Alsózsolcán, a helyi roma közösségben.  Kitépte a bekötött infúziót, és bebújt az ágy alá a szülészeten

Alsózsolcán, a helyi roma közösségben olyasvalami kezdődött, ami bárhol példaként szolgálhat: hét nő elvégezte a dúlaképzést, hogy segíthessenek azoknak a nőtársaiknak, akikkel senki nem menne be a szülőszobára. Hogy miért is fontos ez, arról Kishonthy-Kardos Rita projektkoordinátorral és Vadász Viktória dúlával beszélgettünk.

A szülőszobák a középosztálybeli nők számára is rengeteg küzdelmet tartogatnak, ha pedig a kismamák származásuk, társadalmi helyzetük miatt is előítéletekkel, hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek, a trauma szinte elkerülhetetlen. Ezen próbál segíteni az Emma Egyesület és a Regina Alapítvány Miskolc kezdeményezése, a jellemzően mélyszegénységben élő roma anyákat támogató közösségi dúlaszolgálat, ami a közép- és kelet-európai régióban létező egyik legrangosabb társadalmi innovációs elismerés, a SozialMarie harmadik díját is elnyerte nemrég.

Pánik a kórházban, egyedül

Alsózsolcán járunk, Miskolctól alig több, mint tíz kilométerre, a település végén lévő romatelepre tartunk. A projekt vezetője, Kishonthy-Kardos Rita már nyolc éve dolgozik ezen a területen, ezalatt kialakult egy stabil kapcsolatuk az intézményekkel, családsegítővel, védőnővel, meséli út közben, hozzátéve, hogy korábban szexuális felvilágosítást is tartottak hetedikes-nyolcadikos lányoknak.

Kishonthy-Kardos Rita
© Szondy Dalma

A közel hatezer fős településnek körülbelül egyharmada roma. A telepen a helyi közösség egyik tagja és egyben dúlája, Vadász Viktória fogad minket, kicsi, de otthonos konyhájában ülünk le beszélgetni. Rita a kezdetekről azt meséli: még 2007-ben, Miskolcon alapítottak egy Holdam Egyesület nevű közösséget, ami kisgyerekes anyáknak segít, majd jött a meghívás, hogy hátrányos helyzetű nőkhöz is vigyék el ezeket a témákat a környékbeli Halmajra. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki a Regina Alapítvány Miskolc küldetése, amely már kifejezetten az érintett csoporttal foglalkozik. Eleinte főleg a női életszakaszokról, szüléstörténetről, szexualitásról beszélgettek roma és nem roma nőkkel egyaránt, csupa olyasmiről, amit a helyi közösségekben nem szokás nyilvánosan megvitatni.

Alsózsolcára – és akkor még Ongára – eredetileg azért jöttek, hogy beindítsák a fiataloknak szóló edukációs programjukat, amihez helyi, aktív nők segítségét kérték. Ez nagyjából két évig futott, aztán 2021-ben bejött a gyermekvédelmiként aposztrofált törvény, „amitől mindenki egy kicsit megijedt”, és ami arról is rendelkezik, hogy az iskolákban csak bizonyos, nyilvántartásba vett civil szervezetek tarthatnak szexuális felvilágosítást (valójában azonban mai napig nincs lehetőség a regisztrációra). Így ismerkedtek meg Viktóriával is, akinél időről időre kis létszámú női körök alakultak.

Vadász Viktória
© Szondy Dalma

Ritáékat valahogy mindig megtalálták azok a nők, akiknek a szülésük alkalmával problémás intézményi bánásmódban volt részük, többségük ugyanakkor végül nem vágott bele, hogy elinduljon egy panaszúton.

A kismamák gyakran úgy mentek szülni, hogy azt sem tudták, mi vár rájuk, mi történik velük a kórházban. Volt, aki ettől bepánikolt, és azonnal haza akart menni, vagy épp kitépte a bekötött infúziót, és bebújt az ágy alá.https://hvg.hu/elet/20230522_Alsozsolca_kozossegi_roma_dulaszolgalat_Emma_Egyesulet_Regina_Alapitvany_Miskolc_SozialMarie