A teljesítményértékelés alapján pedig jobban és reálisabban díjazhatják a dolgozóikat, továbbá a regionális felelősség is erősödik. Fejlesztésekre, korszerűsítésekre is több pénz jut. Az egyik legnagyobb eredménye a modellváltásnak, hogy idén negyven százalékkal nőtt a Miskolci Egyetemre jelentkezők száma.

Mennyivel nőtt a bevétele a Miskolci Egyetemnek? 

Két és félszeres lett a költségvetése.

A hallgatók számára milyen pluszt jelent az irányváltás? 

Minden róluk szól! Jobb, versenyképesebb, a piac elvárásainak megfelelő képzést és diplomát kapnak. Célunk, hogy belátható időn belül a világ száz legjobb egyeteme között legyen legalább egy magyar, Európában pedig a száz legjobb között legalább három.

Mi kell(ene) ahhoz, hogy néhány magyar egyetemet mondjuk a Harvarddal, Cambridge-dzsel, Oxforddal, a Yale-lel, a Sorbonne-nal egy napon említsenek? 

Mi nem olyan szerencsés sorsú társadalom vagyunk, ahol a magántőke évszázadokkal korábban felépít egy-egy egyetemet, rendszert. Nálunk az évszázadok alatt rendszeresen újjá kellett építeni az országot. A sikeres egyetemek működéséből lehet, és kell is merítenünk, például, hogy működésükben érdekeltek legyenek a vállalkozások és az adott város. Nekünk egy jó egyetemet kell csinálnunk, jelentős a regionális felelősségünk is: vármegyénkben élő számtalan családnak ugyanis nem mindegy anyagilag sem, hogy ide járatják a gyermekeiket, vagy az ország másik felébe.

boon.hu