyek nem töltenek be jelentős vagy kiemelt szerepet az egyesületen belül. De több mint érdekes összefüggés, hogy mindhárom sportág „edzői” önkormányzati tagok vagy azok közeli hozzátartozói. Pontosan és egyszerűen fogalmazva: a Mályi SE kapott 2,7 millió Ft-ot, amit 3, tűzhöz közel álló edző szakága támogatására kellett kiosztani.
⎮ 𝐄𝐋𝐓𝐄́𝐑Ő 𝐄𝐑𝐊𝐎̈𝐋𝐂𝐒𝐈 𝐀𝐋𝐀𝐏𝐎𝐊𝐎𝐍 𝐕𝐀𝐋𝐎́ 𝐆𝐎𝐍𝐃𝐎𝐋𝐊𝐎𝐃𝐀́𝐒, 𝐀𝐌𝐈 𝐌𝐈𝐀𝐓𝐓 𝐋𝐄𝐇𝐄𝐓𝐄𝐓𝐋𝐄𝐍 𝐊𝐎𝐌𝐏𝐑𝐎𝐌𝐈𝐒𝐒𝐙𝐔𝐌𝐎𝐓 𝐊𝐎̈𝐓𝐍𝐈 ⎮
Egy olyan önkormányzat, amelynek képviselői esküt tettek a választások után, mindenféle lehetőséget megragadva anyagilag támogatják saját embereiket, képviselőiket, azok családját, közben pedig a civil szervezetektől megvonják azokat a támogatásokat, amelyek járnának.
⎮ 𝐀 „𝐓𝐀́𝐌𝐎𝐆𝐀𝐓𝐀́𝐒𝐎𝐊” 𝐍𝐄𝐕𝐄𝐓𝐒𝐄́𝐆𝐄𝐒 𝐌𝐄́𝐑𝐓𝐄́𝐊𝐄, 𝐀𝐕𝐀𝐆𝐘 𝐄𝐋𝐋𝐄𝐇𝐄𝐓𝐄𝐓𝐋𝐄𝐍𝐈́𝐓𝐄́𝐒 „𝐒𝐄𝐆𝐈́𝐓Ő 𝐀́𝐋𝐑𝐔𝐇𝐀́𝐁𝐀” 𝐁𝐔́𝐉𝐓𝐀𝐓𝐕𝐀 ⎮
2023-ra a Mályi SE a teljes egyesület működtetésére 9,6 millió Ft támogatást kért az önkormányzattól. A testület ezt leszavazta, és a rezsitámogatáson túl, nevetséges 500 ezer Ft-ot szavazott meg. (A rezsit egyébként minden közintézmény esetében vállalja az önkormányzat.) Maga a sporttelep (az épületekkel együtt) a falu tulajdonában van, míg az SE üzemeltetője az egységnek. Az SE 4 évig vállalta, hogy minden költséget áll, ám miután az önkormányzat mondvacsinált indokkal a szerződését felmondta, így lehetetlen helyzetbe kényszeríti a falut is, hiszen a többmilliós üzemeltetési költséget a jövőben a településnek kell állnia.
⎮ 𝐀𝐌𝐈𝐊𝐎𝐑 𝐍𝐄𝐌 𝐌𝐄𝐆𝐂𝐒𝐀𝐏𝐎𝐋𝐉𝐀́𝐊 𝐀 𝐏𝐄́𝐍𝐙𝐓, 𝐇𝐀𝐍𝐄𝐌 𝐉𝐎́ 𝐆𝐀𝐙𝐃𝐀 𝐌𝐎́𝐃𝐉𝐀́𝐑𝐀 𝐈𝐍𝐊𝐀́𝐁𝐁 𝐇𝐎𝐙𝐙𝐀́𝐓𝐄𝐒𝐙𝐍𝐄𝐊 ⎮
Egy ilyen méretű sportegyesület éves működtetésére 9,6 millió Ft reális összeg, ha az azonos méretű és irányultságú egyesületeket vesszük alapul. Ennek egy részét mostanra már el is költötték az SE vezetői úgy, hogy máig nem kaptak egyetlen forintot sem az önkormányzattól. 2,5 millió Ft-ból kicserélték a műfüves pálya tönkrement régi fémhalogén világítását LED-esre, és elkezdték az önkormányzat helyett megoldani a szomszéd által jelzett problémát, mert a labda rendszeresen az ereszcsatornában landolt vagy a napelemparkba csapódott. Az önkormányzat, a település jegyzője és polgármestere, a többszöri panaszbejelentés ellenére sem lépett ezügyben, így kénytelen volt a Mályi SE vezetősége megfinanszírozni a háló megemelését. Ennek eddigi költsége több mint 1 millió Ft. Ilyen összegekről beszélve az egyik önkormányzati képviselő által javasolt, majd elfogadott 500 ezer Ft-os idei önkormányzati támogatás nevetségesen hangzik, és szánalmasan kevés egy ilyen méretű település sportegyesületének működtetésére.
⎮ 𝐀 𝐌𝐀́𝐋𝐘𝐈 𝐒𝐄 𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓𝐎𝐋𝐎́𝐈 𝐁𝐄𝐊𝐄́𝐑𝐄𝐃𝐙𝐊𝐄𝐃𝐇𝐄𝐓𝐍𝐄𝐊 𝐀 𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓𝐏𝐀́𝐋𝐘𝐀́𝐑𝐀? 𝐈𝐆𝐄𝐍, 𝐇𝐀 𝐀𝐙 𝐎̈𝐍𝐊𝐎𝐑𝐌𝐀́𝐍𝐘𝐙𝐀𝐓 𝐄́𝐏𝐏 𝐍𝐄𝐌 𝐓𝐀𝐑𝐓 𝐎𝐓𝐓 𝐑𝐄𝐍𝐃𝐄𝐙𝐕𝐄́𝐍𝐘𝐓 𝐕𝐀𝐆𝐘 𝐍𝐄𝐌 𝐀𝐃𝐓𝐀 𝐊𝐈 𝐌𝐀́𝐒𝐍𝐀𝐊 ⎮
Az eredeti testületi előterjesztés szerint a Mályi SE-vel történt szerződésbontást követően az egyesületnek bérleti díjat kellett volna fizetnie azért, hogy Mályi sportolói használhassák a sporttelepet. Végül az utolsó pillanatban ezen módosított a testület, és „csak” azt írta elő, hogy a sporttelepen minden edzést és mérkőzést előre egyeztetni kell az önkormányzattal. Sajnos azonban a Mályi SE sportolói csak megfelelő körülmények között tudnak sportolni és versenyezni. Azaz, amennyiben például a fű nincs lenyírva vagy nincs felfestve a pálya, akkor meghiúsulhat akár egy bajnokság mérkőzése is. Szomorú, mégis örömteli tény ugyanakkor, hogy a környék sportot támogató települései tárt karokkal, megfelelő infrastruktúrával várják a Mályi SE-t, miközben méltatlankodva nézik a szomszédból, mi zajlik Mályiban. Ki kell mondani: ellenséges önkormányzattal nem lehet eredményeket elérni és fejlődni. De egyszerűen fogalmazva: hogyan tegyen további milliókat a Mályi SE vezetősége az egyesületbe úgy, ha a területet csak akkor használhatják, amikor azt az önkormányzat engedélyezi?
⎮ 𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓𝐑𝐄𝐍𝐃𝐄𝐙𝐕𝐄́𝐍𝐘 — 𝐀𝐙 𝐔𝐓𝐎𝐋𝐒𝐎́ 𝐂𝐒𝐄𝐏𝐏 𝐀 𝐏𝐎𝐇𝐀́𝐑𝐁𝐀𝐍 ⎮
Bár az önkormányzat azt harsogta, hogy nem tudtak a sporttelepen rendezendő májusi sportnapról, ám ezt hosszas telefonos beszélgetés előzte meg a polgármesterrel és a jegyzővel. A két vezető számon kérte a Mályi SE-t, hogy hogyan gondolják, hogy rendezvényt terveznek a sporttelepre? A program egyébként tipikus sportrendezvény volt: szlovák, nyékládházi, bükkaranyosi gyerekcsapatokkal, MLSZ mérkőzéssekkel, táncosokkal és harci bemutatóval. A hozzá kapcsolt kiegészítő programok pedig azt a célt szolgálták, hogy bevonzzák a sportszerető közönséget. A sportnap sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy több mint 600 ezer Ft gyűlt össze jótékony felajánlásoknak köszönhetően, ami már önmagában több, mint amit a képviselő-testület egész éves támogatásként megszavazott (nem a saját pénzükről, hanem az adófizető állampolgárok forintjairól döntve!!!).
⎮ 𝐀𝐙 𝐎̈𝐍𝐊𝐎𝐑𝐌𝐀́𝐍𝐘𝐙𝐀𝐓 𝐀𝐑𝐑𝐀 𝐊𝐎̈𝐓𝐄𝐋𝐄𝐙𝐓𝐄 𝐀 𝐌𝐀́𝐋𝐘𝐈 𝐒𝐄-𝐓, 𝐇𝐎𝐆𝐘 𝐂𝐒𝐀𝐊 𝐌𝐀́𝐋𝐘𝐈 𝐇𝐈𝐕𝐀𝐓𝐀𝐋𝐎𝐒 𝐎𝐋𝐃𝐀𝐋𝐀́𝐍 𝐊𝐎𝐌𝐌𝐔𝐍𝐈𝐊𝐀́𝐋𝐇𝐀𝐓𝐉𝐀 𝐇𝐈́𝐑𝐄𝐈𝐓 ⎮
Hol a szabad döntés, a szabad rendelkezés, a szabad kommunikáció joga? Mályi község honlapja a Mályi SE számára nem hozzáférhető, az oldalt pedig egy külső személy kezeli, és tölti fel oda a híreket, információkat (hol kicsit, hol nagyon késve). A mai online világban, amikor a Facebookon azonnal megjelenhetnek a legfrissebb hírek, egy település hogyan kötelezhet egy egyesületet arra, hogy adja fel önállóságát, és egy utasító, szabályozó, ellenőrző, politikai érdekektől nem mentes, a hatalmat minden áron megtartani akaró vezetés kontrollja alatt kommunikálhassa programjait, eseményeit, eredményeit? Talán az önkormányzat dicsőségét kellene fényezni? Vagy azt a látszatot kelteni, hogy minden történés a település vezetésének érdeme?
⎮ 𝐀 𝐌𝐀́𝐋𝐘𝐈 𝐒𝐄-𝐇𝐄𝐙 𝐊𝐎̈𝐓𝐇𝐄𝐓Ő 𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓𝐄́𝐋𝐄𝐓 — 𝐀𝐌𝐄𝐍𝐍𝐘𝐈𝐁𝐄𝐍 𝐀𝐙 𝐎̈𝐍𝐊𝐎𝐑𝐌𝐀́𝐍𝐘𝐙𝐀𝐓 𝐍𝐄𝐌 𝐀́𝐋𝐋𝐈́𝐓𝐉𝐀 𝐕𝐈𝐒𝐒𝐙𝐀 𝐀𝐙 𝐄𝐑𝐄𝐃𝐄𝐓𝐈 𝐒𝐙𝐄𝐑𝐙Ő𝐃𝐄́𝐒𝐓, 𝐀𝐊𝐊𝐎𝐑 𝐄𝐋𝐓Ű𝐍𝐈𝐊 𝐀 𝐌𝐀́𝐋𝐘𝐈 𝐒𝐄 𝐀 𝐓𝐄𝐋𝐄𝐏𝐔̈𝐋𝐄́𝐒𝐑Ő𝐋 ⎮
A Mályi SE vezetői az elmúlt 4 év alatt több tízmilliós forrást biztosítottak az egyesület számára, hogy létrejöjjenek a szakosztályok, hogy azok működjenek és eredményeket érjenek el. Számok bizonyítják, hogy az SE vezetői körülbelül a tízszeresét tették bele az egyesületbe, mint az önkormányzat.
⎮ 𝐍𝐎𝐍𝐒𝐙𝐄𝐍𝐒𝐙 𝐉𝐎̈𝐕Ő𝐊𝐄́𝐏, 𝐇𝐀𝐙𝐔𝐆 𝐌𝐀𝐆𝐘𝐀𝐑𝐀́𝐙𝐀𝐓𝐎𝐊, 𝐀 𝐋𝐀𝐊𝐎𝐒𝐒𝐀́𝐆 𝐌𝐄𝐆𝐓𝐄́𝐕𝐄𝐒𝐙𝐓𝐄́𝐒𝐄 𝐅𝐀𝐋𝐒 𝐀́𝐋𝐋𝐈́𝐓𝐀́𝐒𝐎𝐊𝐊𝐀𝐋 𝐄́𝐒 𝐅𝐄́𝐋𝐑𝐄𝐌𝐀𝐆𝐘𝐀𝐑𝐀́𝐙𝐀́𝐒𝐎𝐊𝐊𝐀𝐋 — 𝐄𝐙 𝐀 𝐌𝐎́𝐃𝐒𝐙𝐄𝐑 𝐍𝐄𝐌 𝐊𝐄𝐋𝐋, 𝐄𝐁𝐁𝐄𝐍 𝐍𝐄𝐌 𝐒𝐙𝐀𝐁𝐀𝐃 𝐑𝐄́𝐒𝐙𝐓 𝐕𝐄𝐍𝐍𝐈 ⎮
Néhány tűzhöz közelálló személy leeső pénzekkel számol Mályiban. A sportegyesület azonban inkább támogatásra szorul. Aki közpénzeket csapol, annak nincs hosszútávon helye a sportegyesületben vagy egy sportklub működtetésében.
⎮ 𝐒𝐀́𝐑𝐃𝐎𝐁𝐀́𝐋𝐀́𝐒 𝐇𝐄𝐋𝐘𝐄𝐓𝐓 𝐉𝐎̈𝐉𝐉𝐎̈𝐍 𝐀 𝐒𝐙𝐄𝐌𝐁𝐄𝐒𝐈́𝐓𝐄́𝐒 ⎮
A Mályi SE megszólíttatott a Facebookon. Éppen ezért volt illő és szükséges egyetlen válasz közzététele az online térben. De nem kíván a Mályi SE trollokkal vagy nagyhangú, arctalan, álprofilok mögé bújó fotelhuszárokkal levelezgetni, sokkal inkább hisz a szemtől szembe történő egyeztetésekben. Éppen ezért hamarosan egy nagygyűlésre invitálja majd az igazságot keresőket, és az egyesülettel szimpatizálókat az egyesület vezetése, ahová fair módon meghívást kap majd Mályi község vezetése is. A Mályi SE ott kívánja majd tisztázni a részleteket, és ismertetni a jövőre vonatkozó terveit a további működésével kapcsolatban.