120 km/órás sebességre tervezték, Gödöllő és Aszód között mégis 90-nel ballagnak a vadiúj vonatok 8 hónappal az átadás után is. A 160 milliárd forintos projektben nem gyorsult a vonat a tervezett sebességre, a miértekről hallgat a Lázár János vezette minisztérium. Pedig az átadáskor az azóta menesztett Vitézy Dávid arról beszélt: a fejlesztésnek az volt a célja, hogy a szakaszon a vonatok gyakrabban közlekedjenek, az utasok pedig minőségibb körülmények között utazhassanak.

Tiszta peron, új padok, a környező parkolók is zsúfolásig tele – áprilisban jártunk Pécelen. A Budapest-Hatvan közötti vonatot teszteltük, mert vasutas források szerint a vonatok a felújítás ellenére sem elég gyorsak. „Elnézést, tudna segíteni egy kis apróval?” – még 5 perc lenne a Gödöllőre tartó vonat indulásáig, amikor a kéregető megjelenik. Meglepő az érkezése, mivel rajtam kívül senki sem vár a vonatra. Miután nem jár szerencsével, odébbáll. Újabb utas érkezik, egy fiatal srác, a mellettem lévő padra ül. Még 2 perc az érkező vonatig, egy újabb koldus beelőzi a szerelvényt. A fiút zavarja a kéregető, inkább mellém ül.

Az S80-as vonat időben érkezik. A felújított kocsiban könnyű helyet találni, a vonattal Gödöllőig utazunk. Onnan az egri InterRégióval Aszódig vonatozunk a tavaly októberben átadott Budapest-Hatvan vasútvonalon. A MÁV honlapja erről azt írja, „Immáron magas színvonalú, korszerű és az utazó közönség igényeit maximálisan kiszolgáló vasútállomási környezet, valamint utazási élmény várja a felújított 80. sz. vasútvonalon közlekedőket. A NIF Zrt. beruházásában 2017 telén indult fejlesztés 4 külön szakaszban valósult meg, és a vasúti pálya korszerűsítésén túl ETCS 2, biztosítóberendezési és távközlési munkákat is végrehajtottak.”

Négy év, 160 milliárd, hogy gyorsabb legyen a vonat

beruházás több szakaszból állt. „A Rákos – Gödöllő vonalszakaszon összességében 25,2 km hosszon építették át a vasúti pályát, amely immáron biztosítja a 100-120 km/h-s sebességet az áthaladó vonatok részére.”, „A Gödöllő – Hatvan szakaszon 27,3 km hosszon újult meg a vasúti pálya, ezzel biztosítva a jövőben a 100-120-160 km/h-s sebességet.”

A Keleti pályaudvar és Kőbánya felső vasútállomás közötti kivitelezést a Mészáros Lőrinchez köthető R-KORD Kft. végezte nettó 9,7 milliárd forint értékben, a Rákos – Gödöllő vonalszakasz közötti vasúti pálya korszerűsítését a Strabag Vasútépítő Kft. és Belfry PE Kft. Konzorcium végezte nettó 62,2 milliárd forint értékben, a Gödöllő – Hatvan vasúti vonalszakasz pályaépítését és a kapcsolódó létesítmények korszerűsítését a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végezte nettó 64,4 milliárd forintért, a Rákos – Hatvan vonalszakasz biztosítóberendezési, távközlési és ETCS2 kivitelezési munkáit a GTS Ground Transportation System szállította nettó 23,7 milliárdért.

Az átadón Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára beszédében elmondta: „Ennek a 160 milliárdos óriásberuházásnak a keretében 53 km-en újult meg a vasút.” A munka 2018-ban indult.